6. Sınıf Meb Fen Bilimleri Sayfa 66-67 Cevapları

6. Sınıf Meb Fen Bilimleri Sayfa 66-67 Cevapları
6. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Sayfa 66, 67 Ünite Sonu Değerlendirme Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

ÜNİTE SONU DEĞERLENDİRME SORULARI

A. Aşağıda verilen ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız. Yanlış olduğunu düşündüğünüz ifadelerin doğrusunu boş bırakılan ilgili yere yazınız.
1. (D) Kemikler şekillerine göre uzun, kısa ve yassı olarak sınıflandırılır.
2. (Y) Fiziksel sindirimde enzimler görev almaktadır. // (Kimyasal sindirimde enzimler görev almaktadır.)
3. (D) Genellikle atardamarlar, doku ve organlara temiz kan taşır.
4. (Y) Solunum sisteminin ilk organı ağızdır. // (Solunum sisteminin ilk organı burundur.)
5. (D) Kandaki atık maddelerin süzülme işlemi böbreklerde gerçekleşir.

B. Aşağıda verilen cümlelerdeki boşluklara kutucukta yer alan uygun sözcükleri yazınız.
oynamaz – ince bağırsak – tansiyon – oksijen – idrar kesesi
1. Kafatasında ve kuyruk sokumunda oynamaz eklemler bulunur.
2. Sindirim sisteminde besin maddelerinin emilimi ince bağırsak gerçekleşir.
3. Kalbin kasılıp gevşeme hareketinin atardamarın iç yüzeyine yaptığı basınca tansiyon denir.
4. Soluk alma sırasında oksijen gazı vücuda alınır.
5. İdrarın geçici bir süre biriktirildiği yere idrar kesesi denir.

C. Aşağıdaki soruları okuyunuz ve doğru olan seçeneği işaretleyiniz.

1.C 2.D 3.A 4.B 5.B 6.B 7.A

D. Aşağıdaki soruların cevabını ilgili alana yazınız.

1. Mikrobik bir hastalıktan şüphelendiği için doktor tarafından kan tahlili istenen Ayşe’nin tahlil sonucuna bakıldığında hangi kan hücrelerinin sayısında artış olduğu gözlenir? Açıklayınız.

Akyuvarlar mikroplarla savaşır. Bu yüzden hastalık durumlarında sayılarında artış görülür

2. Kan grubu B Rh (+) olan bir kazazedeye yanlışlıkla farklı bir kan grubu verildiğinde yaşanacakları sebepleriyle kısaca açıklayınız.

Bir bireye kendi kan grubundan farklı bir grupta kan verildiği takdirde alyuvar hücreleri birbirine yapışarak çökelme meydana getirir ve kişinin damarlarını tıkayarak ölümüne neden olur.

3. Bir kişinin tahlil sonuçlarına göre idrarında “glikoz” tespit edilmesi normal bir durum mudur? Bu kişinin sağlık durumuyla ilgili neler söylenebilir? Kısaca açıklayınız.

Kişi şeker hastası olabilir. İnsülin yeteri kadar salgılanmadığında kan şekeri çok yükselir. Bu durumda böbrekler idrarla birlikte şeker (glikoz) atar.

4. Bir alyuvar olduğunuzu ve büyük kan dolaşımına katıldığınızı hayal ediniz. Seyahatinizi tamamlayana kadar göreceğiniz organ ve yapıları kısaca anlatınız.

Kan dolaşımı, dolaşım sistemi anlamına gelmektedir. Dolaşım sistemi insan vücudunda önemli bir yere sahiptir. Dolaşım sistemi sayesinde kan doku ve organları gezer. Temiz kan doku ve organlara ulaşırken, kirli kan kalbe gelir ve akciğerlere giderek solunum yoluyla temizlenir. Böylece temiz kan tekrar kalbe döner ve vücuda dağılır.

Bir alyuvar olsaydık, büyük kan dolaşımı sırasında akciğerlerden kalbe gelir, oradan bütün doku ve organlara dağılır ve ardından tekrar kalbe ulaşarak yolculuğumuzu tamamlardık. Çünkü büyük kan dolaşımı, kalp ile vücut doku ve organları arasında gerçekleşen bir dolaşımdır.

vucudumuzdaki-sistemler-ozet.jpg

5162
2257
3114
567
669
652
1488
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
8 Yorum