7. Sınıf Kur’an-ı Kerim Sayfa 59, 60 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık

7. Sınıf Kur’an-ı Kerim Sayfa 59, 60 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık
7. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 59, 60 Cevapları SDR Dikey Yayıncılık 1. Ünite Sonu Değerlendirme Çalışmaları Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

1. Ünite Sonu Değerlendirme Çalışmaları

A. Aşağıda verilen açık uçlu soruları cevaplayınız.

1. İbrahim suresinde genel olarak hangi konulardan söz edildiğini söyleyiniz.
Cevap
: Sure İbrahim peygamber ve ailesinden bahsettiği için bu ismi almıştır. Sure Kur’an’ın insanları karanlıktan aydınlığa çıkarmak için indirilen bir kitap olduğu ifadesi ile başlar. Surede başlıca, imanın temel konuları olan Allah’a iman, peygamberlere iman, öldükten sonra dirilme ve hesap ele alınmaktadır.

2. “İnanan kullarıma söyle, namazı dosdoğru kılsınlar, hiçbir alışveriş ve dostluğun bulunmadığı bir gün gelmeden önce kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden Allah yolunda gizlice ve açıktan harcasınlar.” (İbrahim suresi, 31. ayet.) Yukarıdaki ayette Cenab-ı Allah’ın (c.c.) bizden neler istediğini açıklayınız.
Cevap
: Yukarıdaki ayet namazı dosdoğru kılmamızı ve bize rızk olarak verilenleri Allah yolunda harcamamız gerektiği anlatılmaktadır.

3. Kur’an, anne ve babamıza nasıl davranmamızı istemektedir? Bu konuda bilgi veriniz.
Cevap
: Kur’an anne babamıza karşı saygılı olmamızı, günah bir şey istemeleri dışında istediklerini yapmamızı, onlara iyi davranmamızı, gönüllerini almamızı ve onların yanından ayrıldığımız zaman sık sık onları ziyaret etmemizi ister. Yaşlandıkları zaman onların hallerine sabretmemizi emreder.

4. Anne ve babamıza neden saygılı olmalı, iyi davranmalıyız? Bu konudaki düşüncelerinizi aşağıya yazınız.
Cevap
: Onlara karşı her zaman saygı ve sevgili davranmalıyız. Anne ve babalarımızın hakkını hiçbir zaman ödeyemeyiz. Onlar bizi doğuran, büyüten ve yetiştirendir. Bu yüzden onlara karşı kötü davranışlarda bulunmama ve saygılı olmalıyız.

B. Aşağıdaki sorularda doğru seçeneği bulup işaretleyiniz.

1. İbrahim suresi Kur’an-ı Kerim’in on dördüncü suresidir ve Mekke’de nazil olmuştur. Bu sure kaç ayetten meydana gelmektedir?

A. 40 B. 90 C. 52D. 114
Cevap: C

2. Din kavramı, aşağıdakilerden hangi anlamı içermez?

A. İtaat etmek B. Kanun C. Merhamet etmek D. Boyun eğmek
Cevap: C

3. Aşağıdakilerden hangisi, imanın şartları arasında yer almaz?

A. Meleklere iman B. Ahirete iman
C. Kaza ve kadere iman D. Namaza iman
Cevap: D

4. I. Din, yalnızca ahiret hayatına yönelik öğüt ve ilkeler içerir.
II. Dinin kurallarım belirleyen, âlemlerin Rabb’i olan Yüce Allah’tır (c.c.).
III. Din yalnızca iman esasları ve ibadetler hakkında bilgiler vermektedir.
IV. Dinin muhatabı, akıl ve irade sahibi olan insandır.

Dinle ilgili olarak yukarıda verilen ifadelerden kaç tanesi doğru bir yargı içermektedir?

A. 1 B. 2 C. 3 D. 4
Cevap: B

5. İmanla ilgili aşağıda verilen yargılardan hangisi yanlıştır?

A. İmanda zorlama olabilir. B. İmanın yeri kalptir, gönüldür.
C. İman dinin temeli, esasıdır. D. İman salih ameli gerektirir.
Cevap: A

C. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri verilen ifadelerle tamamlayınız.

Dua âciz bir varlık olan insanın, sonsuz ilim ve kudret sahibi olan Yüce Allah’a sığınması, dileklerini ona iletmesi ve yaratıcısından yardım istemesidir.

• Allah tarafından, ilahi vahiy yoluyla ve peygamberler aracılığıyla bildirilen, akıl sahibi insanları kendi irade ve arzularıyla doğru yola ulaştırmayı hedefleyen, onları her iki dünyada da huzura ve kurtuluşa ulaştıran ilahi ilkelerin tamamına din denir.

İman Allah’ın (c.c.) varlığını, birliğini, Hz. Peygamber’in (s.a.v.) vahiy yoluyla getirdiği bütün hususları samimi olarak ve şüphe etmeksizin kabul ve tasdik etmek, bunlara gönülden inanmak demektir.

• Allah’ın (c.c.) zatında, sıfatlarında ve fiillerinde bir olduğu; onun eşi, benzeri, dengi ve ortağı bulunmadığı şeklindeki inanca tevhid denir.

• Cenab-ı Allah’a (c.c.) zatında, sıfatlarında ve fiillerinde ortak koşmaya, ondan başka ilah olduğunu kabul etmeye şirk bu şekilde inanan kişiye de müşrik denir.

İtaat Allah’ın (c.c.) ve Hz. Peygamber’in (s.a.v.) emir ve yasaklarına isteyerek uymak, yapılmasından dolayı sevap elde edilen herhangi bir ameli yapmaktır.

2
162
2
2
2
2
161
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.