6. Sınıf Meb (2) Fen Bilimleri Sayfa 83-85 Cevapları

6. Sınıf Meb (2) Fen Bilimleri Sayfa 83-85 Cevapları

6. Sınıf Meb (2) Yayınları Fen Bilimleri 2. Ünite Değerlendirme Sayfa 83. 84. 85 Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

2. Ünite Değerlendirme

A. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru sözcüğü/sözcükleri yazınız.
Cevap
: 1) Uzun, kısa, yassı, 2) Oynamaz, yarı oynar, oynar, 3) Kalp, damarlar, 4) Besin ve oksijen, karbondioksit ve atıkları, 5) Tansiyon, 6) Sağ alt odacıkta, sol üst odacıkta, 7) Oksijen

1) Kemikler şekillerine göre uzun, kısa ve yassı olmak üzere üçe ayrılır.
2) Kafatasında bulunan eklemler oynamaz eklem, omurgada bulunan eklemler yarı oynar eklem, diz kapağında bulunan eklemler oynar eklemdir.
3) Dolaşım sistemini oluşturan yapılar kalp, damarlar ve kandır.
4) Solunum sisteminin amacı, vücuttaki yapılar için besin ve oksijen almak; bu yapılarda oluşan karbondioksit ve atıkları vücuttan uzaklaştırmaktır.
5) Kanın atardamar duvarına yaptığı basınca tansiyon denir.
6) Küçük kan dolaşımı sağ alt odacıkta başlar, sol üst odacıkta biter.
7) Solunum sisteminin amacı, kanın oksijen bakımından zenginleşmesini sağlamaktır.

B. Aşağıda sıralanan terimleri uygun açıklamayla eşleştiriniz.

(7. Alyuvar) a. Oksijen ve karbondioksit gazlarını taşır.
(3. Mide) b. Proteinlerin sindiriminin başladığı organdır.
(6. Kalp) c. Vücuda kan pompalayan organdır.
(8. Enzim) d. Sindirimi kolaylaştıran yapılardır.
(4. Safra) e. Karaciğer tarafından üretilen ve yağları parçalayan salgıdır.
(5. Deri) f. Terlemeyle fazla suyu ve tuzu vücuttan uzaklaştırır.
(2. Böbrek) g. Kan içindek i zararlı atık maddeleri süzerek vücuttan uzaklaştırır.
(1. Çizgili kas) h. Kol ve bacaklarda bulunan kas çeşididir.

C. Aşağıdaki ifadeler doğru ise (D) yanlış ise (Y) harfi yazınız. Yanlış olduğuna inandığınız ifadenin doğrusunu altındaki boşluğa yazınız.

1. (D) Kalp kası yapı olarak çizgili kaslara, çalışması bakımından düz kaslara benzer.
2. (Y) Akyuvarlar kana kırmızı rengini veren kan hücreleridir. (Akyuvarlar beyaz renkli kan hücreleridir. Alyuvarlar kana kırmızı rengini veren hücrelerdir.)
3. (D) Rh faktörü uyumlu olmayan kan grupları arasında kan alışverişi yapılamaz.
4. (Y) Kalın bağırsak, isteğimizle çalışan kaslardan oluşmuştur. (Kalın bağırsak, isteğimiz dışında çalışan kaslardan oluşmuştur.)
5. (Y) Safra sıvısı mide tarafından salgılanır. (Safra sıvısı karaciğer tarafından salgılanır.)

D. Aşağıdaki soruların cevabını ilgili alana yazınız.

1. Akciğerlerimizin solunum ve dolaşım sistemindeki görevlerini yazınız.
Cevap
: Akciğerler, solunum sisteminde nefes alıp-verme yoluyla temiz havanın vücut içine alınmasını ve kirli havanın vücut dışına atılmasında görevlidir. Dolaşım sisteminde ise küçük kan dolaşımında kanın temizlenmesinde görevlidir.

2. Kan bağışının insan sağlığı açısından önemi nedir?
Cevap
: Kan bağışı ile kan hücreleri yenilenir. Kalp krizi ihtimalini %90 azaltır. Kandaki yüksek yağ oranını düşürür. Kemik iliğinin yağlanması önlenir. Baş ağrısı, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkların giderilmesinde yardımcı olur.

E. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1) Aşağıda bazı kemikler kemik çeşitleri ile eşleştirilmiştir. Hangi eşleştirme yanlış yapılmıştır?
A) El bilek kemiği – kısa kemik
B) Omur kemiği – kısa kemik
C) Kol kemiği – uzun kemik
D) Kaburga kemiği – uzun kemik
Cevap: D

2) Aşağıda verilenlerden hangisi oynamaz eklemdir?
A) Kafatasındaki eklemler
B) Bel omurları arasındaki eklemler
C) Kol kemikleri arasındaki eklemler
D) Bacak kemikleri arasındaki eklemler
Cevap: A

3) Bir insanın böbrekleri görevini tam olarak yerine getiremezse aşağıdaki boşaltım sistemi ile ilgili durumlardan hangisi gerçekleşir?
A) Su ve tuz vücuttan daha kolay atılır.
B) Vücudun su ve mineral dengesi korunmuş olur.
C) Kanın asit-baz dengesi sağlanmış olur.
D) Zararlı maddeleri idrarla dışarı atamaz.
Cevap: D

4) Pankreasın besinlerin sindirimini tamamlamak üzere ince bağırsağa gönderdiği pankreas özsuyunda, aşağıda verilen maddelerden hangisini sindiren enzim yer almaz?
A) Mineral B) Yağ C) Protein D) Karbonhidrat
Cevap: A

5) Aşağıda verilenlerden hangisi kanın görevidir?
A) Besinleri sindirmek
B) Karbondioksit üretmek
C) Kemik oluşumunu sağlamak
D) Oksijen taşımak
Cevap: D

6) Yukarıdaki tabloda besin türleri ve sindirildikleri yapı veya organlar verilmiştir. Buna göre tablodakilerden hangisi veya hangileri doğrudur?
A) Yalnız I B) I ve III C) II ve III D) I, II ve III
Cevap: C

7) Aşağıdaki yapı ve organlardan hangilerinde hem fiziksel (mekanik) hem de kimyasal sindirim gerçekleşir?
I. Ağız
II. Mide
III. İnce bağırsak
IV. Kalın bağırsak
A) I ve II B) II ve III C) III ve IV D) I, II ve III
Cevap: D

8) Aşağıda görevleri verilen yapıların isimleri hangi seçenekte doğru verilmiştir?
I. Görevi vücutta oksijen ve karbondioksit taşımak olan, kanda bulunan yapıdır.
II. Kanın pıhtılaşmasını sağlayan yapıdır.
III. Vücuda giren mikroplara karşı antikor üreten yapıdır.
Cevap: B

9. Yukarıdaki görselle ilgili olarak aşağıdaki bilgiler veriliyor.
I. Kafatası yassı bir kemiktir. Kafatasında oynamaz eklemler bulunur.
II. Diz oynar eklemlerden oluşur.
III. Omur yassı kemiktir. Omurlar arasında yarı oynar eklemler bulunur.
Verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri yanlıştır?
A) II ve III B) I ve II C) Yalnız II D) II ve IV
Cevap: B

10) Aşağıdaki öğrenciler, vücudumuzdaki dolaşım sistemi ile ilgili bazı bilgiler vermiştir. Yukarıdaki öğrencilerden hangisi yada hangilerinin verdiği bilgi yanlıştır?
A) Orçun, Nisa B) Nisa, Sami C) Yalnız Orçun D) Yalnız Sami
Cevap: C

11) Boşaltım sisteminde görevli yapı ve organlar aşağıdaki şekil üzerinde semboller ile gösterilmiştir. Görsel üzerindeki sembollerle belirtilen yapıların görevleri ile bu sembollerin eşleştirilmesi hangi seçenekte doğru verilmiştir?
I. Kanın süzüldüğü yerdir.
II. İdrarın biriktiği yerdir.
III. İdrarın atıldığı yerdir.
IV. İdrarı idrar kesesine taşır.
Cevap: A

12) Büyük kan dolaşımı ile vücutta ne sağlanır?
A) Kan temizlenir.
B) Akciğerlere besin gönderilir.
C) Vücuda besin ve oksijen gönderilir.
D) Kalbe geri dönen kan akciğerlere gönderilir.
Cevap: C

13) Küçük kan dolaşımı ile vücutta aşağıdakilerden hangi olay gerçekleşir?
A) Kalpten pompalanan kan tüm vücudu dolaşır.
B) Vücuda besin ve oksijen gönderilir.
C) Kan temizlenir.
D) Kalp atışı hızlanır.
Cevap: C

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
32
53
107
51
1
1
1
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.