7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 41-42 Cevapları Tutku Yayıncılık

7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 41-42 Cevapları Tutku Yayıncılık
7. Sınıf Tutku Yayıncılık Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 41, 42 1. Ünite Sonu Değerlendirme Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

1. Ünite Sonu Değerlendirme

A. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Peygamberimizin (s.a.v.) doğumunu ve çocukluğunu kısaca anlatınız.

Cevap: 20 Nisan 571 yılında fil olayının meydana geldiği yıl bu olaydan 55 gün sonra dünyaya gelmiştir. Doğmadan babasını kaybetmiş. Küçük yaşta süt anneye verilmiştir. Şakk-ı Sadr olayı süt annedeyken meydana gelmiştir.6 yaşında annesi vefat etmiştir. 8 yaşına kadar dedesi bakımını üstlenmiştir. Dedesinin vefatı sonrasında gençliğine kadar amcası Ebu Talip’in yanında kalmıştır. Amcasının yanında iken Rahip Bahira olayı başından geçmiştir.

2. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) gençlik dönemi hakkında ana hatlarıyla bilgi veriniz.

Cevap: Gençlik döneminde Mekkeli insanların yaptıkları onu rahatsız etmiş sürekli Hira mağarasına gidip inzivaya çekilmiştir. Bu döneme tahannüs dönemi denilmektedir. 25 yaşında iken yanında çalıştığı Hz. Hatice’nin evlenme teklifini kabul etmiştir. Daha sonra onun evine yerleşmiştir. 35 yaşında Kabe’nin onarımı sırasında hacerül esved taşının yerleştirilmesi sırasında sorunu çözmek için onun fikrine başvurulmuştur. Genellikle kendisi gibi putlara tapmayan, kötü özellikleri olmayan kişilerle arkadaşlık yapmıştır.

3. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) peygamber olarak görevlendirilmesi nasıl olmuştur? Allah Resulü (s.a.v.), kendisine peygamberlik verildiğinde ne yapmıştır? Anlatınız.

Cevap: 610 yılında Hira mağarasında Cebrail(a.s)’ın ilk vahyi getirmesiyle peygamberlik başlamıştır. Melek kendisini okumasını söylemiş Peygamberimiz okumayı bilmediğini söyleyince “Seni yaratan Rabbi’nin adı ile oku” demiştir Cebrail(a.s). Böylelikle ilk vahiy gelmiştir. Korkuya kapılan Peygamberimiz eve gelip eşine kendisini örtmesini söylemiştir. Eşi, eski dinler hakkında bilgisi olan Varaka b. Nevfel’e olanları anlatmış, Varaka kendisin gelenin Hz. İsa’ya gelen Ruhul Kudus olduğunu söylemiş. Bundan sonra bir süre vahiy kesilmiştir.

4. Hz. Muhammed (s.a.v.), peygamberliğinin başlangıcında İslam tebliğinde nasıl bir yol izlemiştir? Açıklayınız.

Cevap: Öncelikle kendi ailesinden başlayarak yakın akrabalarına islamı anlatmıştır. Daha sonra güvendiği dostlarını islama davet etmiştir. İlk olarak gizli davet süreci olmuştur. Daha sonra açık davet süreci başlamıştır. Hicr 94 ayet ile açık açık insanlara islam anlatılmıştır. Daha sonra bütün Mekke davet edilmiştir. Bu süreten sonra Mekke’ye gelen hacı adaylarına islam anlatılmıştır.

5. Hz. Peygamber’in (s.a.v.) İslam davetine Mekkeli müşrikler hangi tepkileri göstermişlerdir? Anlatınız.

Cevap: Kendi atalarına hakaret edilmeyene kadar çok aşırı tepki göstermemişlerdir. Ne zamanki ayetlerde putların faydasız olduğu anlatılınca artık tepkileri şiddetlenmiştir. İlk zamanlarda amcası Ebu Talip’e giderek yeğnini bu işten vazgeçirmesini istemişlerdir. Peygamberimiz davasında kararlı olunca ona ve Müslümanlara boykot uygulamışlardır. Daha sonra Peygamberimizi öldürmek için planlar yapmışlardır.

6. Müslümanları, Mekke’den Medine’ye hicrete yönelten sebepler nelerdir? Belirtiniz.

Cevap: Mekke artık Müslümanlar için yaşanabilir bir yer olmaktan çıkmıştı. Müslümanların can ve mal güvenliği olmadığı için göç etmekten başka bir çareleri kalmamıştır.

