8. Sınıf Meb Din Kültürü Sayfa 13 Cevapları

8. Sınıf Meb Din Kültürü Sayfa 13 Cevapları
8. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Sayfa 13 Yorumlayalım Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

YORUMLAYALIM

“Delikanlı! Sana bazı şeyler öğreteceğim. Allah’ı gözet ki Allah da seni gözetsin. Allah’ı gözet ki Allah’ı (daima) yanında bulasın. Bir şey istediğinde Allah’tan iste! Yardıma muhtaç olduğunda Allah’tan yardım dile! Şunu bil ki bütün insanlar sana fayda vermek için toplansa Allah’ın takdiri dışında sana faydalı olamazlar. Ayrıca bütün insanlar sana zarar vermek için toplansa Allah’ın takdiri dışında sana hiçbir şeyde zarar veremezler. Bu konuda kalemler kaldırılmış (karar verilmiş), sayfalar kurumuştur (hüküm kesinleşmiştir).” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 293.)
Yukarıdaki hadisi Allah’ın küllî iradesi ve insanın cüzî iradesi açısından yorumlayınız.

Cevap : İnsanın başına gelebilecek olayları Allah’tan başka değiştirebilecek hiç bir güç yoktur. İnsan cüz-i iradesi ile sadece Allah’a sığınmalıdır. Sadece O’ndan yardım dilemelidir. İnsanın kaderinde olan başına gelir. Bu da Alla’ın izni ile olur.

YORUMLAYALIM

Aşağıda verilen Allah’ın (c.c.) sıfatlarını kaderle olan ilişkisi bakımından yorumlayınız.

İlim : Allah’ın (c.c.) gerek duyular âlemini gerekse duyu ötesine ait bütün nesne ve olayları bilmesidir.

Kudret : Allah’ın (c.c.) her şeye gücünün yetmesi, dilediğini dilediği zamanda var veya yok etmesidir.

İrade : Allah’ın (c.c.) dilemesi ve dilediğini dilediği şekilde yapmasıdır.

Cevap : Allah’ın ilmi sayesinde olmuş, olan ve olacak olan her şeyi yani kaderimizi bilebileceği, Allah’ın her şeye gücünün yeteceği ve bu gücü istediği gibi yapabileceği ilişkisi ortaya çıkar. Bu sıfatlar kaderin anlamı ile ilişkilidir.

422
71
421
65
28
309
197
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.