6. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 34-35-36-37-38-39 Cevapları Meb Yayınları

6. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 34-35-36-37-38-39 Cevapları Meb Yayınları
6. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 34, 35, 36, 37, 38, 39 1. Ünite Ölçme ve Değerlendirme Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

1. Ünite Ölçme ve Değerlendirme

A. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere, verilen kelimelerden uygun olanı yazınız.

1. Dedesi vefat edince Hz. Muhammed’in (s.a.v.) bakımını amcası Ebu Talib üstlenmiştir.
2. Hilfü’l-fudûl Erdemliler Topluluğu anlamına gelmektedir.
3. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) üç oğlu vardır.
4. Hicret esnasında Peygamberimiz (s.a.v.) ve Hz. Ebu Bekir Sevr mağarasında gizlenmiştir.
5. İslamda İlk cuma namazı Ranuna Vadisi’nde kılınmıştır.

B. Aşağıdaki II. sütunda bu ünitede geçen bazı kelimeler, I. sütunda ise bu kelimelerin açıklamaları verilmiştir. Cümlelerin önündeki kutucuklara ilgili kelimenin önündeki harfi yazarak ifadeleri eşleştiriniz.

6. (e. İnziva) Köşeye çekilip halktan ayrı yaşama.
7. (ç. Hacerülesved) Kabe'nin ilk inşasından hatıra kalan manevi değeri yüksek taş.
8. (a. Cahiliye) Hz. Muhammed (s.a.v.) peygamber olmadan önce kötülüklerin hakim olduğu dönem.
9. (b. Emin) Güvenilir kişi.
10. (d. Hira) Allah'ın (c.c.) Hz. Muhammed'e (s.a.v.) "Oku!" emrini ulaştırdığı yer.

C. Aşağıdaki cümlelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız. Başına “Y” yazdığınız cümlelerdeki bilgi yanlışlarını düzelterek doğru cümleyi altındaki boşluğa yazınız.

11. (Y) Hz. Muhammed’e (s.a.v.) güvenilir olduğu için “ensar” lakabı verilmiştir. (Hz. Muhammed’e (s.a.v.) güvenilir olduğu için “el-Emin” lakabı verilmiştir.)
12. (D) Zeyd b. Hârise, Peygamberimizin (s.a.v.) aile Fertlerinden biri kabul edilmiştir.
13. (Y) Peygamberimize (s.a.v.) inen ilk ayetler Fil suresinde geçmektedir. (Peygamberimize (s.a.v.) inen ilk ayetler Alak Suresi’nde geçmektedir.)
14. (D) Peygamber EFendimizin amcasının ve eşi Hz. Hatice’nin veFat ettiği yıla Hüzün Yılı denmiştir.
15. (D) Bir Müslüman, çevresine karşı duyarlıdır ve sorumluluk bilinciyle hareket eder.

Ç. Aşağıdaki kutucuklarda Hz. Muhammed’in (s.a.v.) ailesini oluşturan bazı isimler verilmiştir. Kutucuklarda ki numaraları yazarak soruları cevaplayınız. Aynı kutucuğu birden Fazla soru için kullanabilirsiniz.

16. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) eşinin ve amcasının isimleri hangileridir?
Cevap: 5,9

17. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) çocuklarının isimleri hangileridir?
Cevap: 1,2, 3, 4, 6, 7,8

18. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) ilk çocuğunun ismi hangisidir?
Cevap: 3

19. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Hz. Mariye ile evliliğinden dünyaya gelen çocuğunun ismi hangisidir?
Cevap: 8

D. Aşağıdaki açık uçlu soruların cevabını boş bırakılan alanlara yazınız.

20. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) sütannesinde kaldığı sürenin uzatılmasının sebebini açıklayınız.
Cevap: Hz. Muhammed’in (s.a.v.) sütannesinde kaldığı sürenin uzatılmasının sebebi, sütannesinin sevgi ve şefkatle ona yaklaşması ve annelik görevini yerine getirmesiyle ilgilidir. Bu süreç, Hz. Muhammed’in çocukluğunda güvende hissetmesini ve sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlamış olabilir. Aynı zamanda, bu deneyim, ona insan ilişkileri ve empati konusunda erken yaşlarda değerli deneyimler kazandırmış olabilir.

