6. Sınıf Meb Fen Bilimleri Sayfa 27 Cevapları

6. Sınıf Meb Fen Bilimleri Sayfa 27 Cevapları
6. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Öğrendiklerimizi Değerlendirelim Sayfa 27 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

ÖĞRENDİKLERİMİZİ DEĞERLENDİRELİM

1. Güneş tutulması olayında Güneş, Dünya ve Ay’ın dizilimi nasıldır?

Güneş – Ay – Dünya

Güneşten gelen ışık demetlerinin dünyamıza ulaşmasına Ay engel olursa, Dünya üzerinde belli bölgelerde gölge oluşur, bu gölge içerisinde kalan gözlemci için güneş tutulmuş olur. Gündüz dediğimiz aydınlık tarafın kısa bir süreliğine ışık alamaması durumudur. Bu da Ay’ın evrelerinden, yeni ay dediğimiz evrede, yani Dünya’dan bakıldığında tümünün karanlık göründü “hilal evresinden bir gün önceki” dönemde gerçekleşebilir.

2. Ay tutulması olayında Güneş, Dünya ve Ay’ın dizilimi nasıldır?

Güneş – Dünya – Ay

Ay, kendi yörüngesinde dolanırken, kimi zaman Dünya'nın gölgesine girer. Buna Ay tutulması denir. Ay tutulması, dolunay zamanında ve Ay'ın düğüm noktalarına yakın olması durumunda meydana gelir. Ay'ın, Dünya'nın gölgesine girmesi ile Güneş'ten aldığı parlaklığı kaybetmesi neticesinde görülür. Güneş, karşı düğüm noktasında veya ona yakın olmalıdır. Bu şartlar altında Dünya'nın gölgesi Ay'a düşer. Dünya etrafında kırılan ışıklarda mavi renk yutulduğu ve kırmızı renk yansıtıldığı için, Dünya'nın gölgesi kırmızı renkte görülür. Bu güçsüz ışık kalıntıları görünürlüğü mahallî atmosferik şartlara bağlı olarak Ay'ı tuhaf bir bakır renginde ortaya çıkarır. Bunun sonucunda Ay tutulması olur.

3. Güneş tutulmasında hangi gök cisminin gölgesi Dünya üzerine düşer?

Ay'ın gölgesi Dünya üzerine düşer.

4. Güneş tutulması, Ay hangi evredeyken meydana gelir?

Yeni ay evresinde meydana gelir.

5. Ay tutulması, Ay hangi evredeyken meydana gelir?

Dolunay evresinde meydana gelir.

792
1020
732
466
271
342
532
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.