7. Sınıf Ekoyay Sosyal Bilgiler Sayfa 29 Cevapları

7. Sınıf Ekoyay Sosyal Bilgiler Sayfa 29 Cevapları
7. Sınıf Ekoyay Yayıncılık Sosyal Bilgiler Sayfa 29 Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Haberi okuyunuz ve soruları cevaplayınız.

Sokakta İki Kişinin İzinsiz Fotoğrafını Çeken Kişiye 3 Yıl Hapis

Adana, Seyhan’da durakta otobüs bekleyen kız öğrencilerin fotoğrafını çeken F. O. hakkında öğrencilerin şikâyeti üzerine dava açıldı. Duruşmada yeni aldığı cep telefonu ile otobüs durağında 2 kişinin fotoğrafını çektiğini belirten sanık, “Bayanlar fotoğraf çektiğimi fark edip bağırdılar. Bunun üzerine etraftakiler fotoğrafları silmemi istediler. Ben de sildim. Pişmanım.” dedi. Mahkeme, sanığa “özel hayatın gizliliğini ihlal” suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezası verdi, hükmün açıklanmasını ise geri bıraktı.

Genel ağ haberi, 14 Haziran 2018 (Düzenlenmiştir.)

1. Sizce bu haberi okuyan kişiler bilgi alma hakkından yararlanmış olurlar mı? Açıklayınız.

Evet okurlar bilgi alma hakkından faydalanmış olurlar. Çünkü halkı ilgilendiren bir durum söz konusudur. Biz de gün içinde fotoğrafımızı izinsiz çekecek kişilerle karşılaşabiliriz. 

2. Haberin “kitle iletişim özgürlüğü” ile ilgisi var mı? Böyle bir durumla karşılaşsanız ne yaparsınız?

Kesinlikle var. Ancak yanlış bir şekilde yapılan bir iletişim örneği var. Mesela izin alınmadan fotoğraf çekme hiç bir şekilde kitle iletişimini kullanma hakkına girmez. Özel hayatın gizliliğini ihlale girer. 

3. Mahkeme “özel hayatın gizliliğini ihlal” cezasını neye dayanarak vermiştir?

Çünkü mahkeme sanığın izin çekmediğini, fotoğrafı çekilen kişilerin şahsiyetine bir hakaret durumu olduğuna ve kişisel veriler konusunda bir ihlal yapıldığına hükmetmiştir.

4. “Bir kişinin özgürlüğü başkasının özgürlüğünün başladığı yerde biter.” cümlesi ile anlatılmak istenen nedir?

İnsanlar düşüncelerinde ve eylemlerinde özgürdür ancak bu özgürlük bir başkasının özgürlük alanını ihlal etmemelidir. Mesela ben müzik dinleme özgürlüğüne sahibim ancak çok yüksek sesle dinleyerek dinlenmekte olan komşumun dinlenme özgürlüğünü kendi zevkim için ihlal edemem.

Etkinlik Zamanı

Aşağıdaki kavram haritasında boş bırakılan yerleri tamamlayınız.

7-sinif-ekoyay-sosyal-sayfa-29-cevaplari.jpg

635
1251
1531
80
80
120
1230
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum