5. Sınıf Meb Fen Bilimleri Sayfa 59 Cevapları

5. Sınıf Meb Fen Bilimleri Sayfa 59 Cevapları
5. Sınıf Meb Fen Bilimleri Sayfa 59 Sıra Sende Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

SIRA SENDE

A) Aşağıda verilen ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız. Yanlış olduğunu düşündüğünüz ifadelerin altındaki boşluğa doğrusunu yazınız.

Doğru - Mikroskop gözle göremediğimiz canlıları görmemizi sağlar.
Yanlış - Doğada tüm canlılar mikroskopla incelenir. (Doğada tüm canlılar mikroskopla incelenmez.)
Doğru - Küf mantarları besinlerimizin bozulmasına sebep olur.
Doğru - Dişlerimizin çürümesinin sebebi bazı zararlı bakterilerdir.
Doğru - Canlılar; hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olmak üzere dört grupta incelenir.

B) Aşağıda verilen soruları cevaplandırınız.
1) Mikroskobik canlıların insanlara sağladığı yararları yazınız.

Mikroskobik canlılar sütten peynir ve yoğurt elde edilmesinde üzüm suyundan sirke üretilmesinde ve bazı ilaçların elde edilmesinde kullanılarak yarar sağlar.

2) Mikroskobik canlılar insanlara nasıl zarar verir?

İnsan vücudunda yaşayan bazı mikroskobik canlılar kanser gibi hastalıklara, dişlerinizin çürümesine sebep olur. Ayrıca besinlerimizin üzerinde yaşayan bazı mikroskobik canlılar ise zehirlenmemize neden olabilirler.

C) Sütten yoğurt yapmak için süt kaynatılır. Belirli bir sıcaklığa kadar soğutulduktan sonra içine biraz yoğurt ilave edilir. Birkaç saat bekletildikten sonra süt yoğurda dönüşür. Kaynar süte hemen yoğurt karıştırılırsa yoğurt mayalanır mıydı? Neden?

Yoğurt bakterileri süt ılıkken faaliyet gösterir. Bu yüzden kaynar sütte mayalanma olmaz. Kaynar süte hemen yoğurt karıştırılırsa yoğurt mayalanmaz. Çünkü sütün mayalanmasına yarayacak olan ve sütün içerisinde bulunana bakteriler, çok sıcağın etkisiyle üreyemedikleri için ölürler.

2816
4236
7516
1372
1298
1283
4948
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
13 Yorum