6. Sınıf FCM Din Kültürü Sayfa 97-100 Cevapları

6. Sınıf FCM Din Kültürü Sayfa 97-100 Cevapları

6. Sınıf FCM Yayıncılık Din Kültürü 4. Ünite Ölçme ve Değerlendirme Sayfa 97, 98, 99, 100 Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

4. Ünite Ölçme ve Değerlendirme

A. Aşağıdaki soruların cevaplarını boş bırakılan satırlara yazınız.

1. Peygamberimiz (s.a.v.), İslam’a davetine niçin en yakınlarından başlamıştır? Açıklayınız.
Cevap: Hz. Hatice (r.a.), Hz. Muhammed’in (s.a.v.) çağrısına uyan ilk kişiydi. Daha sonra yardımcısı Zeyd, amcasının oğlu Hz. Ali (r.a.), Mekke’nin ileri gelen tüccarlarından biri olan Hz. Ebu Bekir (r.a.) İslam dinini kabul ettiler. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) ilk önce yakın çevresine İslam dinini anlatmaya başlaması, İslam dininin yayılmasını kolaylaştırdı.

2. Hz. Peygamber (s.a.v.), İslam’ı Mekke’de yayarken ne gibi zorluklarla karşılaşmıştır? Bilgi veriniz.
Cevap
: Peygamberimiz (s.a.v.), Mekke’de müşriklere karşı dini tebliğ ederken birçok zorluklarla maruz kalmışlardır. Bu zorluklar, eziyetler, işkenceler, hakaretler, kovulma, ölüm tehlikesi, suikast gibi girişimler olmuştur.

3. İsrâ ve Miraç Olayı ne demektir? Açıklayınız.
Cevap
: Peygamber’in Mescid-i Haram’dan Kudüs’teki Mescid-i Aksâ’ya bir gece yürüyüşü ile götürülmesi hadisesine “İsrâ”, bu noktadan sonra yaşadığı olaya da “Miraç” denilmektedir.

4. Peygamberimiz (s.a.v.) ve Müslümanlar niçin Medine’ye hicret etmişlerdir? Belirtiniz.
Cevap
: Peygamberimiz Hz Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem hicret etmesinin temel nedeni Medine’de var olan İslam’ı yaymak için uygun olan ortama erişmesi ve İslam’ın güçlenerek yayılmasından dolayı hicret ettiği kabul edilmektedir.

5. Mescid-i Nebi’nin, Peygamberimiz (s.a.v.) döneminde ne gibi sosyal işlevleri vardı? Belirtiniz.
Cevap
: Mescid-i Nebi Inşa edildikten sonra Müslümanların ibadet etmesi için Celal karargah olarak savaşların ve savaşlar ile ilgili bilgi ve strateji için ve toplumsal olaylar sosyal olaylar için karar alma merkezi olarak işlev görmüştür.

6. Hz. Muhammed (s.a.v.), Medine’de sosyal barışı sağlamak için ne gibi çalışmalar yapmıştır? Bilgi veriniz.
Cevap: İki önemli icraat yapmıştır: Tarihteki ilk yazılı anayasa olarak kabul edilen Medine Vesikası’na aracılık etmesi, Muhacirlar ile ensarları kardeş ilan etmesi (Muahat).

7. Bedir Savaşı’nın başlıca sonuçları nelerdir? Belirtiniz.
Cevap
: Bedir Savaşı, Hz. Muhammed (s.a.s) ile Mekkeli müşrikler arasında gerçekleşmiştir. Müslümanların zaferi ile sonuçlanan bu önemli savaşta, başta Ebu Cehil olmak üzere yetmiş müşrik öldürülmüş, yetmiş kişi de esir alınmıştır.

B. Aşağıdaki şemaları doldurunuz.

1. İlk Müslümanların adlarını aşağıdaki şemaya yazınız.
Cevap: Hz. Hatice (r.a.) – Hz. Ali (r.a.) – Hz. Zeyd (r.a.) – Hz. Ebu Bekir (r.a.)

2. Hicret’in Müslümanlar için ne gibi faydaları ve sonuçları olmuştur? Aşağıdaki şemaya yazınız.
Cevap
: İslam dininin yayılabilmesi için gereken ortam oluştu. Medine’deki Müslümanlar, Mekke’deki Müslümanların göçüne yardımcı oldu ve ilişkiler güçlendi. Medine’de Mescid-i Nebi inşa edildi. Mekke’deki Müslüman halka yapılan zorbalıklar sona erdi.

C. Aşağıdaki soruların doğru seçeneğini işaretleyiniz.

1. Peygamberimize (s.a.v.) ilk inen ayetler aşağıdakilerden hangisidir?

A) Bakara suresinin ilk beş ayeti
B) Müddessir suresinin ilk beş ayeti
C) Alak suresinin ilk beş ayeti
D) Fatiha suresinin tamamı
Cevap: C

2. Müslümanların ilk hicret ettikleri yer neresidir?

A) Medine B) Habeşistan C) Taif D) Şam
Cevap: B

3. “Akabe Biatları” kimler arasında gerçekleşmiştir?