7. Hicret’in sonuçları neler olmuştur? Anlatınız.

Cevap: Hicret ile Müslümanlar daha özgür ve daha rahat bir ortama kavuşmuşlardır. İnandıkları dini daha rahat yaşama şansına sahip olmuşlardır. Baskı ve zulmün kalkmasıyla İslam dini daha geniş alanlara yayılma imkanı bulmuştur.

8. Aşağıdakilerden hangisi, Peygamberimizin (s.a.v.) süt kardeşi değildir?
A. Ümmü Eymen B. Öneyse C. Şeyma D. Abdullah

Cevap: A

9. Peygamberimiz (s.a.v.), Mekkelilerin İslam tebliğine karşı çıkmaları üzerine İslam’ı anlatmak için Mekke yakınlarındakişehrine gitmiştir. Ancak..halkı, Allah’ın Resulü’ne (s.a.v.) çok kötü davranmış, onu taşlamışlardır. Atılan taşlardan dolayı Hz. Peygamber (s.a.v.) yaralanmış, ayakları kanlar içinde kalmıştır. Paragrafta yer alan boşluklara hangi şehrin ismi gelmelidir?
A. Medine B. Taif C. Cidde D. Şam

Cevap: B

10. ı. Namaz, beş vakit olarak bu gece farz kılınmıştır.
II. Bakara suresinin son iki ayeti bu gece indirilmiştir.
III. Ramazan ayında oruç tutmak bu gece farz kılınmıştır.
IV. Allah’a (c.c.) şirk koşmadan ölenlerin cennete gireceği müjdelenmiştir. Yukarıdaki olaylardan hangisi, Miraç Gecesi’nde olmamıştır?
A. I B. II C. III. D. IV.

Cevap: C

11. Peygamberimiz (s.a.v.), 622 yılında Mekke’den Medine’ye.ile birlikte hicret etmiştir.
Boşluğa hangi isim getirilmelidir?
A. Hz. Ebu Bekir (r.a.) B. Hz. Ömer (r.a.) C. Hz. Zeyd b. Hârise (r.a.) D. Hz. Osman (r.a.)

Cevap: A

12. I. Evs II. Hazreç III. Kaynukaoğulları IV. Nadiroğulları
Yukarıdakilerden kaç tanesi, Medine’de yaşayan Yahudi kabilesidir?
A. 1 B. 2 C. 3 D. 4

Cevap: B

13. Aşağıdaki olayları meydana geliş tarihlerine göre sıraladığımızda ilk başta hangisi olması gerekir?
A. Bedir Savaşı B. Mescid-i Nebi’nin yapılması C. Mekke’nin Fethi D. İlk vahyin gelişi

Cevap: D

B. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan bölümleri, verilen ifadelerle doğru bir şekilde tamamlayınız.

14. Peygamberimize (s.a.v.) ilk iman edenler Hz. Hatice (r.a.) Hz. Ali (r.a.), Hz. Ebu Bekir (r.a.) ve Zeyd b. Hârise’ (r.a.).
15. Hz. Peygamber’in (s.a.v.) Hicret’ten yaklaşık bir buçuk sene evvel (620), Miraç Gecesi’ndeKâbe’den Kudüs’teki Mescid-i Aksâ’ya Allah’ın (c.c.) izniyle götürülmesine İsrâ denir.
16. Hz. Peygamber’in (s.a.v.), Recep ayının 27. gecesinde, Mekke’den Kudüs’teki Mescid-i Aksâ’ya götürüldükten sonra göğe yükseltilerek kendisine, Allah’ın (c.c.) ayetlerinin ve olağanüstü nimetlerinin gösterilmesine Miraç denir.
17. Mekkeliler, güvenilir ve dürüst bir insan olan Peygamberimize (s.a.v.) el-Emin yani güvenilir insan diyorlardı.
18. Peygamberimize (s.a.v.) ilahi vahyi ileten melek, Cebrail’dir
19. İslam tarihinde yapılan ilk mescit Kuba Mescidi’dir.
20. Mescid-i Nebi’nin bitişiğine kimsesiz ve yoksul Müslümanların barınması için yapılan üstü kapalı gölgeliğe Suffe, burada kalan kişilere de Ashab-ı Suffe denir.
21 Peygamber Efendimizin (s.a.v.), Mescid-i Nebi’deki mübarek mezarının bulunduğu bölüm, Ravza-i Mutahharaolarak isimlendirilir.

26
7
59
10
6
6
6
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.