21. Cahiliye Dönemi uygulamaları ile Hz. Muhammed’in (s.a.v.) peygamber olmadan önceki davranışları arasındaki farklar nelerdir?
Cevap
: Cahiliye Dönemi uygulamaları ile Hz. Muhammed’in (s.a.v.) peygamber olmadan önceki davranışları arasındaki farklar şunlar olabilir: Cahiliye döneminde putperestliğin yaygın olduğu bir toplumda yaşarken, peygamberlik görevi aldıktan sonra putperestlik karşıtı bir tutum benimsemiştir. Cahiliye döneminde toplumun çoğunluğuyla birlikte putlara taparken, İslam’ın öğretileri doğrultusunda tek tanrılı inanca yönelmiştir. Ayrıca, Hz. Muhammed peygamber olduktan sonra, adalet, insan hakları, yardımseverlik ve cömertlik gibi erdemleri daha fazla vurgulamış ve toplumsal reformlara öncülük etmiştir.

22. Öğretmeniniz, sınıfınızda bir münazara etkinliği yapmak için konular belirlemiş ve gönüllü öğrencilerden iki grup kurmuştur. Bu gruplardan birinde en yakın arkadaşınız konuşmacı olarak bulunmaktadır. Öğretmeniniz sizi de münazaranın hakemi tayin etmiştir. Münazara esnasında her iki grup da kendi konusunu gayet iyi savunmaktadır. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) gençlik yıllarındaki erdemli davranışlarını göz önünde bulundurarak bu durumda nasıl davranmanız gerektiğini açıklayınız.
Cevap
: Münazara esnasında, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) gençlik yıllarındaki erdemli davranışlarını göz önünde bulundurarak tarafsız ve adil bir hakem olarak davranmalısınız. Her iki grup arasındaki argümanları objektif bir şekilde değerlendirmeli ve münazara kurallarına uyulduğundan emin olmalısınız. Özellikle en yakın arkadaşınızın olduğu grupla ilgili özel bir yanlılık göstermemeli ve adaleti sağlamalısınız.

23. Hz. Hatice’nin bir eş olarak Hz. Muhammed’e (s.a.v.) karşı sergilediği örnek tutum ve davranışlara iki örnek veriniz.
Cevap
: Hz. Hatice’nin bir eş olarak Hz. Muhammed’e (s.a.v.) karşı sergilediği örnek tutum ve davranışlardan iki örnek şunlar olabilir: Hz. Hatice, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) ilk peygamberlik deneyimini desteklemiş ve ona güçlü bir destek sağlamıştır. Ayrıca, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) peygamberlik görevi sırasında zorlu dönemlerde onun yanında olmuş, sabır göstermiş ve inancını desteklemiştir. Bu, Hz. Hatice’nin Hz. Muhammed’e (s.a.v.) olan sevgi ve sadakatinin bir ifadesidir.

24. “Ensar, Mekke, Medine, muhacir, Sevr Mağarası, Hz. Ebu Bekir” kelimelerini kullanarak Hicret’i anlatan bir metin yazınız.
Cevap
: Hicret, İslam tarihinde büyük bir dönüm noktasıdır. Mekke’den Medine’ye yapılan bu göç, müslümanların İslam’ı daha güvenli bir ortamda yaşamalarını sağlamıştır. Ensar olarak bilinen Medineliler, muhacirleri sevgiyle karşılamış ve onlara yardım etmiştir. Hz. Ebu Bekir, Hz. Muhammed’i (s.a.v.) Sevr Mağarası’nda korumuş ve ona eşlik etmiştir. Hicret, İslam’ın yayılmasına ve Müslüman toplumunun oluşmasına katkıda bulunmuştur.

