7. Sınıf Yıldırım Fen Bilimleri Sayfa 44 Cevapları

7. Sınıf Yıldırım Fen Bilimleri Sayfa 44 Cevapları
7. Sınıf Yıldırım Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 44 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Geçmişten günümüze hücreyle ilgili öne sürülen görüşlerin ve teknolojik gelişmelerin hücrenin yapısının anlaşılmasına olan katkılarını aşağıdaki etkinliği yaparak tartışınız.
Cevap
: Hücreler (istisnalar dışında) çıplak gözle görülemeyen birimler oldukları için onları inceleyebilmek için elbet önce mikroskoba ihtiyaç vardır. Mikroskobun temellerini Zacharias Janssen teleskop mantığını ters çekilde uygulayarak atmıştır. Ancak ondan önce Roger Bacon’ın da basit iki büyüteçle bazı nesneleri incelediği bilinmektedir. Görece daha modern olan mikroskopları ise ise Antonie Van Leeuwenhoek ile Robert Hooke yapmıştır. Antonie Van Leeuwenhoek canlı bir hücreyi gözlemlemeyi başaran ilk insandır (1674). Bu dönemde mikroskoplar hala gerekli incelemeler için yetersiz kalıyordu. Brown 1833’te orkide hücrelerinin çekirdeğini gözlemlemeyi başarmıştır. İlerleyen yıllarda ise Theodor Schwann ve Matthias Schleiden ile hücre üzerine çalışmalar yapmıştır. Schwann hayvan, Schleiden bitki hücreleri üzerine araştırmalarını sürdürmüştür. Zamanla teknolojinin de gelişmesiyle Kolliker 1857’de mitokondriyi gözlemlemiştir. Rudolph Virchow 1858’de modern hücre teorisini ortaya koymuştur.

Bilim ve Teknoloji

Tartışma Sorusu

Mikroskobun ve diğer teknolojik araçların gelişiminin hücrenin yapısının anlaşılmasına olan katkıları nelerdir?
Cevap
: İnsan gözünün görme kapasitesi sınırlıdır. Hücreler bu sınırın çok altında kalan bir boyuta sahiptir. Örneğin erkek üreme hücresi santimetrenin 250’de biri kadar küçüktür. Bu nedenle teknolojik bir alet kullanmadan hücreyi gözlemlemek imkansızdır. Bu nedenledir ki ilk mikroskop bulunana kadar insanoğlunun hücrelerden haberi bile olmamıştır. Yani 1665’de Robert Hooke ilk mikroskobu yaparak şişe mantarına bakmadan önce hücre hakkında hiç bir bilgimiz yoktu.

Hazırladığınız tarih şeridini arkadaşlarınızla paylaşıp karşılaştırınız. Sınıfta, geçmişten günümüze teknolojik gelişmelerin hücrenin yapısının anlaşılmasına sağladığı katkıların neler olduğunu tartışınız.
Cevap
: Hücreler (istisnalar dışında) çıplak gözle görülemeyen birimler oldukları için onları inceleyebilmek için elbet önce mikroskoba ihtiyaç vardır. Mikroskobun temellerini Zacharias Janssen teleskop mantığını ters çekilde uygulayarak atmıştır. Ancak ondan önce Roger Bacon’ın da basit iki büyüteçle bazı nesneleri incelediği bilinmektedir. Görece daha modern olan mikroskopları ise ise Antonie Van Leeuwenhoek ile Robert Hooke yapmıştır.

11
200
2
10
9
4
32
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.