5. Sınıf Meb Fen Bilimleri Sayfa 111 Cevapları

5. Sınıf Meb Fen Bilimleri Sayfa 111 Cevapları
5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Ünite Kuvvetin Ölçülmesi Sayfa 111 Sınavlarda Çıkmış Sorular ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

SINAVLARDA ÇIKMI SORULAR

1. I. Yıpranan motor dişlilerinin yağlanması.
II. Buzlanmış yolların buzlarının sökülmesi
III. Kışın araçlara kar lastiklerinin takılması

Yukarıdaki olaylardan hangileri sürtünme kuvvetini artırır?
A) Yalnız I. B) Yalnız II. C) II. ve III. D) I, II ve III.

Cevap: C

Çözüm: Yıpranan motor dişlilerinin yağlanması sürtünmeyi azaltarak aşınmayı önler. Buzlanmış yolların buzlarının sökülmesi ve kışın araçlara kar lastiklerinin takılması sürtünmeyi artırarak kaymayı önler.

2. Aşağıda günlük hayatımızda kullanılan üç farklı araç gösterilmiştir. Buna göre bu araçların hangileri tasarlanırken sürtünme kuvvetinin etkileri azaltılmak istenmiştir?

A) Yalnız I B) I ve II C) II ve III D) I, II ve III

Cevap: B

ÇözümGemi ve uçaklar yapılırken sürtünme kuvvetini azaltmak hedeflenir. Paraşütler ise hava direncini artıracak şekilde tasarlanmıştır.

3. Şeffaf özdeş dinamometrelere, üzerine ağırlıkları yazılmış farklı cisimler takıldığında şekillerdeki gibi duruyor. Şekilde I. dinamometrenin doğru ölçüm yaptığı bilinmektedir. Buna göre diğer dinamometrelerden hangileri doğru ölçüm yapmıştır?

A) Yalnız IV B) II ve III C) III ve IV D) II, III ve IV

Cevap: C

Çözüm: I. dinamometre en doğru ölçümü yaptığına göre her bir bölme 6 N ölçer. Buna göre III ve IV. dinamometreler doğru ölçüm yapmıştır.

4. Ali bir cismi aynı lastik ile farklı yatay zeminlerde hareket ettirebilecek kadar çektiğinde lastik şekillerdeki gibi geriliyor. Bu ölçüm sonuçlarına göre I, II ve III. zeminlerin kaygan ve pürüzlü olmalarıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Cevap: B

ÇözümAli cismi II. zeminde çektiğinde lastikte en fazla uzama görülmüştür. Bu durumda pürüzlü olan yüzey II. zemin, kaygan olan yüzey I. zemin, çok kaygan yüzey ise III. zemindir.

5. Zeynep günlük yaşamda sürtünme kuvvetinin arttırılmasıyla elde edilecek faydaları anlatan bir poster hazırlamak istiyor. Buna göre Zeynep, posterine yukarıdaki açıklamalı resimlerden hangilerini alırsa bu amacına ulaşmış olur?

A) I ve II B) II ve III C) I ve III D) I, II ve III

Cevap: C

ÇözümKışın otomobillere kar lastiği takılması sürtünme kuvvetini artırarak araçların kaymasını önler. Kayak sporu yapan kişilerin kayak takması sürtünmeyi azaltarak kaymayı kolaylaştırır.

2266
2120
2272
187
245
187
468
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
6 Yorum