Limon, yeşil erik gibi gıda maddelerinin ekşi; sivri biber, pul biber gibi bazı gıda maddelerinin ise acı olmasının sebebi nedir

Limon, yeşil erik gibi gıda maddelerinin ekşi; sivri biber, pul biber gibi bazı gıda maddelerinin ise acı olmasının sebebi nedir
Peki limon, yeşil erik gibi gıda maddelerinin ekşi; sivri biber, pul biber gibi bazı gıda maddelerinin ise acı olmasının sebebi nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Günlük yaşamdaki deneyimlerinizden de fark edebileceğiniz gibi gıda maddelerinin her birinin lezzeti diğerinden farklıdır. Örneğin limon, yeşil erik ve yeşil elma gibi bazı gıda maddelerinin tatları ekşi; sivri biber, pul biber gibi bazı gıda maddelerinin tatları ise acıdır.
Peki limon, yeşil erik gibi gıda maddelerinin ekşi; sivri biber, pul biber gibi bazı gıda maddelerinin ise acı olmasının sebebi nedir?

Gıda maddeleri birer karışımdır. Eğer gıda maddesi aşırı miktarda baz bulunduruyorsa tadı acı, asit bulunduruyorsa tadı ekşi olur. Yani gıda maddelerinin acı ve ekşi olmasının sebebi asit ve bazlardır.

Limon, yeşil erik gibi gıdaların ekşi olmasının temel nedeni içerdikleri organik asitlerdir. Bu asitler, özellikle sitrik asit (limonda) veya malik asit (yeşil erikte) gibi, ekşi tat profiline katkıda bulunur. Sivri biber, pul biber gibi gıdaların acı olmasının sebebi ise içerdikleri capsaicin adlı kimyasal bileşiktir. Capsaicin, acı tat reseptörlerini uyararak acılığı algılamamıza neden olur.

2
6
1
1
36
1
21
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum