8. Sınıf Meb İnkılap Tarihi Sayfa 90 Cevapları

8. Sınıf Meb İnkılap Tarihi Sayfa 90 Cevapları
8. Sınıf Meb İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Sayfa 90 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Yunan Kralı Konstantin saldırı öncesinde İzmir’e gelmiş ve kendisiyle görüşmek isteyen gazetecilere Ankara’da randevu vermiştir. Bu davranışıyla Yunan Kralı hangi mesajı vermek istemiş olabilir?
Cevap: Savaşı kazanacağına olan inancını ve özgüvenini gösterir. Burada verilmek istenen mesaj çok nettir. Bu savaşın galibi bellidir yani bizizdir.

Mustafa Kemal, 18 Temmuz’da Batı Cephesi karargâhına giderek durumu inceledi ve İsmet Paşa’ya aşağıdaki talimatı verdi. Talimattan hareketle soruları cevaplayınız.

“Düşman ordusuyla aramızda büyük bir açıklık bırakmak gerekir ki orduyu derleyip toparlamak ve güçlendirmek mümkün olabilsin. Bunun için Sakarya’nın doğusuna kadar çekilmek yerinde olur. Düşman bizi takip ederse kendi harekât üssünden uzaklaşacak ve yeniden menzil hatları kurmaya mecbur olacak, birçok güçlüklerle de karşılaşacak. Buna karşılık bizim ordumuz toplu bulunacak ve daha elverişli şartlara sahip olacaktır. Bu şekildeki çekilişimizin en büyük sakıncası, Eskişehir gibi önemli yerlerimizi ve birçok topraklarımızı düşmana bırakmaktan dolayı kamuoyunda doğabilecek manevî sarsıntıdır. Fakat kısa zamanda elde edebileceğimiz başarılı sonuçlarla bu sakıncalar kendiliğinden ortadan kalkacaktır.” (Kemal Atatürk, Nutuk, s. 474)

1. Mustafa Kemal geri çekilişin amacını nasıl açıklamaktadır?
Cevap:
Düşmanı yormak, hazırlık yapıp orduyu dinlendirmek ve düşmanı kendi istediği bölgeye çekerek onu yenmektir.

2. Mustafa Kemal, ordumuzun geri çekilmesinin hangi olumsuz durumu doğurabileceğini düşünmektedir?
Cevap:
Eskişehir gibi önemli yerlerimizi ve birçok topraklarımızı düşmana bırakmaktan dolayı kamuoyunda doğabilecek manevî sarsıntıların doğabileceğini düşünmektedir.

3. Mustafa Kemal, doğabilecek olumsuzlukların nasıl ortadan kaldırılabileceğini düşünmektedir?
Cevap:
Kısa zamanda alınabilecek bir kaç zaferle bütün bu olumsuz düşüncelerin önüne geçileceğini ve bu çekilmenin hemen unutulacağını düşünmektedir.

4
1
4
1
2
11
23
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.