A) Peygamberimiz (s.a.v.) ile Yahudiler arasında
B) Peygamberimiz (s.a.v.) ile müşrikler arasında
C) Peygamberimiz (s.a.v.) ile Habeşistan hükümdarı arasında
D) Peygamberimiz (s.a.v.) ile Medineli Müslümanlar arasında
Cevap: D

4. Mekke’den Medine’ye hicret eden Müslümanlara… onlara Medine’de yardım eden, destek olan Müslümanlara da…adı verilir. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla hangi kavramlar gelmelidir?

A) Ensar – muhacir B) Muhacir – ensar
C) Sahabi – muhacir D) Ensar – hicret
Cevap: B

5. Aşağıdakilerden hangisi Peygamberimiz (s.a.v.) ile Yahudiler arasında yapılan Medine Sözleşmesi’nin maddeleri arasında yer almaz?

A) Yahudiler dinlerinde özgür olacaklar.
B) Yahudilerle Müslümanlar arasında çıkan sorunlarda, Hz. Peygamber (s.a.v.) hakem kabul edilecek.
C) Medine’ye bir saldırı olursa iki taraf şehri birlikte savunacaklar.
D) Yahudiler ve Müslümanlar birbirlerinin düşmanlarıyla ittifak kurabilecekler.
Cevap: D

6. Aşağıdaki olay ve tarih eşleştirmelerinden hangisi hatalıdır?

A) Peygamberimize (s.a.v.) ilk vahiy gelişi – 610
B) Mekke’den Medine’ye hicret – 620
C) Uhud Savaşı – 625
D) Hudeybiye Antlaşması – 628
Cevap: B

7. I. İlk Müslümanlardan biridir.
II. Peygamberimizin (s.a.v.) en yakın arkadaşı ve sadık dostudur.
III. Hicret yolculuğunda Peygamberimizin yanında yer almıştır.
Yukarıda sözü edilen sahabi kimdir?

A) Hz. Ömer (r.a.) B) Hz. Ebu Bekir (r.a.) C) Hz. Osman (r.a.) D) Hz. Zeyd (r.a.)
Cevap: B

8. Peygamberimiz (s.a.v.), Hendek Savaşı’ndan önce müşriklerle yapacakları savaşta nasıl bir strateji izlenmesi gerektiği konusunda, sahabilerle görüş alışverişinde bulunmuştur. Bunun sonunda Selman-ı Farisi adlı sahabinin Medine’nin etrafına hendek kazılmasına dair teklifi uygun bulunmuştur. Bu durum Peygamberimizin (s.a.v.) hangi özelliğini ortaya koymaktadır?

A) Peygamberimizin (s.a.v.) merhametli olduğunu
B) Peygamberimizin (s.a.v.) ilme önem verdiğini
C) Peygamberimizin (s.a.v.) istişareye önem verdiğini
D) Peygamberimizin (s.a.v.) sabırlı olduğunu
Cevap: C

Ç. Aşağıdaki bilgilerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.

1. (Y) Peygamberimize (s.a.v.) ilk vahiy Sevr Mağarası’nda gelmiştir.
2. (D) Peygamberimizin (s.a.v.) eşi Hz. Hatice (r.a.) ile amcası Ebu Talip’in vefat ettiği yıla “Hüzün Yılı” adı verilmiştir.
3. (D) Peygamberimiz (s.a.v.) ilk mescidi hicret sırasında Küba’da yapmıştır.
4. (D)Peygamberimizin (s.a.v.) kabri, Mekke’de Kabe’nin yanındadır.
5. (D) Hz. Hamza (r.a.) ile Hz. Ömer’in (r.a.) art arda İslam’a girmesi, Mekke’de İslam’ın yayılmasına ve Müslümanların güçlenmesine katkı sağlamıştır.
6. (Y) Hudeybiye Antlaşması, Peygamberimiz (s.a.v.) ile Yahudiler arasında yapılmıştır.
7. (D) Hz. Peygamber’in (s.a.v.) “Veda Haccı” sırasında Arafat’ta yaptığı konuşmaya “Veda Hutbesi” adı verilir.
8. (Y) Hz. Muhammed (s.a.v.) Taife gittiğinde, insanlar Peygamberimizi (s.a.v.) büyük bir sevgiyle karşıladı ve çok sayıda insan İslam’ı kabul etti.

D. Aşağıdaki Nasr suresinde boş bırakılan yerleri tamamlayınız.
Cevap: Bismillahirrahmânirrahim. İzâ câe nasrullahi velfeth ve raeytennâse yedhulûne dinillahi efvâcâ. Fesebbih bihamdi Rabbike vestağfirh İnnehû kâne tevvâbâ.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
241
16
241
2
3
2
50
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.