5. Sınıf Sosyal Bilgiler Sayfa 53 Cevapları E Kare Yayınları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Sayfa 53 Cevapları E Kare Yayınları
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 53 Cevapları E Kare Yayınları yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

SIRA SİZDE

Ülkemizin çeşitli yerlerinde askere gidenler için yapılan törenlerle ilgili bilgileri okuyunuz. Yaşadığınız yerdeki asker uğurlama törenleriyle benzerlik ve farklılıklarını belirtiniz. Boş bırakılan yere, yaşadığınız yerdeki asker uğurlama törenlerinde yapılanları yazınız.

Köyde büyük bir şenlik düzenlenir. Askere gidecek uşağın evine bayrak asılır. Davul zurna çalınır, oyunlar oynanır, yemekler yenir. Şenlikler bir hafta devam eder. Askere gidecek uşağı, köyün halkı otogara giderek yolcu eder. (Kelkit / Gümüşhane)

Kur’an-ı Kerim okutulur, dua edilir. Bir ibrik su, bir kadın tarafından askere gidenle birlikte yürünerek bitinceye kadar dökülür. Kadın, suyun bittiği yerden geri döner. Asker, “Haydin, yolun açık olsun.” diyerek uğurlanır. (Gebiz bucağı / Serik / Antalya)

Askerliğin kutsal bir vazife olduğu, dinimizin ve milletimizin korunmasının askere ait olduğu hususunda konuşulur. Askere gidecek olan, yakınlarını ziyaret eder. Büyüklerin ellerini öper, onların hayır duasını alır. Yakınları da kendisine hediyeler vererek sağ salim gidip gelmesi için dua ederler. (Bursa)
Cevap
: Genelde benzerlikler daha çoktur. Örneğin davul zurna ile uğurlama, dualar edilmesi, Türk Bayrağının askere gideceğe verilmesi gibi gelenekler her yerde görülebiliyor. Ama bazı yerlerde kına yakılması, zılgıtlar atılması, askere giden kişi için şarkılar söylenmesi küçük farklılıkları oluşturmaktadır.

NELER ÖĞRENDİK?

GÖZDEN GEÇİRME

Sizce, ülkemizdeki kültürel çeşitlilik toplumumuzu hangi yönlerden etkiliyor? Tartışınız.
Cevap
: Ülkemizin maddi ve manevi kültürünün zenginleşmesini sağlamaktadır. Kültürlerin zenginliği turistik açıdan da ilgi çekmektedir. Hem çok çeşitli kültürler toplumu bir arada tutuyor hem de insanı kültürel anlamda geliştiriyor.

ÜRÜN DOSYASI

Yaşadığınız şehir dışında bir şehir belirleyiniz. Her iki şehri kültürel açıdan karşılaştırarak benzerlik ve farklılıkları belirtiniz. Çalışmanızı sınıfa getirerek arkadaşlarınıza okuyunuz. Ürün dosyanızda saklayınız.
Cevap: Ben Hatay’da yaşıyorum. Burada sebze ve et ağırlıklı bir beslenme alışkanlığı var. Arkadaşım ise Trabzonlu. Onlar da daha çok balık ve lahana ağırlıklı bir beslenme alışkanlığı var. Bizim burada tatlı olarak künefe çok yaygın. Burada düğünler genelde akşam olmakta ve uzun sürmekte, Trabzon’da ise gündüz de düğünler çokça yapılıyormuş ve daha kısa sürüyormuş. Bir de orada düğünlerde silah sıkma geleneği daha yaygın imiş.

ÖZ DEĞERLENDİRME

1. Ülkemizin zengin kültürel özelliklere sahip olduğunu bilirim. ?
2. Yaşadığım yerin kültürel özelliklerine örnek verebilirim. ?
3. Ülkemizin farklı yerlerindeki kültürel özellikleri karşılaştırarak benzerlik ve farklılıkları belirleyebilirim. ?

DİĞER KONUYA HAZIRLIK

Sınıfa, düğün fotoğrafları, davetiyeler gibi kültürel öge içeren görsel malzeme getiriniz.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.