6. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 77-78-79-80-81 Cevapları Meb Yayınları

6. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 77-78-79-80-81 Cevapları Meb Yayınları
6. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 77, 78, 79, 80, 81 3. Ünite Ölçme ve Değerlendirme Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

3. ÜNİTE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME CEVAPLARI

A. Aşağıda verilen tanılayıcı dallanmış ağaçtaki “ilim hayatında gençler” konusu ile ilgili ifadelerden bazıları doğru, bazıları yanlıştır. İlk cümleden itibaren ifadelerin doğru ya da yanlışlığını belirleyerek okları takip ediniz ve ulaştığınız tek çıkışı işaretleyiniz.
Cevap
: a - b - d - 3. çıkış

B. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere, verilen kelimelerden uygun olanı yazınız.

2. Peygamberimiz (s.a.v.), gençlerin ilim tahsil etmelerini önemsemiştir.
3. Peygamberimiz (s.a.v.), vahiy kâtiplerini gençler arasından seçmiştir.
4. Peygamberimiz (s.a.v.), insanları İslam’a ve onun içerdiği hükümlere uymaya dave etmiştir.

5. Mescid-i Nebi’nin arka tarafında bulunan ve yatılı okul işlevi gören bu mekânda yetişenlere Ashab-ı SuFFe adı verilmiştir.
6. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) tebliğinin başlangıcında İslam’ı kabul eden gençlerden biri de Hz. Ali olmuştur.

C. Aşağıdaki II. sütunda bu ünitede geçen bazı kavramlar, I. sütunda ise bu kavramların açıklamaları verilmiştir. Cümlelerin önündeki kutucuklara ilgili kavramın önündeki harfi yazarak ifadeleri eşleştiriniz.
Cevap
: 7- e, 8- a, 9- g, 10- b, 11- f.

Ç. Aşağıdaki açık uçlu soruların cevabını boş bırakılan alanlara yazınız.

12. Peygamberimizin (s.a.v.) Enes b. Mâlik’e karşı tutumunu, gençlere verdiği değer bakımından yorumlayınız.
Cevap: Peygamberimiz (s.a.v.) Enes b. Mâlik’e karşı olan tutumu, gençlere verdiği değeri ve sabırlı, anlayışlı yaklaşımını gösterir. Enes, Peygamberimiz’in hizmetkarı olarak on yıl hizmet etmiş ve bu süre zarfında Peygamberimiz’in ona karşı nezaket ve sabrını deneyimlemiştir. Bu, Peygamberimiz’in gençlerin gelişimine ve eğitimine verdiği önemi, ve onlara karşı hoşgörülü ve kucaklayıcı bir tutum sergilediğini gösterir.

13. Hz. Peygamber’in yaklaşımına göre günümüzde gençlerle iletişim kurarken nelere dikkat edilmelidir?
Cevap
: Hz. Peygamber’in yaklaşımına göre, günümüzde gençlerle iletişim kurarken sabır, anlayış ve saygı esas alınmalıdır. Gençlerin fikirlerine değer verilmesi ve onları dinlemek, olumlu bir iletişim kurmanın temelidir. Ayrıca, gençlerin eğitimine ve kişisel gelişimine destek olmak, onlara rehberlik etmek ve onlara olumlu bir rol model olmak, gençlerle sağlıklı ve etkili bir iletişim kurmanın anahtarıdır.

14. İlmî birikimleri nedeniyle Hz. Muhammed’in (s.a.v.) iltifatını kazanan genç sahabiler kimlerdir?
Cevap
: İlmî birikimleri nedeniyle Hz. Muhammed’in (s.a.v.) iltifatını kazanan genç sahabiler arasında Abdullah bin Abbas ve Abdullah bin Umar sayılabilir. Abdullah bin Abbas, tefsir ve hadis ilimlerinde büyük bir bilgi birikimine sahipti ve “Tefsir Hükümdarı” olarak bilinirdi. Abdullah bin Umar ise Hadis ve Fıkıh ilimlerinde derin bilgilere sahipti ve yaşamı boyunca Peygamberimizin sünnetini takip edip yayılmasına katkı sağlamıştır.

15. Şehit kime denir? Açıklayınız.
Cevap
: Şehit, Allah’ın yolunda, dinini savunurken veya savunulması gereken haklı bir dava uğrunda hayatını kaybeden kişiye denir. İslam’da şehitlik, büyük bir onur ve ahirette yüksek bir mertebe olarak kabul edilir. Şehitler, kıyamet gününde özel bir makamda ve bağışlanmış olarak kabul edilirler.

16. “İnsanoğlu kıyamet günü; ömrünü nerede ve nasıl tükettiğinden, gençliğini nerede ve nasıl geçirdiğinden, malını nerden kazanıp nerede harcadığından, öğrendiği bilgilerle yaşayıp yaşamadığından hesaba çekilecektir.” (bk. Tirmizî, Sıfatü’l-Kıyâme, 1.) Bu hadisten hareketle insana verilen gençlik nimetinin nasıl değerlendirilmesi gerektiğini yorumlayınız.
Cevap
: Bu hadisten hareketle, gençlik nimetinin bilinçli ve sorumluluk sahibi bir şekilde değerlendirilmesi gerektiği anlaşılmaktadır. Gençlik döneminde kazanılan bilgilerin hayata geçirilmesi, doğru ve helal yollardan mal kazanıp harcanması, ve zamanın ibadet, öğrenme ve topluma faydalı işlerle değerlendirilmesi önem taşır. Gençler, bu dönemi, kendilerini ve toplumlarını geliştirecek şekilde değerlendirerek, ahirette olumlu bir hesap verme şansını elde edebilirler.

