8. Sınıf Biryay Yayınevi İnkılap Tarihi Sayfa 100-103 Cevapları

8. Sınıf Biryay Yayınevi İnkılap Tarihi Sayfa 100-103 Cevapları
8. Sınıf Biryay Yayınevi İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 100, 101, 102, 103 Bağımsızlığın Teminatı: Lozan Barış Antlaşması Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Sayfa 100 Cevapları

Sevr Antlaşması’nın maddelerini hatırlayınız. Lozan Antlaşması’nın maddelerini araştırınız. İki antlaşmayı karşılaştırarak elde edilen kazanımları söyleyiniz.

Sevr devletin sona erdiren bir antlaşma olurken Lozan bağımsızlığın ele geçtiği bir antlaşmadır . Lozan’da dış borçlar sorunu çözülmüş Sevr ve Lozan Antlaşmalarının Karşılaştırılması Lozan Barış Antlaşması, 20. yüzyıl başlarında imzalanan ve hâlâ geçerliliğini koruyan uluslar arası bir belgedir. 20 Kasım 1922 tarihinde başlayıp 24 Temmuz 1923 tarihinde sona eren Lozan Barış Görüşmeleri’ne Türkiye Dış işleri Bakanı İsmet Paşa başkanlığındaki bir heyet ile katılmıştır.

Bu heyet, TBMM’nin kararları doğrultusunda hareket ederek görüşmeleri yürütmüştür. TBMM’nin isteği doğrultusunda Türk heyeti tam bağımsızlığımızı zedeleyecek hiç bir konuda ödün vermemiştir. İtilaf Devletlerinin uzlaşmaz tutumları nedeniyle bir ara kesilen görüşmeler, yeni bir savaş istenmediğinden tekrar başlamış ve sonunda antlaşma imzalanmıştır.

İsmet Paşa’nın yukarıdaki tavrının nedeni nedir?

Bir ülke için dil çok önemlidir dili olmayan bir ülke var olamaz bu önemi vurgulamak istemiştir. Çünkü dil bağımsız bir ülkenin en önemli göstergelerinden biridir. Bu mesajı vermek istemiş de olabilir.

Soru: İsmet İnönü Lozan Konferansı’nda neden böyle bir cümle kurmuştur?

Çünkü dil bağımsız bir ülkenin en önemli göstergelerinden biridir. Bu mesajı vermek istemiş de olabilir.

Lozan Barış Antlaşması’nın kazanımlarını, Misak-ı Millî hedefleri ile karşılaştırınız.

Lozan Barış Konferası 24 Temmuz 1923 yılında Lozan’da gerçekleşen bir konferans olarak Kurtuluş Savaşı sonrasında kurulacak olan devletin Türk Devleti olarak tanınmasında etkili olmuştur. Kurtuluş Savaşı’nın başarılı bir şekilde kazanılmasında etkili olmuştur. Sömürge altında olan devletlere örnek oluşturmuştur. Birçok açıdan uzun yıllar süren bir antlaşma olarak varlığını sürdürmektedir. Lozan Barış Antlaşması’nda Batum, Batı Trakya, Adalar, Kıbrıs, Hatay, Musul – Kerkük Misaki Milli sınırları dışında bırakılmıştır. Daha sonra Hatay ve boğazların statüsü değiştirilmiştir. Lozan’ın delinmesi bu sayede Mustafa Kemal tarafından sağlanmıştır. Kıbrıs’taki değişiklik de 1974 – 1977 yılları sürecinde gerçekleşmiştir. Misaki Milli son şeklini bugünkü güncel sınırlarla almıştır.

Soru: Sevr Barış Antlaşması ve Lozan Barış Antlaşması’nın aşağıda verilen konu başlık- V ları ile ilgili maddelerini ayrı ayrı yazarak verilen örnekte olduğu gibi karşılaştırınız.(kapitülasyonlar/boğazlar)

Sevr Barış Antlaşması (10 Ağustos 1920)
İzmir ile birlikte Ege Bölgesi’nin büyük bir bölümü ve Doğu Trakya Yunanistan’a verilecek.

Lozan Barış Antlaşması (24 Temmuz 1923)
Türkiye ile Yunanistan arasında Meriç Nehri sınır kabul edilecek, Yunanistan savaş tazminatı olarak Karaağaç’ı Türkiye’ye verecek.

Kapitülasyonlar: Tamamı kaldırıldı.
Azınlıklar: Lozan Barış Antlaşması’nda azınlık, Müslüman olmayanlar olarak belirlenmiştir. Tüm azınlıklar Türk uyruklu kabul edildi ve hiçbir şekilde ayrıcalık tanınmayacağı belirtildi. Antlaşmanın 40. maddesinde şu hüküm yer almıştır:
“Müslüman olmayan azınlıklara mensup Türk uyrukları, hem hukuk bakımından hem de uygulamada, öteki Türk uyruklarıyla aynı işlemlerden ve aynı güvencelerden yararlanacaklardır. Özellikle, giderlerini kendileri ödemek üzere, her türlü hayır kurumlarıyla, dinsel ve sosyal kurumlar, her türlü okullar ve buna benzer öğretim ve eğitim kurumları kurmak, yönetmek ve denetlemek ve buralarda kendi dillerini serbestçe kullanmak ve dinsel ayinlerini serbestçe yapma konularında eşit hakka sahip olacaklardır.”
Batı Trakya’daki Türkler: İstanbul’daki Rumlar dışında, Anadolu ve Doğu Trakya’daki Rumlar ile Yunanistan’daki Türkler’in mübadele edilmeleri kararlaştırıldı.
Savaş tazminatları: İtilaf Devletleri, I. Dünya Savaşı nedeniyle istedikleri savaş tazminatlarından vazgeçtiler. Sadece Yunanistan savaş tazminatı olarak Karaağaç bölgesini

0
3
2
1
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.