8. Sınıf Meb İnkılap Tarihi Sayfa 58 Cevapları

8. Sınıf Meb İnkılap Tarihi Sayfa 58 Cevapları
8. Sınıf Meb İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sayfa 58 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Konuyla ilgili bilgilerinizden yararlanıp yukarıdaki gazete manşetlerini okuyunuz ve soruları cevaplayınız.

İzmir ne zaman işgal edildi?
Cevap: 15 Mayıs 1919 sabahı İngiliz gemilerinin desteğindeki Yunan savaş gemileri İzmir Limanı’na demirledi ve Yunanlar şehri işgale başladı.

İzmir’in işgali nerede kararlaştırıldı?
Cevap
: Paris Barış Konferansı’nda alınan karar doğrultusunda Yunanlar, İzmir’i işgal etmek için hazırlıklara başladı.

İzmir Yunanlar tarafından neden işgal edildi?
Cevap
: Bölgedeki nüfusun çoğunluğunun Rumlar- dan oluştuğu, buranın tarihsel olarak kendilerine ait olduğu ve Rumların, Türklerin tehdidi altında olduğu gibi asılsız iddialar öne sürüldü ve işgal başladı.

İzmir’in işgaline İstanbul Hükûmeti’nin tepkisi ne oldu?
Cevap
: Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra başlayan işgaller karşısında hükümet çaresiz kalmıştı. Yaşanan siyasi bunalım Ahmet İzzet Paşa’nın istifasına neden oldu.

İzmir’in Yunanlar tarafından işgaline halk nasıl tepki gösterdi?
Cevap
: İşgallerin giderek yaygınlaşması ve Damat Ferit Hükümeti’nin işgalcilere karşı kayıtsız kalması üzerine Türk halkı, vatanını korumak ve bağımsızlığını elde etmek için harekete geçti. Ülkenin çeşitli yerlerinde halk, cemiyetler kurarak ülke topraklarının haksız bir şekilde işgal edilmesini telgraflar çekerek ve mitingler düzenleyerek protesto etmeye başladı.

İşgale karşı ilk tepkiyi kim gösterdi?
Cevap: Yunan işgaline karşı mücadeleye başlayan Kuvâ-yı Millîye birlikleri ülkenin diğer bölgelerinde de işgalcilere karşı direnişlerini sürdürmüşlerdir.

1
1
1
1
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.