6. Sınıf Meb Sosyal Bilgiler Komşularımız ve Kardeşlerimiz Cevapları

6. Sınıf Meb Sosyal Bilgiler Komşularımız ve Kardeşlerimiz Cevapları
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Meb Yayınları 7. Ünite Küresel Bağlantılar Sayfa 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227 Komşularımız ve Kardeşlerimiz Etkinlik Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

6. Sınıf Meb Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 220 Cevabı

Atatürk “Barış milletleri refah ve mutluluğa eriştiren en iyi yoldur.” sözü ile ne ifade etmek istemiştir?

Cevap: Barış içinde yaşayan ülkeler tüm imkanlarını daha refah bir hayat ve gelişim için harcarlar.Savaşlar ise insanların huzur, mutluluk ve refahları için büyük bir engeldir.Maddi ve manevi çöküntülere neden olur.

Soçi’de Üçlü Kritik Zirve Başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (Vilademir Putin) ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani arasında Soçi’de düzenlenen üçlü bir zirve yapıldı. Erdoğan zirvede “Bu üçlü zirve Suriye’de akan kanın artık tamamen durması bakımından son derece önemlidir. Türkiye, Rusya ve İran’ın Suriye meselesinde yakın bir çalışma ortamı tesis etmelerine dünya şahit olmuştur. Bugün burada bölgedeki barış için kritik kararlar alacağımızı düşünüyorum.” ifadesini kullandı. Putin zirve öncesinde yaptığı açıklamada “Türk ve İran liderlerinin üstlendikleri rol olmasaydı Suriye’de askerî sürecin sonlanması mümkün olmazdı. Suriye’de artık siyasi çözüme yönelik yeni bir aşamaya geçildi.” ifadesini kullanarak iki ülkeye de teşekkür etti.28 (Genel Ağ haberinden düzenlenmiştir.)

Yukarıdaki habere göre Türkiye’nin uluslararası alanda barışa katkısı neler olabilir? Tartışınız.

Cevap: Türkiye barış planı sunabilir ve bu barış planını diğer ülkeler ile birlikte uygulayabilirler.

6. Sınıf Meb Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 221 Cevabı

1) Mustafa Kemal Atatürk “Onlara sahip çıkmaya hazır olmalıyız.” derken hangi ülkeleri kastetmiştir?

Cevap: Türk Devletlerini kast etmiştir.Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan gibi ülkelerdir.

2) Metindeki “manevi köprüler “sözü size ne ifade ediyor?

Cevap: Dil, tarih ve birbirleri ile olan dayanışma.

Yukarıdaki Abdülhamid Süleyman Çolpan’ın şiirini ve bu şiirin Türkiye Türkçesine çevrilmiş hâlini okuyup inceleyiniz. Benzerliklerini tartışınız.

Cevap: Özbek Türkçesi ile Türkiye Türkçesi arasında az bir fark bulunmaktadır.Genellikle aynı dil kullanılmış ve aynı kültürün özellikleri yansıtılmaktadır.

6. Sınıf Meb Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 222 Cevabı

Türk Cumhuriyetleriyle ortak dilin kullanılması kültürel ilişkiler açısından nasıl sonuçlar doğurmuştur? Tartışınız.

Cevap: Kültürel ilişkilerin artmasına yardım eder.Dostluk köprüleri kurulur.

6. Sınıf Meb Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 224 Cevabı

TİKA ve TÜRKSOY hakkında detaylı bilgi toplayarak sınıf panosunda sergileyiniz.

TİKA, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın kısaltılmış halidir. 1992 yılında kurulmuştur. 1999 yılına kadar Dışişleri Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan kuruluş, daha sonra Başbakanlık’a bağlanmıştır. TİKA, Türkiye’nin yurt dışı yardımlarını organize eder. Diğer Türk devletlerine finans, eğitim, sağlık, ticaret, teknoloji ve ekonomi alanlarında yardım eder. Uyguladığı çeşitli projeler ile bu ülkelerin kalkınmasını sağlar. TİKA 37 ülkede hizmet verir, 20 ülkede de koordinasyon ofisi bulunmaktadır.

TÜRKSOY ise Türk dünyasının UNESCO’su kabul edilir. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanları tarafından imzalanan bir antlaşma üzerine 1993 yılında kurulmuştur. Temel kuruluş amacı Türk halklarının gönül birlikteliğini ve kardeşliğini güçlendirmek, ortak Türk kültürünü gelecek nesillere aktarmak ve dünyaya tanıtmaktır.

6. Sınıf Meb Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 226 Cevabı

Tabloları inceleyerek aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1) En fazla ve en az ithalat ve ihracatta bulunduğumuz komşu ülkeler hangileridir? Bunların sebepleri neler olabilir? Yazınız.

Cevap: En fazla ihracat Irak ülkesi, en fazla ithalat ülkesi ise, İran’dır.Bunun nedeni İran’dan doğal gaz ve petrol almamız, Irak’a ise demir çelik ürünleri ve çimento satmamızdır.

2) Komşumuz olan ülkelere hangi ürünleri ihraç etmiş olabiliriz? Yazınız.

Cevap: Çimento, gıda, demir çelik ürünleri, inşaat malzemeleri, tekstil ürünleri.

6. Sınıf Meb Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 227 Cevabı

Türkiye’nin Türk Cumhuriyetleri ile sosyokültürel ve ekonomik ilişkilerinin gelişmiş olmasının sebepleri neler olabilir? Yazınız.

Cevap: Aynı dil, tarih ve kültüre sahip olmaları.

Kaynak:Eğitim Sistem

17
6
17
2
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.