9. Sınıf Tutku Din Kültürü Sayfa 110-116 Cevapları

9. Sınıf Tutku Din Kültürü Sayfa 110-116 Cevapları
9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Tutku Yayıncılık Ders Kitabı 7. Ünite İslamiyet ve Türkler Sayfa 110, 111, 113, 114, 115, 116 Cevaplarını haberimizin devamından okuyabilirsiniz.

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Tutku Yayıncılık Ders Kitabı 7. Ünite İslamiyet ve Türkler Sayfa 110, 111, 113, 114, 115, 116 Cevapları

9. Sınıf Din Kültürü Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 110 Cevabı

Türklerin İslam’dan önceki yaşayış ve inanışları hakkında neler biliyorsunuz? Bu konudaki bilgilerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Türklerin İslamiyet öncesi inanış biçimleri şunlardı:

  • Totemizm
  • Şamanizm
  • Doğadaki güçlere (ırmak, dağ, güneş, ay…) inanma
  • Atalar kültürü
  • Gök tanrı inancı

Gök tanrı inancı monoteist bir yaklaşım olduğundan ve uçmağ ile tamu denilen cennet – cehenneme inancı içinde barındırdığından İslamiyet ile benzerlik taşımaktadır.

9. Sınıf Din Kültürü Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 111 Cevabı

Sizce Türklerin İslam öncesi inanışlarıyla İslam inançları arasındaki benzerlik, Türklerin Müslüman olmasını ne derece etkilemiş olabilir? Arkadaşlarınızla değerlendiriniz.

Türklerin İslamiyet’i kabul etmesinde etkili olan bir çok faktör vardır. Bunlardan bir tanesi eski Türk dini ile İslamiyet arasında benzerliktir. Bu benzerlikler; tek tanrı inancı, ahiret inancı ve Türk toplumunda İslamiyet’teki hac ve kurban ibadetlerine eşdeğer ibadetlerin varlığıydı. Bir diğeri ise sosyolojik etmenlerdir. Aile, namus, temizlik kavramlarına verilen önem ve İslamiyet’teki cihat ve gaza anlayışı ile Türk-Cihan hakimiyeti düşüncesi arasında benzerliği örnek verebiliriz. Bunların dışında Türklerin hoşgörülü bir toplum olmasıyla beraber İslamiyet’in de hoşgörü dini olması, iki toplumda da sosyal sınıfların bulunmaması ve siyasi çıkarlar diğer faktörler olarak sayılabilir. Tüm bu benzerlikler Türkler’in Müslüman olma sürecini son derece etkilemiştir.

9. Sınıf Din Kültürü Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 113 Cevabı

İslam’ın inanç esaslarını akli delillerle ve mantıksal tutarlılık içinde savunmanın önemi nedir? Tartışınız.

Bu savunma önemlidir çünkü İslam’ın yayılmasını ve daha çok sevilmesini sağlar.

9. Sınıf Din Kültürü Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 114 Cevabı

Ahmet Yesevi, Türk toplulukları arasında İslam dininin yayılmasında önemli rol oynamıştır. O, İslam’ın ilkelerini insanlara basit ifadelerle ve şiirsel bir dille anlatmıştır. Şayet Ahmet Yesevi gibi kişiler olmasaydı İslamiyet milletimiz arasında hızla yayılabilir miydi? Beyin fırtınası yapınız.

Ahmet Yesevi gibi kişiler olmasaydı İslamiyet hızlı bir şekilde yayılamazdı. Bu tür kişiler İslam dininin yayılmasında büyük rol oynamışlardır. İslam dinini kolay, basit ve şiirsel bir dille anlatarak diğer kişilerin dine özenmesi ve dinimizi anlaması konusunda büyük yararları olmuştur. Ayrıca gösterdikleri güzel davranışlar ile kişilere örnek olmuşlar ve dine de özendirmişlerdir. İslam dinini iyi bir şekilde tanıtmıştır.

9. Sınıf Din Kültürü Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 115 Cevabı

Mü’min denen, olur daim tefekkürde,
Fikr eyleyip zikrini söyler uzak gecede,
Olmaz benlik bir zerre vücudunda,
Öyle erin eteğini tutmaz mısın?

Can almağa bir gün gelir Melekü’l-mevt.
Ölmeden önce ölüm ile ol ülfet,
Uzak yola azık al, çek riyazet,
İzzet rahatını satıp, horluk almaz mısın?

(Hoca Ahmet Yesevi, Divanı Hikmet, s. 388.)

Yukarıdaki dörtlüklerde hangi mesajlar verilmektedir?

İyi bir Mümin her zaman her ne olursa olsun tefekkürde bulunur. Allah’a isyan etmez. Her zaman ibadetini yapmak zorundadır.

9. Sınıf Din Kültürü Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 116 Cevabı

Sizce insanlar günümüzde meslek ve ticaret ahlakının gereklerine uygun davranıyorlar mı? Gözlem ve düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Meslek ve ticaret ahlakı, her mesleğin uymaları gereken belli başlı kurallar bütünüdür. Günümüz ticaretinde bu kurallar karaborsacılık yapmamak, ürünleri fahiş fiyatlarda satmamak gibi sıralanabilir. Fakat günümüzde insanlar kendi çıkarları doğrultusunda hareket ettiklerinden ve kendi menfaatlerini herşeyin üzerinde tuttuklarından bazen meslek ve ticaret ahlakını unutabiliyor ve bu da bazı sorunlara yol açabiliyor.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.