17. Allah’ın (c.c.) emir ve yasaklarına uymaya genç yaşlarda başlamak insana neler kazandırır? Yorumlayınız.
Cevap
: Allah’ın emir ve yasaklarına genç yaşlarda uyum göstermek, bireye disiplin, ahlaki değerler ve manevi bir rehberlik kazandırır. Bu durum, gençlerin hayatlarını doğru bir yol üzerinde sürdürmelerine, karşılaştıkları zorluklar ve sınanmalar karşısında sağlam bir karakter ve irade geliştirmelerine yardımcı olur. Ayrıca, genç yaşlarda dini prensipleri benimsemek, bireyin toplum içinde olumlu bir rol model olmasını ve hayatının geri kalanında sağlam manevi değerlerle hareket etmesini sağlar.

D. Aşağıdaki çoktan seçmeli sorulan okuyunuz ve doğru cevabı işaretleyiniz.

18. Hz. Muhammed (s.a.v.); genç sahabilere sancaktarlık, ordu kumandanlığı, valilik gibi çeşitli görevler vermiş ve her zaman onların başarılarını takdir etmiştir. Bir hatalarını gördüğünde ise onları kalplerini kırmadan en güzel şekilde uyarmıştır. Gençlerin ilim öğrenmelerini istemiş ve onları bu konuda desteklemiştir. Bir sorunları olduğunda da onlara yardımcı olabilmek için elinden geleni yapmıştır. Bu metne göre Hz. Muhammed’in (s.a.v.) gençlere yaklaşımı konusunda aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) Güven duymuş ve onları desteklemiştir. B) Değer vermiş ve onları önemsemiştir.
C) Bilgili olmalarını istemiştir. D) Hayırduada bulunmuştur.
Cevap: D

19. Hz. Peygamber, genç sahabilerle her zaman iyi iletişim kurmuştur. Herkese en güzel şekilde davranan ve muhataplarını önemseyen Peygamberimiz (s.a.v.), genç sahabilerini de önemsemiş, onlara ilgi ve sevgiyle davranmıştır. Başarılı oldukları konularda onları övmüş ve bir görev vereceği zaman karşısındaki kişinin yaşına ve makamına değil, liyakat sahibi olmasına dikkat etmiştir. Tecrübesiz olduğu için verilen görevi başaramayacağından çekinen sahabileri desteklemiş, onları bu konuda cesaretlendirmiştir. Bu metinde anlatılan düşünceyi en iyi ifade eden atasözü aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ağaç yaşken eğilir. B) Akıl yaşta değil, baştadır.
C) El elden üstündür. D) Ne ekersen onu biçersin.
Cevap: B

20. Bu şemada “?” ile gösterilen yere getirilebilecek en uygun başlık aşağıdakilerden hangisidir?

A) İlim Hayatında Genç Sahabiler
B) Hz. Peygamber’in Arkadaşları
C) Siyasi ve Askerî Hayatta Gençler
D) Asr-ı Saâdet’te Gençlerin Önemi
Cevap: C

21. Bu parçada hangi kavrama değinilmemiştir?

A) Asr-ı Saâdet B) Cihat C) İstişare D) Tebliğ
Cevap: B

22. Aşağıda Zeynep ve Fatma’nın bazı sahabilerle ilgili bir diyaloğu verilmiştir.
Zeynep: Pek çok sahabinin genç yaşta Müslümanlığı kabul ettiğini biliyor muydun? Fatma: Evet, biliyorum. Peygamberimiz de (s.a.v.) onlarla her zaman yakından ilgilenmiş, hatta — onun teşvikiyle yabancı dil bile öğrenmiş.
Zeynep: Ben de ablamdan duymuştum. Söylediğine göre — çocuk yaştan itibaren Peygamberimizin (s.a.v.) yanında bulunmuş, Peygamberimiz de (s.a.v.) her konuda ona anlayış ve nezaket göstermiş.
Fatma: Peygamberimiz (s.a.v.), genç sahabilerinin bilgisiz ve deneyimsiz olduklarını da düşünmemiş. Mesela — on sekiz yaşındayken içinde önemli sahabilerin de olduğu bir birliğe komutanlık yapmış.
Bu diyalogda boş bırakılan yerlere sırasıyla hangi sahabe isimleri getirilmelidir?

A) Zeyd b. Sâbit- Enes b. Mâlik – Üsâme b. Zeyd
B) Musab b. Umeyr-Zeyd b. Sâbit-Zeyd b. Hârise
C) Muaz b. Cebel – Musab b. Umeyr – Zeyd b. Hârise
D) Enes b. Mâlik – Muaz b. Cebel – Üsâme b. Zeyd
Cevap: A

2132
1252
1044
131
354
100
348
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum