9. Sınıf Tutku Din Kültürü Sayfa 25 Cevapları

9. Sınıf Tutku Din Kültürü Sayfa 25 Cevapları
9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Tutku Yayıncılık Ders Kitabı 2. Ünite Temizlik ve İbadet Sayfa 25 Hazırlık Çalışmaları Cevaplarını haberimizin devamından okuyabilirsiniz.

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Tutku Yayıncılık Ders Kitabı 2. Ünite Temizlik ve İbadet Sayfa 25 Hazırlık Çalışmaları Cevapları

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 25 Cevabı

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Gusül ve teyemmüm kavramlarının anlamlarını araştırınız.
Teyemmüm: Su bulunmadığı zaman abdestlik cünüplük gibi hükmi kirliliği temizlemek için temiz toprak yardımıyla ellerle yüzü ve iki kolu meshederek yapılan hükmi temizliktir.
Gusül: Cünüplük, hayız ve nifas gibi hükmî kirlilik gibi durumlardan kurtulmak için gerekli olan dinî temizlik demektir.

2. Namaz ibadetini konu alan iki ayet meali bularak defterinize not ediniz.

Eğer tövbe ederler, namazı kılarlar, zekâtı verirlerse onları serbest bırakın." Tevbe suresi 5
"Cuma namazı kılınınca yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan isteyin. Allah'ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz." Cuma suresi 10
"Gecenin bir bölümünde de uyanıp kalk ve sana mahsus olmak üzere, nâfile namaz kıl; ola ki bu sâyede Rabbin seni övgüye değer bir makama ulaştırır." İsrâ sûresi, 79

3. Peygamber Efendimizin (s.a.v.) temizlikle ilgili bir hadisini öğrenerek defterinize yazınız.

"Namazın anahtarı temizliktir." (Tirmizi)
"Cuma günü yıkanın, misvak kullanın ve güzel koku sürünün." (Buhari)
"Temizlik imanın yarısıdır." (Müslim)
"Müslümanlık temizlik dinidir. Temiz olun! Cennete ancak temiz olan girer." (Deylemi)
"Yemekten önce ve sonra el yıkamak, zenginliğe yol açar, fakirliği giderir." (Ebuşşeyh)
"Evinin hayrını isteyen, yemekten önce ve sonra, elini ve ağzını yıkasın!" (İbni Ebi Şeybe)

4. Temizliği konu alan resim, şiir, yazı, haber, karikatür vb. materyaller bularak dosya hâline getiriniz.

Temiz Çevre
Temiz çevre istiyoruz,
Doğayı çok seviyoruz.
Pırıl pırıl bir dünya
Yaşamaya hasretiz biz.
Denizler bizim, göller bizim,
Ovalar bizim, dağlar bizim,
Bu hazine hepimizin,
Bugün için varız biz.
Doğayı temiz tutalım,
Yerlere çöp atmayalım,
Hepimiz el ele verip
Yeşil bir dünya kuralım.

Bireysel Temizliğin Önemi

İnsanlar ruhen ve bedenen olan temizliği olmaktadır. Kendimiz irademiz ile birlikte temizliğimizi sağlayabiliriz. Doğru düşündüğümüz zaman aklımız özgürlüğe ulaşarak temizlenir. Birde kişisel temizliğimiz vardır bu durumlarda sağlığımızı korumak için mutlaka yapılması lazım. Kişisel temizlik yapılırken bölgede mikropların oluşması önlenerek sağlıklı bir şekilde yaşanır. Elbiselerimizi temiz tutup günlük bakımımızı yapmamız gerekmektedir.

Çevre Temizliğinin Önemi

İnsanlar ve diğer canlıların yaşadığı yerlerin etrafı çevre olmaktadır. Temizlik ile birlikte geleceğimizi koruma altına almış oluruz. Korunması sayesinde salgın hastalıkların oluşumu engellenerek modern bir yaşama sahip oluruz. İnsanların bilinçlendirilmesi ile birlikte toprak, hava, su gibi ihtiyaçlarımız da temiz kalır.

5. “Arslan yattığı yerden belli olur.” atasözünü açıklayan bir kompozisyon yazınız.

Temiz olmak her insanın sahip olması gereken ve herkesçe iyi karşılanan ortak değerler tarafından güzel bulunan bir haldir. Temiz bir insan sağlığına önem verdiği gibi çevresine de önem vermektedir. Diğer insanlarla buluşmaya temiz gittiğine göre onlara saygılıdır ve buluşmalara önem vermektedir. Temiz insanlar herkes tarafından sevilir. Bir insanın temiz olup olmadığını anlamak ise yaşadığı yere bakmak kadar kolaydır.
Atasözünde söylenmek istenen de insanın temizliğinin yaşadığı yer ve çevresine bakarak anlaşılabileceğidir. Bireyler kendi çevresini temiz tutarsa tüm toplum temiz olur. Sağlık ve dış görünüşün ikisini birden sağlam tutan temizlik, herkesin yaşadığı yerden uygulamaya başlaması gereken bir özelliktir.
Temizliğimize dikkat etmezsek hastalığa yakalanma riskimiz birden bire artar. Daha güzel bir çevrede yaşamak ve sağlıklı olmak için temizlik vazgeçilmezdir. Her zaman ve her yerde temizliğimize önem vermeliyiz ki hem insanlar bizi sevsin hem de sağlığımızdan olmayalım.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.