9. Sınıf Din Kültürü 1. Dönem 2. Yazılı Soruları (II)

9. Sınıf Din Kültürü 1. Dönem 2. Yazılı Soruları (II)
Eğitim öğretim yılı 9. Sınıf Din Kültürü 1. Dönem 2. Yazılı Soruları ve Cevaplarından örnekleri yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

EĞİTİM – ÖĞRETİM …........... LİSESİ

9. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLÂK BİLGİSİ DERSİ 1. DÖNEM 2. SINAVI

1. İslâm dînini kabûl eden kimseye ............................................. denir.

Yukarıdaki tanımda noktalı yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
A) Mübârek B) Muhaddis C) Muhâcir D) Mücâhit E) Müslüman

2. İslâm'da inanılması zorunlu olan şeylere açıkça inanmayan kişiye ne denir?
A) Münâfık B) Mü'min C) İhsân D) Kâfir E) Müşrik

3. Yüce Allâh’ın dilediği hüküm ve mesajlarını peygamberlerine ulaştırmasına ne denir?
A ) Meâl B) Hadis C) Vahiy D) Tefsîr E) Kelâm

4. “Yüce Allâh’ın, tüm varlıkları kendi varlığını ve birliğini tanıyabilme gücü ve yeteneği ile yaratması, hanîflik, tevhîd ve İslâm inancıdır. İnsanın yaratılışında bulunan ve hayâtı anlamlandırma çabalarına yön veren, çalışmakla elde edilemeyen ve inanmayı da içeren, insanın doğuştan getirdiği yetenektir.” Yukarıda tanımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A ) Fıtrat B) Fırsat C) Ferâset D) Fütüvvet E) Furkân

5. Âyet ve hadislerde Allâh’a nispet edilen Allâh'a âit güzel isimlere ne denir?
A) Ef'âl-i mükellefîn B) Esbâb- ı nüzûl C) Erhamer-râhimîn
D) Eşref-i mahlûkât E) Esmâ-i Hüsnâ

6. Yapılması gereken şeyi en iyi şekilde bilmek ve güzel bir şekilde yerine getirmek, başkasına iyilik etmek, kişinin kulluk görevini yerine getirirken Allâh’ın kendisini gördüğünü, davranışlarını gözetlediğini hissetmesine denir.” Yukarıda tanımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A ) İrfân B) İhsân C) İlhâm D) İrşât E) İnfâk

7. Kulun bütün davranışları ve sözlerinde sâdece Allâh rızâsını gözetmesine ne denir?
A ) İlhâm B) İrfân C) İnfâk D) İrşât E) İhlâs

8. “İnsanın bilgi birikimi ve Arap diline hâkimiyeti ölçüsünde Kur’ân-ı Kerîm metninin içerdiği mânâları ortaya çıkarmasına, yorumlamasına denir.”
Yukarıda tanımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A ) Hadis B) Meâl C) Kelâm D) Tefsîr E) Vahiy

9. En güzel şükür; nimeti verene, o nimetin cinsinden bir amelle teşekkür etmektir. Aşağıdaki örneklerden hangisi en güzel şükür olarak değerlendirilemez?
A) Servet nimettir; şükrü biriktirmektir. B) Akıl nimettir; şükrü düşünmektir.
C) Vücût nimettir; şükrü oruçtur. D) Bilgi nimettir; şükrü öğretmektir.
E) Vatan nimettir; Şükrü korumaktır.
10. Kur’ân-ı Kerîm’de hanîflikle birlikte en çok adı geçen peygamber Hz. ................’dir.
Yukarıdaki cümledeki noktalı yere hangi peygamber ismi gelmelidir?
A) Hz. Îsâ B) Hz. Nûh C) Hz. İbrâhîm D) Hz. Mûsâ E) Hz. Âdem

11. “Kur’ân âyetlerinin tam karşılıkları başka dillere aktarılamadığından, âyette anlatılmak istenileni kelimesi kelimesine değil de biraz eksiğiyle başka bir dile çevirmeye, yakın anlamlar vermeye ve bu tarzda yapılan çevirilere denir.” Yukarıda tanımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Tefsîr B) Meâl C) Kelâm D) İhlâs E) İhsân
12. “Yalan üzere birleşmeleri aklen mümkün olmayan toplulukların aktara geldiği haberlere “................................................” haber denir.”

Yukarıdaki tanımda noktalı yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

A ) Hasen haber B) Mütevâtir haber C) Şüpheli haber D) Zayıf haber E) Yalan haber
13. “Dünyâ ve âhirette cezâ veyâ mükâfat konusu olan, irâdeye dayanan her türlü iş ve davranış demektir.” Yukarıda tanımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A ) Amel B) Günâh C) Sevâp D) Takvâ E) İhlâs
14. Allâh tarafından peygamberlerin sonuncusu Hz. Muhammed’e (s.a.v) vahiy yolu ile bildirilerek bütün insanlığa gönderilen son dindir.” Yukarıda tanımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A ) Akîde B) Akâid C) İkrâr D) Tasdîk E) İslâm
15. “Kelime anlamı; inanılan şeyler, akîdeler, dînî inançlar, gönülden bağlanılan, düğüm atmışçasına kesinlikle inanılan şeyler, itikâtlar demektir. Terim olarak; İslâm dîninin temel inanç esasları ve hükümlerine, Kur’ân-ı Kerîm ve hadisler çerçevesinde İslâm dîninin îmân esaslarını konu edinen ilim alanına denir.” Yukarıda tanımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ahlâk B) Akâid C) Sünnet D) İlim E) Adâlet

16. İslâm'da inanılması zorunlu olan şeylerin tamâmına, hiç birini dışarıda bırakmadan ve hiçbir kuşku duymadan inanan kişiye ne denir?

