5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 25 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

5. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 25 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık
5. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 25 Etkinlik Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

KÂBE HAKEMLİĞİ

Hz. Muhammed’in (s.a.v.), gençliğinde yaşadığı en önemli olaylardan biri “Kâbe Hakemliği” dir. Kâbe, zaman içinde yağmur ve sel sularından zarar görmüştü. Mekkeliler, bir araya gelip Kâbe’nin duvarlarını temellere kadar yıktılar, sonra da duvarları yeniden ördüler. Sıra, kutsal kabul edilen “Hacerü’l-Esved” adlı taşın yerine konulmasına geldiğinde kabileler arasında anlaşmazlık çıktı. Çünkü her kabile, bu önemli görevi yerine getirme şerefine kendisi sahip olmak istiyordu. Bunun için kabileler arasındaki tartışma ve anlaşmazlık giderek büyüdü. Neredeyse kabileler arasında kavga ve çatışma çıkacaktı. O sırada Kureyş kabilesinin en yaşlılarından biri, dışarıdan Kâbe’nin avlusuna ilk girecek kişinin hakem olmasını ve onun vereceği karara herkesin uymasını teklif etti. Kabilelerin tümü bu öneriyi uygun buldu ve insanlar, Kâbe’ye gelecek ilk kişiyi beklemeye başladılar. Mekkeliler, bir süre sonra Kâbe’nin avlusuna Hz. Muhammed’in (s.a.v.) girdiğini görünce büyük bir sevinç yaşadılar. Çünkü onun, güvenilir ve adil biri olduğunu biliyorlardı. Durumu Hz. Muhammed’e (s.a.v.) anlattılar. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.), sırtından ridasını çıkarıp “Hacerü’l-Esved”i onun üzerine koydu ve her kabileden birer temsilci seçti. Bu temsilciler, örtünün uçlarından tutup “Hacerü’l-Esved”i Kâbe’nin yanına kadar kaldırdılar. Sonra da Hz. Muhammed (s.a.v.), “Hacerü’l-Esved”i alıp yerine koydu. Peygamberimizin (s.a.v.), olayı bu şekilde çözüme kavuşturmasından herkes memnun kaldı.

Yukarıdaki olay, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) özellikleriyle ilgili sizlere nasıl bir fikir
vermektedir?

Bu olay, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) güvenilirlik, adil davranışlar, adalet, ve toplumsal sorunların çözümünde liderlik gibi önemli özelliklerini vurgulamaktadır. Hz. Muhammed (s.a.v.) bu olayda Kâbe'nin hakemliğini üstlenerek, adalet ve uzlaşıyı temsil etmiş ve kabul görmüş bir lider olarak görülmüştür.

Bu olaydan ne gibi sonuçlar çıkarılabilir? Arkadaşlarınızla değerlendiriniz.

Bu olaydan çıkarılabilecek sonuçlar şunlar olabilir:

  1. Hz. Muhammed (s.a.v.) liderlik yetenekleri ve adalet anlayışıyla tanınmıştır.
  2. Toplumsal sorunların çözümünde uzlaşı ve hakemlik önemlidir.
  3. Adalet ve dürüstlük toplum içinde saygı ve güvenin temelini oluşturur.
  4. İslam'ın temel prensipleri olan adalet, uzlaşı ve toplumsal denge bu olayda da görülmüştür.

Bu olay, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) liderliğinin ve İslam'ın adalet anlayışının bir örneği olarak değerlendirilebilir.

36
154
480
5
1
1
178
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.