8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi Sayfa 43 Cevapları

8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi Sayfa 43 Cevapları
8. Sınıf Biryay Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 43 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru: Wilson İlkeleri’ne göre Birinci Dünya Savaşı sonucunda savaşı kazanan ülkeler, savaşı kaybeden ülkelerden toprak almayacak ve Osmanlı İmparatorluğu’nda Türklerin çoğunlukta olduğu bölgeler Türklere bırakılacaktı. Ancak İtilaf Devletleri bu ilkelere rağmen Anadolu’yu işgal etti. İtilaf Devletleri bu işgali Mondros Ateşkes Anlaşması’nın hangi maddelerine dayandırmıştır? Sınıfta nedenleriyle tartışınız.

Cevap: İtilaf Devletleri bu işgali Mondros Ateşkes Antlaşması’nın 7.maddesinde yer alan maddeye dayandırmışlardır. Bu madde; İtilaf devletleri güvenliklerini tehlikede gördükleri stratejik yerleri işgal edecekler. şeklindedir. Bu maddeye dayandırarak i Anadolu’yu işgal etmişlerdir. Bu şekilde kendilerine hukuki bir zemin hazırlayarak bu maddeyi göstermişler ve kendilerini savunmuşlardır. Osmanlı ise bu durum karşısında çaresiz bir şekilde beklemiştir. Çünkü yapılan madde tamamen itilaf devletlerinin lehine olan bir maddedir.

3
1
2
1
1
2
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.