6. Sınıf Meb Fen Bilimleri Sayfa 218-219 Cevapları

6. Sınıf Meb Fen Bilimleri Sayfa 218-219 Cevapları
6. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Sayfa 218, 219 Neler Öğrendik Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Evlerde elektrik tasarrufu sağlamak için kullanılacak ampulleri seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Cevap:  Aydınlatma süresi, gücü, elektrik direnci gibi özelliklere dikkat etmemiz gerekir.

Neler Öğrendik?

1) Elektriksel direnç nedir? Elektriksel direncin bağlı olduğu faktörler nelerdir?

Cevap: Elektriksel direnç, iletken bir maddenin elektrik iletimi sırasında karşı koyulan engel olarak bilinmektedir. Direnç akıma karşı koyan bir unsur olarak devrede yer almaktadır.Elektriksel direncin bağlı olduğu faktörler ise şu şekildedir:

*İletkenin cinsi: Her madde için farklı değer alır.

*İletkenin kesit alanı: Kalınlık arttıkça direnç azalır.

*İletkenin boyu: İletkenin boyu arttıkça direnç de artar.

2) Ampul parlaklığı ile elektriksel direnç arasındaki ilişkiyi açıklayınız.

Cevap: Elektriksel direnç ampul parlaklığı arasında ters bir orantı vardır. Elektriksel direnç küçüldükçe ampulün parlaklığı artar, elektriksel direnç büyüdükçe ampulün parlaklığı azalır.

3) Ampulün içindeki telin direncinin özelliği nedir?

Cevap: Ampulün içindeki telin direncinin özelliği gerilimin yüksek olmasını sağlayarak ısı ve ışık oluşmasında etkili olmaktır.

4) Elektrikle uğraşan kişiler, çalışırken ne gibi önlemler almalıdır?

Cevap: Elektrikle uğraşan kişiler çalışırken, sigortaları indirir ve elektriği keserler, kontrol kalemi ile müdahale yaparlar, yalıtkan eldivenler ve iş malzemeleri kullanırlar. Böylelikle yaşanabilecek muhtemel kazaların da önüne geçilmiş olur. Elektrik iletken maddeler üzerinde yol alarak taşınmaktadır. Yalıtkan maddeler elektriği iletmediği için koruma özelliği taşımaktadır. Bu nedenle elektrikle uğraşan kişilerin elektrik işlerini yaparken dikkatli davranması gerekir.

5) I. Dik kesit alanı aynı, boyu daha uzun olan bakır bir çubuk kullanmak
II. Devredeki pilin yanına bir pil daha bağlamak

III. Boyu aynı, dik kesit alanı daha büyük bakır çubuk kullanmak
Yandaki elektrik devresinde test uçları arasına bakır çubuk konulduğunda ampul ışık vermektedir. Ampulün parlaklığını arttırmak için yukarıdakilerden hangileri yapılabilir?
A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III

6) Aşağıda aynı maddeden yapılmış iletken tellerin uzunlukları ve dik kesit alanları verilmiştir. Buna göre iletken tellerle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız

a) Hangi telin direnci en büyüktür? (D)
b) Hangi telin direnci en küçüktür? (A)
c) A ve B iletken tellerin dirençleri arasındaki büyüklük ilişkisini karşılaştınız. (A telinin direnci B teline göre daha küçüktür.)
d) C ve D iletken tellerin dirençleri arasındaki büyüklük ilişkisini karşılaştınız. (C telinin direnci D teline göre daha küçüktür.)
e) Hangi telin kullanılması elektrikli ısıtıcılar için en uygun olur? (A)
f) Basit bir elektrik devresinde hangi iletken tel kullanılırsa ampul parlaklığı en fazla olur? (A)
g) İletkenin direncinin iletkenin uzunluğuna bağlı olup olmadığını araştırmak için basit bir elektrik devresinde verilen tellerden hangi ikisi kullanılmalıdır? (A-B)
h) İletkenin direncinin iletkenin dik kesit alanına bağlı olup olmadığını araştırmak için basit bir elektrik devresinde verilen tellerden hangi ikisi kullanılmalıdır? (B-D)

Kaynak:Eğitim Sistem

109
365
320
112
65
60
74
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
3 Yorum