A) Münâfık B) Kâfir C) Müşrik D) Mü'min E) İhsân

17. “Kelime anlamı; iyi, güzel, yararlı iş ve davranıştır. Terim anlamı ise; dayanaklarını Kur’ân-ı Kerîm ve sünnetten alan, insanın îmânını güçlendirmek için niyetli olarak yapılan tüm güzel davranışlar, inançlar, ibâdetler ve insanlığın faydasına yapılan işlerdir.”

Yukarıda tanımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) İkrâr B) Tasdîk C) Sâlih amel D) İlim E) Adâlet

18. “Kalbiyle inanmadığı halde diliyle Müslüman olduğunu açıklayan fakat gerçekte inkârcılardan olduğunu gizleyen veyâ İslâm toplumunda mü'minlere sağlanan birtakım sosyal, siyâsî ve hukûkî ayrıcalıklardan faydalanabilmek amacıyla, inanmadığı hâlde inanıyormuş gibi görünen, davranan veyâ yaşayan ya da insanların arasını bozan, bölücülük yapan, toplumu karıştıran, fesatçı, nifâk çıkaran, iki yüzlü kimseye denir.” Yukarıda tanımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kâfir B) Müşrik C) Münâfık D) Fâsık E) Münkir

19. “Allâh’a eş koşan, Allâh’a inandığını söylediği hâlde birçok tabîat olayının yaratılmasını ve idâresini Allâh’ın dışında birtakım güçlere bağlayan veyâ bu güçleri kutsallaştırarak Allâh’a ortak koşan, ya da ibâdetlerini Allâh’tan başkasının rızâsını gözeterek yapan kişiye denir.”

Yukarıda tanımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kâfir B) Mücrim C) Münâfık D) Fâsık E) Müşrik

20. “Delillere, bilgiye, araştırma ve kavramaya dayalı îmâna denir. Böyle bir îmâna ulaşan kimse evreni ve yaratılışı inceler, dînin hükümleri hakkında bilgi sâhibi olur. Böylece Allâh ve diğer varlıklarla ilişkisi sağlam temeller üzerinde şekillenir. Bu şekildeki bir îmânda bilgiye dayalı zihinsel faâliyet, kalpten bağlılık ve tam bir teslîmiyet söz konusudur.” Hakkında bilgi verilen îmân şekline ne ad verilir?

A) Tahkîkî îmân B) Tasdîkî îmân C) Tahmînî îmân D) Taklîdî îmân E) Tahkîmî îmân

21. “Bağnazlık, aşırı taraftarlık, tutuculuk, körü körüne bağlılık, fanatizm veya herhangi fikrî, siyâsî, sosyal olayın çözümü ve açıklamasıyla ilgili bir düşünceyi tek doğru kabûl edip karşı görüşte olan insanların düşüncelerine değer vermeme; anlayıp dinlemeden inkâr etme, kendi görüşlerini başkalarına kabûl ettirmek için baskı yapma demektir. Câhillikten, düşüncesizlikten kaynaklanır. İslâm dîninin reddettiği bir şeydir. Her türlüsü Hz. Peygamber tarafından yerilmiştir.” Yukarıda tanımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A ) Tabu B) Tefrika C) Taassup D) Takiyye E) Tecessüs

22. İslâm’a göre aşağıdakilerden hangisi bağlayıcı bilgi kaynağı değildir?

A) Sâlim duyu B) İlhâm C) Peygamberden gelen haber D) Mütevâtir haber E) Selîm akıl

23. “Üç şey öleni (mezara kadar) takip eder; ikisi geri döner, biri kalır. Âilesi, malı ve ….................................. onu takip eder. Âilesi ve malı geri döner, …................................ kalır.” (Hadis, Müslim, Zühd, 5.)

Yukarıdaki hadiste her iki noktalı yere de gelmesi gereken aynı kelime aşağıdakilerden hangisidir?

A ) Tabutu B) Ameli C) Kefeni D) Cesedi E) Mezarı

24. “Araştırmadan ve delillere dayanmadan çevrenin yönlendirmesiyle oluşan îmâna denir. İslâm âlimlerine göre bu îmân geçerlidir. Ancak bu îmânın aklî ve dînî delillerle kuvvetlendirilmesi gerekir. Bu îmân, delillere dayanmadığı için zayıftır. Böyle bir îmâna sâhip olan kişi, küçük bir engel veyâ itirazla karşılaştığında şüpheye düşerek îmânı sarsılabilir. Ayrıca bu îmân şekli yeterince bilgiye dayanmadığı için insanı taassuba ve bağnazlığa sürükler.”

Yukarıda tanımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A) Tahkîkî îmân B) Tasdîkî îmân C) Tahmînî îmân D) Taklîdî îmân E) Tahkîmî îmân

25. “Kelime anlamı; gizleme, saklama, reddetme, tanımama, inanmama, kabûl ve tasdîk etmemedir. Dînî terim anlamı; îmânın zıddı olup Allâh’ın varlığını ve birliğini, Hz. Muhammed'in (s.a.v.) peygamberliğini kabûl etmeme durumuna denir.”
Yukarıda tanımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
A) İnkâr B) İkrâr C) İmkân D) İrfân E) İhlâl

270
61
61
61
61
62
263
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
3 Yorum