25.”… Mümin balansına benzer; güzel şeyler yer, güzel şeyler üretir, (güzel yerlere) konar, (konduğu yeri de) kırmaz ve bozmaz.” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, C 2, s. 199.) Bu hadisteki altı çizili ifadeleri çevreye karşı sorumluluğumuz bağlamında yorumlayınız.
Cevap
: Bu hadis, Müslümanların çevreye saygı göstermesi gerektiğini öğretir. İnsanlar güzel şeyleri tüketmeli, çevreyi korumalı ve güzellikleri üretmeli. Aynı zamanda, yaşadıkları yerleri bozmadan ve kırmadan muhafaza etmeliler. Bu, çevreyle uyumlu ve sürdürülebilir bir yaşam tarzını teşvik eder.

E. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları okuyunuz ve doğru cevabı işaretleyiniz.

26. Aşağıdaki kavram haritasında Hz. Muhammed (s.a.v.) ile ilgili bilgiler verilmiştir. Buna göre hangi renkli kutucukta verilen isim yanlıştır?

A) Beyaz B) Mavi C) Pembe D) Sarı
Cevap: B

27.
Hz. Muhammed (s.a.v.) gençlik yıllarında,
• Kabe hakemliği yapmıştır.
• Erdemliler Topluluğuna katılmıştır.
Bu bilgilere göre Hz. Muhammed (s.a.v.) için
I. Tevhit inancını benimsemiştir.
II. Adil ve güvenilirdir.
III. İyilikseverliğiyle tanınmıştır.
ifadelerinden hangileri söylenebilir?

A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve III D) II ve III
Cevap: D

28. Hz. Muhammed (s.a.v.) sadece peygamberliği döneminde değil, gençlik yıllarında da dürüst, güvenilir, merhametli, sözünde duran bir kişi olmuş ve yaşadığı toplumda bu özellikleriyle dikkat çekmiştir.
Buna göre Hz. Muhammed’i (s.a.v.) kendine örnek alan bir kişinin,
I. ihtiyaç sahibi bir kimseye yardımda bulunma
II. yaptığı bir hatayı ceza almamak için gizleme
III. alışverişte yanlışlıkla Fazla verilen para üstünü iade etme
davranışlarından hangilerini yapması beklenir?

A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I ve III
Cevap: D

29. Aşağıdakilerden hangisi Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Hira’da inzivaya çekilme nedenlerinden biri değildir?

A) Çok iyi dostluklar kurmuş olması
B) Kendini kötülüklerden korumak istemesi
C) Manevi bir arayışa yönelmiş olması
D) Şahit olduğu olumsuzluklardan üzüntü duyması
Cevap: A

30. Aşağıda bir öğretmen ve bazı öğrencileri arasında geçen bir konuşma verilmiştir. Öğretmen:…
Talha: Ensar ve muhacir kardeşliği ilan edilmiştir.
Ayşe: Yahudilerle Medine Sözleşmesi imzalanmıştır.
Yağız: Mescid-i Nebi inşa edilmiştir.
Buna göre öğretmen öğrencilere hangi soruyu sormuş olabilir?

A) Birinci Akabe Biati için neler söyleyebilirsiniz?
B) İkinci Akabe Biati için neler söyleyebilirsiniz?
C) Medine’ye hicretten sonra neler yapılmıştır?
D) Mekke’nin fethinden sonra neler olmuştur?
Cevap: C

31. Medine’ye hicret – İslam’a davet – İlk vahiy – Boykot Karışık verilen bu olayların kronolojik sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir?

A) l-ll-lll-IV B) ll-l-IV-lll C) ııı-ıı-ıv-ı D) IV-III-II-I
Cevap: C

1529
1200
4255
349
641
567
1802
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum