6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 169 Cevapları Meb Yayınları

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 169 Cevapları Meb Yayınları
6. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 169 Eşleştirelim Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

EŞLEŞTİRELİM

Aşağıdaki tanımları kavramlarla eşleştirerek noktalı yerlere ilgili harfleri yazalım.

a. Sesin maddesel ortamda yayılmasına denir. (Sesin İletilmesi)
b. Ses dalgalarının engele çarparak enerjisinin azalmasına denir. (Sesin Soğurulması)
c. Ses dalgalarının engele çarpıp geldiği ortama geri dönmesine denir. (Sesin Yansıması)
Sesin Kaybolması

ARAŞTIR - KEŞFET

“Biyomimikri (veya biyomimetik)”; doğadaki canlıları inceleyen, sonra da bunlardan ilham alarak problemlere çözüm getirmeyi amaçlayan teknolojiyi üreten bilim dalıdır. Hızlı trenlerden uçaklara kadar pek çok teknoloji, doğadaki canlılar gözlemlenerek üretilmiştir.

Yunusların tatlı su, tuzlu su, şurup ya da petrol ile dolu varillerin arasındaki farkı on metre mesafeden anlayabildikleri deneylerle tespit edilir. Aynı hassasiyete sahip cihazlar geliştirmek isteyen bilim insanları, yunusların çıkarttıkları sesleri ve işitme duyularını inceler. Sonuç olarak, ileri teknolojiye sahip elektronik bir sonar cihazı geliştirilir. Bu cihaz; deniz yatağını gözlemlemek, kablo ya da boru hattı gibi gömülü malzemeleri bulmak ve doğrudan temasta bulunmadan onları incelemek için tasarlanmıştır.

Bu örnekten hareketle biyomimikri ile üretilen başka teknolojik araçları araştıralım ve araştırma sonuçlarımızı arkadaşlarımızla paylaşalım. Doğadaki canlıları gözlemleyerek onlara ait özellikleri kullandığımız ve günlük hayatta karşılaşılan bir problemi çözebilecek bir cihaz modeli tasarlayalım.

Örnek Teknolojik Araç: Suya tutunabilme yeteneğine sahip olan su yüzgeçlilerini inceleyerek, sıvılarda kaymayan lastikler üretilmiştir.

Cihaz Modeli: Kertenkele ayaklarını inceleyerek, pürüzlü yüzeylere kolayca yapışabilen bir robot eli tasarlanabilir. Bu el, inşaatlarda veya yüksek yerlerde çalışırken düşmelere karşı güvenli bir tutuş sağlar.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.