Dünya liderlerinin ve dünya basınının gözünde Atatürk’ü yücelten unsurlar nelerdir

Dünya liderlerinin ve dünya basınının gözünde Atatürk’ü yücelten unsurlar nelerdir
Dünya liderlerinin ve dünya basınının gözünde Atatürk’ü yücelten unsurlar nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Mustafa Kemal, tarihin gördüğü en önemli şahsiyetlerden biridir. Çünkü bir devletin yıkılmasında ve bir devletin kurulmasında etkin bir rol oynamıştır. Üstlendiği görevlerle liderlik özelliklerini öne çıkarmıştır. Türk tarihinde devlet yıkma ve devlet kurma aşamaları diğer devletlere göre daha fazla olduğu için tarihin akışını doğrudan etkilemiştir.

Mustafa Kemal dünya liderlerinin ve dünya basının gözünde, gözü pek, anlayışlı, dirayetli, cesur, lider, kararlı, azimli, planlı, ileri görüşlü biri olarak bilinmektedir. Akıl ve bilim öncelikli hareket ederek rehber edindiği ilkeler doğrultusunda muasır medeniyetler seviyesine ulaşılması için önemli kalkınma planları ve devrimler uygulamıştır.

Mustafa Kemal Atatürk evrensel bir insandır. Yaşarken yaptıklarıyla adından çok söz ettirdiği gibi ölümüyle yayınlanan mesajlardan, dünya basınında büyük yankı uyandırması onun evrenselliğinin göstergesidir. Atatürk'ün dünya çapında bir lider olduğunun kanıtı hayatının yabancı ülkelerde ders olarak okutulması, sözlerinin meydanlara asılmasını örnek gösterirken şuan bile bir çok ülkede heykellerinin olması dünya lideri olduğunun ispatıdır. Meksika, Amerika, Şili, Kırgızistan, Küba, Japonya ve Hindistan Atatürk heykellerinin olduğu bir kaç ülkelerdendir. Peki Atatürk'ü evrensel yapan neydi? Mustafa Kemal gençliğinden beri istiklal, özgürlük, adalet, bağımsızlık gibi kavramlara hayran büyümüştür. Sonrasında da bu özellikleri kişiliğinde barındırmıştır. Bu özellikleri, vatanseverliği hep örnek olmuştur. Vatan için yaptığı fedakarlıklar vatan sevgisinin delilleridir. Mustafa Kemal kişiliğinin yanı sıra, çok yönlü bir insandır, iyi bir asker, iyi bir devlet adamı olmuştur. İsabetli kararlar vermesi, ileri görüşlü olması hep dikkat çekmiştir.

Bir enkazdan devlet kurabilmesi inanılmaz bir başarıdır. Ülkesinin her yerine girilmiş, devlet rehin alınmış, ordu dağıtılmış, tüm yer üstü ve yeraltı kaynaklarına el konulmuş, son nefesini vermek üzere olan bir ülkeden yeni çağdaş, modern bir devlet oluşturmuştur. Tüm zorluklara rağmen yılgınlık göstermemesi, esaret altındaki bir ülkeyi bağımsız hale getirmesi elbette ki tüm dünyanın dikkatini çekmiştir. Özellikle sömürge altındaki devletlere bu mücadelemiz örnek olmuştur. Kendisine bir çok dünya lideri mektuplar göndermiştir.

Ülke kurulduktan sonra yapılan inkılaplar sayesinde hukuka, demokrasiye bağlı, modern bir devlet kurma çalışmalarını bu kadar kısa sürede yapabilmesi yine dünyanın dikkat kesildiği noktalardandır. Atatürk'ün evrensel olmasını sağlayan bir diğer şey ise dünya barışını savunmasıdır. "Yurtta sulh (barış), Cihan'da (dünya) sulh" sözü buna en güzel örnektir. Saydığımız nedenler Mustafa Kemal'i dünya liderlerinin konuşmalarında ve dünya basınında gündem maddesi yapmıştır

3
1
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.