5. Sınıf SDR Dikey Fen Bilimleri Sayfa 96 Cevapları

5. Sınıf SDR Dikey Fen Bilimleri Sayfa 96 Cevapları
5. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 96 Kendimizi Değerlendirelim 4-4 Soruları ve Cevaplarına yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Kendimizi Değerlendirelim 4.4

1. Metal iki bardak aşağıdaki şekilde birbirine sıkışmış ve ayrılmamaktadır. Bardakları birbirinden ayırmak için genleşme ve büzülme olaylarından yararlanılmaktadır. Bardakları ayırmak için ne gibi işlemler yapılabilir? Açıklayınız.
Cevap: Bardaklar soğuk ise büzüşmüş olduğundan dolayı genleştirerek yani ısıtarak örneğin; bardağa sıcak su dökerek birbirinden ayırabiliriz

2. Günlük yaşamda gözlemlediğiniz genleşme ve büzülme olaylarının hangileri olumlu, hangileri olumsuz durumlar meydana getirmektedir? Açıklayınız.

Genleşme ve büzülmenin günlük hayatımızda olumsuz etkilerine örnekleri;

  • Gözlük camları kırılabilir.
  • Bardaklar sıcaklık değişiminin etkisiyle çatlar.
  • Kaldırım ve parke taşları genleşip büzülmekten çatlar ve parçalanır.
  • Katı cisimler ısıtılır ve aniden soğutulursa çatlayıp kırılabilir.
  • Metal ve metalden yapılmış cisimler, ısı aldıklarında genleşir. Böyle cisimler, genleşmek için uygun yer bulamazsa eğilip bükülür, kırılır.
  • Genleşme oranı dikkate alınmadan çekilmiş elektrik ve telefon tellerinden kışın kopmalar, yazın sarkmalar görülür.

826
552
1056
184
175
211
528
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.