5. Sınıf Meb Fen Bilimleri Işığın Yayılması Cevapları

5. Sınıf Meb Fen Bilimleri Işığın Yayılması Cevapları
5. Sınıf Fen Bilimleri Meb Yayınları 5. Ünite Işığın Yayılması Sayfa 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170 ,171 Işığın Yayılması Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

5. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Işığın Yayılması Cevapları

5. Sınıf Meb Fen Bilimleri Sayfa 165 Cevabı

■ Makasımızı kullanarak kutunun her bir yüzeyine ve kapağına rastgele delikler açalım.
■ El fenerini çalıştırıp kutunun içine bırakalım ve kutunun kapağını kapatalım.
■ Karanlık bir odada kutudaki deliklerden çıkan ışınları gözlemleyelim.
■ Kutudan çıkan ışık ışınlarını yandaki resim üzerinde çizerek gösterelim.

Kutudaki hangi deliklerden ışık dışarıya sızıyor? Neden?

5. Sınıf Meb Fen Bilimleri Sayfa 167 Cevabı

■ El fenerinin ışık veren kısmını alüminyum folyo ile kaplayalım
■ El fenerinin ışık veren kısmını alüminyum folyo ile kaplayalım.
■ Alüminyum folyoyu bantla sabitleyelim.
■ Kalemin ucu yardımıyla folyonun orta kısmında küçük bir delik açalım.
■ Hazırladığımız el fenerini karanlık bir ortamda çalıştıralım.
■ El fenerinden etrafa yayılan ışığı gözlemleyelim.

El fenerinden çıkan şık ışınları etrafa nasıl yayılmaktadır?

Işık yayılması bakımından doğadaki en farklı enerjidir. Hem tanecikler halinde hem de dalgalar halinde yayılabilme özelliğini aynı anda gösterir. 

Bir kaynaktan çıkan ve etrafı aydınlatan ışık, doğrusal olarak yayılır. Bu hareketi sağlayan asıl etmen, ışık ışınlarıdır. Bu ışınlar, ışığın yayılma hareketini belirler. Bu ışınlar, bir engel ile karşılaşmadığı sürece yayılma hareketini sürdürür. Ulaştığı her maddeyi de aydınlatır. 

5. Sınıf Meb Fen Bilimleri Sayfa 169 Cevabı

Aşağıda resimleri verilen ışık kaynaklarından yayılan ısınları çizerek gösteriniz.

5.-sinif-fen-bilimleri-173.-sayfa-cevaplari.jpg

5. Sınıf Meb Fen Bilimleri Sayfa 170 Cevabı

Osman’ın elinde 1 adet pipet ve 1 adet lazer ışık kaynağı bulunmaktadır.

1) Osman, elindeki bu malzemeleri kullanarak ışığın doğrusal yolla yayıldığını nasıl kanıtlayabilir? Osman’ın bunun için yapacağı deneyi aşağıya çizerek gösteriniz.

Osman’ın elinde 1 adet pipet ve 1 adet lazer ışık kaynağı bulunmaktadır. Osman, elindeki bu malzemeleri kullanarak ışığın doğrusal yolla yayıldığını pipeti düz bir şekilde tutarak ve lazerin içerisinden geçirerek ışığı karşı tarafa geçmesini sağlayarak yapar.

2) Osman, elindeki pipeti “U” şeklinde bükerek pipetin bir ucunu tahtaya doğru tutup diğer ucundan lazer ışığını yakmıştır. Bu durumda Osman lazer ışığını tahtada görür mü? Sebepleriyle birlikte açıklayınız.

Osman, elindeki pipeti "U" şeklinde bükerek pipetin bir ucunu tahtaya doğru tutup diğer ucundan lazer ışığını yakmıştır. Bu durumda Osman lazer ışığını tahtada görmez. Çünkü ışık doğrusal yolda ilerler. Bu sebeple U şeklindeki borulardan karşı tarafa geçemez.

5. Sınıf Meb Fen Bilimleri Sayfa 171 Cevabı

Yukarıda yanan bir mum ve mumun önünde art arda birbirine paralel şekilde sıralanmış üç adet mukavva görülmektedir. F deliğinden bakan bir gözlemci, her mukavvaya bir adet delik açarak mum alevini görmeye çalışacaktır. Gözlemcinin mukavvalara delik açabileceği noktalar aşağıdaki tabloda sıralanmıştır. Her durum için gözlemcinin mum alevine baktığında elde edeceği sonucu tahmin ederek tabloda ile işaretleyiniz.

125
83
10
9
9
23
144
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.