Türkiye’de çok partili hayata geçişin toplumda demokratik kültürün yerleşmesine katkısı

Türkiye’de çok partili hayata geçişin toplumda demokratik kültürün yerleşmesine katkısı
Türkiye’de çok partili hayata geçişin toplumda demokratik kültürün yerleşmesine katkısı, Türkiye’de çok partili hayata geçişin toplumda demokratik kültürün yerleşmesine katkısını değerlendiriniz

Türkiye’de çok partili hayata geçişin toplumda demokratik kültürün yerleşmesine katkısını değerlendiriniz.

Cevap:Çok partili hayata geçiş sayesinde ; Hükumet denetlenebilir, halkın istekleri yönetime tam olarak yansıtılabilir. Düşünce özgürlüğümüz elde edilmiş olur.

Türkiye’de çok partili hayata geçişin toplumda demokratik kültürün yerleşmesine katkısını değerlendiriniz.
Cevap
: Aynı ya da benzer görüşe sahip kişilerin bir araya gelerek oluşturdukları teşkilata siyasi parti adı verilir. Cumhuriyet sisteminin işlemesi için en uyumlu ortam demokrasi ile sağlanacağından, Mustafa Kemal Atatürk partilerin açılmasını ve bu partilerin ülkeyi iyi yönetmek ile ilgili yarış içerisinde olmasını istemiştir.

Çok partili siyasal hayata geçişin önemini, Atatürk’ün aşağıdaki görüşleri doğrultusunda boş bırakılan yere yazınız.

“Millî egemenlik esasına göre idare edilen medeni devletlerde kabul edilen ve geçerli olan esas; milletin genel isteklerini en çok temsil eden ve bu isteklerin bağlı olduğu menfaat ve gerekleri, en yüksek kudretle ve yetki ile yapabilecek siyasi grubun, devlet işlerinin idaresini üzerine alması ve bu sorumluluğu en yüksek liderinin omuzuna bırakması prensibinden ibarettir. Kural ve yöntem olarak milletin çoğunluğunu temsil eden ve özel amacı belli olan parti, hükûmeti kurma sorumluluğunu üzerine alır ve kendi amaç ve ilkelerini memlekette uygular…” (Genelkurmay Bşk., 1998a: 123)

Cevap: Türkiye tarihinde birçok kez çok partili döneme geçiş denemeleri yapılmıştır. Birçok deneme ardından bu hedefe ulaşılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi çok partili sistem oldukça önemlidir çünkü çok partili hayat sayesinde iktidara milletin itseklerini en fazla göz önünde bulunduran ve karşılayan bir partinin gelebilmesi için millete seçim hakkı verilmesi gerekiyordu bu nedenle de çok partili sistem millete karar imkanı sunmuştur.

Türkiye’de çok partili hayata geçişi hızlandıran uluslararası etkenlerin neler olduğunu aşağıdaki bölüme yazınız.

Cevap: Türkiye’de çok partili hayata geçişi hızlandıran en büyük etken egemenliğin kayıtsız şartsız millete verilmesi olmuştur. Millet iradesinin hakim olduğu bir devlet yönetim biçiminde aynı zamanda millete kendi partisini seçme hakkı verilmesi kaçınılmaz bir gereklilik haline gelmiştir.

1
0
0
0
0
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.