8. Sınıf Biryay Yayınevi İnkılap Tarihi Sayfa 134-143 Cevapları

8. Sınıf Biryay Yayınevi İnkılap Tarihi Sayfa 134-143 Cevapları
8. Sınıf Biryay Yayınevi İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 134, 137, 140, 142 Eğitim ve Kültür Alanında Yapılan Yenilikler Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Sayfa 134 Cevapları

Kültür nedir? Açıklayınız. Kültürel değerlerin yaşatılabilmesi ve millî kimliğin oluşturulması için Atatürk’ün kurduğu kurumları ve bu kurumların çalışmalarını araştırınız. Edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

KÜLTÜR, Bir toplumun duyuş ve düşünüş birliğini oluşturan, gelenek durumundaki her türlü yaşayış, düşünce ve sanat varlıklarının toplamıdır. Kültürel değerlerin yaşatılabilmesi ve millî kimliğin oluşturulması amacıyla Atatürk tarafından kurulan kurumlar ve bu kurumların yaptığı çalışmalar aşağıda açıklanmıştır.

Kurulan Kurumlar:

  • Türk Tarih Kurumu (TTK)
  • Türk Dil Kurumu (TDK)
  • Anadolu Ajansı (AA)
  • Halkevleri

Sayfa 137 Cevapları

Millet Mekteplerinin çağdaş cumhuriyet bireyi yetiştirme hedefine katkıları nelerdir? Değerlendiriniz

Cumhuriyetin ilan edilmesinden sonra eğitim ve öğretim faaliyetleri de yeni rejimin arzusu doğrultusunda çağdaş ve modern bir şekilde yapılmaya başlanmıştır. Cumhuriyet rejiminde laiklik uygulamaları laikliğin anayasaya girmesinden önce başlamıştır. Bu bağlamda inkılapların kesafet içinde olduğu yıllarda eğitim ve öğretimin birleştirilmesi de gündeme gelmiştir. Millet Mektepleri’nde çağdaş ve modern eğitim anlayışına göre eğitim ve öğretim verilmeye başlanmıştır. Bilim ve akıl öncelenmiştir. Bu düsturla da karma eğitim öne çıkmıştır. Eğitim muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak için bir araç olarak kabul edilmiştir. Mustafa Kemal yeni harflerle bir geometri kitabı kaleme alarak bilime verdiği önemi ortaya koymuş ve eğitim araç ve kaynaklarının yol ve yöntemini göstermiştir.

Sayfa 140 Cevapları

Mustafa Kemal, yukarıdaki sözlerinde sanatçıyı neden alnında ışığı ilk hisseden insan olarak tanımlamıştır?

Mustafa Kemal’e göre hedefinden sapan, korkan, yorgun düşen, yalpalayan, teslim olan kişilere ne sanatçı ne de lider denebilir. Onlar hedefi kolay sanarak fazla hazırlık yapmamış. Ya da boylarını aşan işe kalkışmışlardır. Bu yüzden alnında ışık olması için çabalayan sanatçılara olan saygısını bu sözlerle dile getirmiştir.

Sayfa 142 Cevapları

Mustafa Kemal’e göre Türk ulusunun amaçlarına ulaşabilmesinde edebiyatın rolü nedir?

Edebiyat denildiği zaman şu anlaşılır: Söz ve manayı, yani insan dimağında yer eden her türlü bilgileri ve insan karakterinin en büyük duygularını, bunları dinleyenleri veya okuyanları çok alakalı kılacak surette söylemek ve yazmak sanatı.” Bugün içindir ki edebiyat, ister nesir halinde olsun, ister nazım şeklinde olsun, tıpkı resim gibi, heykeltıraşlık gibi, bilhassa musiki gibi, güzel sanatlardan sayıla gelmektedir. Bizzat Mustafa Kemal Paşa’nın sözüdür.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.