8. Sınıf İnkılap Tarihi 6. Ünite Değerlendirmesi Cevapları

8. Sınıf İnkılap Tarihi 6. Ünite Değerlendirmesi Cevapları
8. Sınıf İnkılap Tarihi 6. Ünite Değerlendirmesi Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

6. Ünite Degerlendirmesi

A. Aşağıdaki cümlelerdeki boşlukları kutudan seçeceğiniz uygun sözcüklerle doldurunuz.

Balkan Antantı-Sadabad Paktı-Lozan Antlaşması-Montrö Boğazlar Sözleşmesi-Milletler Cemiyeti-Kellogg-Briand Paktı-Mudanya Ateşkes Anlaşması-Hatay

1 Türkiye Lozan Antlaşması ile sömürge olmaktan kurtulmuş, İtilaf Devletleri başta olmak üzere dünya devletleri ile eşit siyasal ve hukuksal ilişkiler kurma imkânına kavuşmuştur.
2 1937’de Tahran’da Türkiye, İran, Irak ve Afganistan arasında Sadabad Paktı adı verilen bir dostluk antlaşması imzalandı.
3 Lozan’ın pürüzlü bıraktığı ve jeopolitik öneme sahip Boğazlar, Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile tamamen Türk egemenliğine geçmiştir.
4 Türkiye 1929’da savaşın ulusal politika aracı olarak kullanılmasını yasaklayan Kellogg-Briand Paktı’na katıldı.
5 Türkiye, Yunanistan, Yugoslavya ve Romanya sınırlarını güvenceye almak için 9 Şubat 1934’te bir savunma antlaşması olan Balkan Antantı’nı imzaladı.
6 TBMM 7 Temmuz 1939’da düzenlediği bir yasa ile Hatay’ın Türkiye’nin bir ili olduğunu kabul etti.

B. Aşağıdaki ifadeleri dikkatlice okuyunuz. Doğru ifadelerin sonuna “D” harfi, yanlış ifadelerin sonuna “Y” harfi getiriniz.

1 Komşuları ile ve bütün devletlerle iyi geçinmek Türkiye siyasetinin esasıdır. (D)
2 Bağımsızlığı her şeyin üzerinde tutarak Türkiye’nin millî çıkarlarını esas almak, diğer devletlerin iç politikalarından ve yönetim sistemlerinden etkilenmemek, Türk dış politikasının dayandığı esaslardan “gerçekçilik” ilkesi ile ilgilidir. (Y)
3 5 Haziran 1926’da İngiltere ile Türkiye arasında imzalanan Londra Antlaşması ile Musul’un İngiliz mandasındaki Irak’a ait olduğu kabul edildi. (Y)
4 Milletler Cemiyeti, Wilson İlkeleri’ne dayalı olarak dünya barışını sağlamak amacıyla 10 Ocak 1920’de kuruldu. (D)
5 Orta Doğu’da bölgesel iş birliğini sağlamak amacıyla 1937’de Türkiye, İran, Irak ve Afganistan arasında Sadabat Paktı adı verilen bir dostluk antlaşması imzalandı. (D)
6 Mersin 1939’da ana vatana katılmıştır. (Y)

C. Aşağıdaki soruları yanıtlayınız. Yanıtlarınızı öğrenci ürün dosyasına koyunuz.

Soru:1 Musul’un kaybedilmesinde İngiltere’nin rolü nedir? Açıklayınız.

Cevap: Lozan Kofgeransı’nın en çetin meselelerden biri, Musul’un kimde kalacağıydı. Musul, Türkiye için hayati derecede öneme sahipti. İngilizler için de gerek petrol yatakları gerekse Hindistan ticaret yolunun güvenliği için vazgeçilmezdi. Türk heyetine başkanlık eden İsmet Paşa, Musul’da Türk-Kürt ayrımı yapılmaksızın çoğunluğun Türk olduğunu vurgulayarak bölgenin Anadolu’dan ayrılamayacağını söyledi. Görüşmelerin çıkmaza girmesi üzerine İsmet Paşa’nın, “referandum’ yapılması teklifi İngiliz heyetine başkanlık eden Lord Curzon tarafından, “Bölge halkının rey verme alışkanlığı bulunmadığı, bu konuda tecrübe sahibi olmadıklarından plebisitin amacını anlayamayacakları” gerekçesiyle reddedildi. İngilizler, meselenin Cemiyet-i Akvam’da ele alınmasını gündeme getirdi.

Soru:2 Türk dış politikasının dayandığı “gerçekçilik” ve “uluslararası hukuka bağlılık” ilkelerini örneklerle açıklayınız.

  • Akılcı ve gerçekçi olmak
  • Devletlerarası sorunları çatışma yolu ile değil hukuksal yollarla çözmek
  • Dış politikanın iç işler ile uyumlu olabilmesini sağlamaktır.

Soru:3 Yabancı okullarda Türk öğretmenler tarafından Türkçe okutulacak dersler hangileridir? Bu uygulamanın temel nedeni nedir?

Cevap: TÜRKÇE, TARİH VE COĞRAFYA

Soru:4 Lozan Barış Antlaşması’nın Boğazlar konusundaki kararını Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile karşılaştırarak Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin önemini açıklayınız.

Cevap: Boğazların hakimiyeti, tamamen Türkiye’ye bırakıldı. Türk – Sovyet Birlikleri ilişkilerinde ayrılık söz konusu oldu. Bu antlaşma ile Türkiye, boğazlarda asker bulundurabilme olanağı elde etti. Böylelikle Doğu Akdeniz civarında güçlendi. Türkiye’nin, diğer ülkeler arasında daha önce de söz konusu olmuş olan saygınlığı arttı

Soru:5 Mustafa Kemal’in olumsuz sağlık koşullarına rağmen Hatay sorunuyla ilgilenmesini onun kişilik özelliklerinden hangileriyle bağdaştırabilirsiniz? Açıklayınız.

Cevap: Kendi hayatı pahasına bile olsa vatanın çıkarlarını ve vatan toprağının her bir karışını her şeyin üstünde tutmasına ok güzel bir örnektir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.