8. Sınıf Meb (2) İnkılap Tarihi Sayfa 37 Cevapları

8. Sınıf Meb (2) İnkılap Tarihi Sayfa 37 Cevapları
8. Sınıf Meb Yayınları (2) İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 2. Ünite kavramları Sayfa 37 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Ünite kavramları Sayfa 37 Cevapları

ÜNİTE KAVRAMLARI

Aşağıda verilen kelime ve kelime gruplarının sözlük anlamını ilgili bölümlere yazınız.

Meclis hükûmeti sistemi: Yasama ve yürütme yetkisinin meclis tarafından yönetildiği bir kuruldur.
Antlaşma: İki yada daha fazla ülkenin bir araya gelip ilkeleri bulunan anlaşmayı yapması ve tüm tarafların onayladığı belgedir.
Panslavizm: Çarlık Rusya’nın uyguladığı bir politikadır. Tüm Slav ırkından olan insanları himayesi altına almasıdır.
Tabya, bir bölgeyi savunmak için yapılan ve silahlarla güçlendirilen askeri yapıdır. İlk olarak 11. yüzyıldan sonra kullanıldığını görülen tabyalar, I. Dünya Savaşı'ndan sonra önemini kaybetmişlerdir.
Askeri bir cephe veya savaş cephesi, askerî terminoloji'dir. Karşıt güçler arasında tartışmalı bir silahlı sınırdır. Yerel veya taktik bir cephe olabilir veya askerî saha'ya kadar uzanabilir.

Önerge: Mecliste bir grubun, bir görüş yada konu hakkında öneride bulunmak amacıyla meclis başkanına vermek üzere hazırladığı resmi kağıttır.
İskan: İnsanları bir bölgeye yerleştirme, yurt edinmelerini sağlamak demektir.
Asayiş: Bir yerin güvenli ve düzen içerisinde bulunduğunu belirten kelimedir.
Protesto: Bir hareketi, uygulamayı, kanunu veya bir düşünceye muhalefet edip yererek karşı çıkmak ve bunu açıkça belirtmektir.
Genelge: Yeni hazırlanmış yasa ve tüzük gibi yönetmelikleri ilgili makamları bilgilendirmek ve yönlendirmek amacıyla gönderilen yazıdır.

Soru: 1. Devletler arası ilişkilerde çıkarlar çatışırsa ne olur?
Cevap
: Devletler arası ilişkileri korumak çok hassas bir dengeye dayanmaktadır. Çünkü devletler sürekli olarak çıkarlarını korumak isterler. Çıkarların korunması devletlerin sürekli olarak istediklerini almaları ile mümkün olmaktadır. Devletler arası ilişkilerde çıkarlar çatışırsa, savaş çıkması muhtemel olur. Çünkü hiçbir devlet çıkarlarından vazgeçmek gibi bir durumla karşı karşıya kalmak bile istemez.

Soru:2. Osmanlı Devleti, XX. yüzyılın başlangıcından I. Dünya Savaşı’nın çıktığı tarihe kadar hangi toprakları kaybetmiştir?
Cevap:
Batı Trakya Arnavutluk Doğu Trakya Ege Adaları Makedonya, Trablusgarb, Mısır

Soru:3. Çanakkale Savaşlarında “kaderin adamı” olarak tanımlanan kişi kimdir?
Cevap:  Birinci dünya Savaşı’nın en kapsamlı ve en çetin bir şekilde gerçekleştiği noktalardan biri de Çanakkale Savaşları’dır. Bu savaşlarda Osmanlı Devleti’nin büyük ve azim dolu bir mücadele içine girdiği bilinmektedir. Çanakkale Savaşları’nda William Churchill tarafından kaderin adamı ilan edilen savaş komutanı Mustafa Kemal Atatürk olmuştur.

Soru:4. Kuvâ-yı Millîye ruhu nasıl doğmuştur?
Cevap:  Milli Mücadele yılları, bir ülkenin topraklarının düşman işgalinden kurtulması için gerçekleştirilen en kapsamlı ve şanlı mücadelelerinden biri ne şahitlik etmiştir. Bunun nedenleri arasında Kuvayı Milliye ruhunun ortaya çıkması etkili olmuştur. Kuvayı Milliye ruhunun ortaya çıkmasında, vatanın, milletin, devletin ve dinin tehlikeye düşmesi, işgali ve işgal teşebbüsü altında olması etkili olmuştur.

Soru:5. Millî Mücadele sürecinde hangi kongreler düzenlenmiştir? 

  • Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışı (19 Mayıs 1919)
  • Havza Genelgesi (28 Mayıs 1919)
  • Amasya Genelgesi (22 Haziran 1919)
  • Erzurum Kongresi (23 Temmuz – 7 Ağustos 1919)
  • Balıkesir Alaşehir Kongreleri (26 Temmuz – 25 Ağustos 1919)
  • Sivas Kongresi (4 – 11 Eylül 1919)

Soru:6. Uluslararası bir antlaşmanın yürürlüğe girmesi nasıl gerçekleşmektedir?

Cevap: Uluslararası hukukun en önemli kaynağı “andlaşmalar (treaties, traités)”dır. Andlaşmalar, “ahde vefa (pacta sunt servanda)” ilkesi gereği taraf devletleri bağlar. Keza andlaşmalar, aynı zamanda iç hukuk bakımından da bağlayıcı işlemlerdir. Bu önemleri nedeniyle, uluslararası andlaşma yapma yetkisine ilişkin bazı konular anayasalar tarafından düzenlemektedir.

45
150
5
30
10
2
31
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum