9. Sınıf Tutku Din Kültürü Sayfa 26-39 Cevapları

9. Sınıf Tutku Din Kültürü Sayfa 26-39 Cevapları
9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Tutku Yayıncılık Ders Kitabı 2. Ünite Temizlik ve İbadet Sayfa 26, 28, 30, 31, 33, 35, 36, 39 Cevaplarını haberimizin devamından okuyabilirsiniz.

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Tutku Yayıncılık Ders Kitabı 2. Ünite Temizlik ve İbadet Sayfa 26, 28, 30, 31, 33, 35, 36, 39 Cevapları

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 26 Cevabı

Etkinlik

İbadet ettiğinizde neler hissedersiniz? Duygularınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.
İbadet ettiğim zaman üzerimden büyük bir yük kalkmış gibi oluyor, Allah’ın büyüklüğünü ve acziyetimi bir kez daha görüyorum, çok mutlu oluyorum, içim huzurla doluyor ve rahatlıyorum.

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 28 Cevabı

Etkinlik

“İnanıp da güzel işler yapan ve Rablerine gönülden boyun eğenlere gelince, işte onlar cennet ehlidir. Onlar orada ebedî kalırlar.” (Hûd suresi, 23. ayet.)
Yukarıdaki ayette verilmek istenen mesajı sınıfınızda arkadaşlarınızla değerlendiriniz.

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 30 Cevabı

Etkinlik

Her şeyin sahibi ve hâkimi olan Yüce Allah’ın (c.c.) ibadetlerimize ihtiyacı yoktur. Öyleyse Allah (c.c.), niçin kendisine ibadet etmemizi istemektedir? Sınıfınızda tartışınız.

Allah hiç kimseye ve hiçbir şeye muhtaç olmadığı gibi, hiç şüphesiz bizim ibadetimize de muhtaç değildir. Ama biz Allah’a, ona kulluk yapmaya, onun emirlerine uymaya ve ona ibadet yapmaya muhtacız. Bediüzzaman Hazretleri’nin örneğiyle örnek verecek olursak; doktor hastasına reçete yazıyor ve “Bunu mutlaka kullanmalısın” diyor. Şimdi hasta, doktora “Senin buna ne ihtiyacın var? Bunu benden neden istiyorsun?” demeye hakkı ve yetkisi var mıdır? Aynen bu misâlde olduğu gibi, Allah bizim mutlaka ibadet yapmamızı istiyor. Çünkü hasta olan biziz, ibadete muhtaç olan biziz, bizim ibadete şiddetle ihtiyacımız vardır. Bizim her derdimizi Allah’a arz etmeye şiddetle ihtiyacımız vardır. Bunu ancak ibadetle yapabilmekteyiz.

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 31 Cevabı

Etkinlik

“Namazın anahtarı temizliktir.” (Ali Müttaki, Kenzül Ummâl, C 6, s. 429.)
Yukarıdaki hadisi, ibadet-temizlik ilişkisi açısından yorumlayınız ve düşüncelerinizi aşağıya yazınız.
İslam’da temizlik, ibadetin ön şartıdır. Ancak temizlik maddi olan arınmanın yanında manevi olarak arınmayı da içine almaktadır.
Bir Müslüman’ın Allah’ın emrettiği ibadetlerden bazılarını yerine getirebilmesi için ruh ve beden yönünden her türlü pislik ve kirlilikten arınmış olması gerekir. Bu nedenle İslam dininde birçok ibadet, temizlik şartına bağlanmıştır.
Kur’an-ı Kerim’deki “Sonra kirlerini gidersinler, saç ve tırnaklarını kessinler, adaklarını yerine getirsinler ve o Kâbe’yi tavaf etsinler” (Hac suresi, ayet 29) ayeti Kâbe’yi tavaf ibadeti için temizliğin ön şart olduğunu açıklamaktadır.
Ayrıca namaza hazırlık şartlarından birisi de, her çeşit manevi pisliklerden, kirlilikten, yani gözle görülemeyen, fakat pis sayılan hallerden temizlenmektir. Bu da, gusül, namaz abdesti, ya da teyemmümle gerçekleşir. Namaza hazırlığın diğer bir şartı da; vücudun, elbisenin ve namaz kılınacak yerin temiz olmasıdır. Bütün bunlar temizliğin ibadetin temeli ve ön şartı olduğunu, dolayısıyla temizlikle ibadet arasında sıkı bir ilişkinin varlığını açık bir şekilde göstermektedir.

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 33 Cevabı

Yorumlayalım

“Eğer ümmetime zor gelmeyeceğini bilseydim onlara her namaz için misvak kullanmalarını emrederdim.” (Buhari, Cuma, 8.)
“Yemekten önce ve sonra elleri yıkamak, yemeğe bereket getirir.” (Tirmizî, Et’ime, 9.)
Yukarıdaki hadisleri yorumlayınız.
“Biriniz cuma namazına gideceği zaman boy abdesti alsın.” (Buhari, Cuma, 2; Müslim, Cuma, 1.)
Yukarıdaki hadisin anlamı üzerinde arkadaşlarınızla konuşunuz.

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 35 Cevabı

Etkinlik

Abdest almak insanlara ne gibi faydalar sağlamaktadır? Arkadaşlarınızla konuşunuz.
Vücudumuzla abdest suyunun temâsı esnasında dökülen mânevî günah ve kirlerin yanında, bedenimize ve sağlığımıza yönelik maddî ne gibi faydalar meydana gelmektedir?
Hiç tereddüt etmeden söyleyebiliriz ki; abdest almak kadar sağlığa yararlı bir formül bulmak mümkün değildir. 15 asırdır farkına varmadan bu nimetten faydalanıyoruz. Bir gün gelecek inanmayanlar bile bunu taklit edecek ne var ki; abdestin sağlığa katkılarını son 50 yılın biyolojik bilgilerinden öğrenebiliyoruz. Tespit edilen sayısız faydalarından bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
1- Günlük hayatımızda ellerimizin dokunmadığı yer, kapmadığı mikrop kalmıyor. Abdest alırken el, yüz ve ayakları yıkamak en güzel bir korumadır. Virüslerin parazit ve bakterilerin vücuda girişi böylece önlenebilir.
2- Solunum sistemimizin giriş kapısı olan burnumuzu yıkamakla, toz ve mikrop yığınlarının vücuda girmeleri önlenmiş olmaktadır.
3- Yüzün yıkanması, cildi kuvvetlenir, baştaki ağrı ve yorgunluğu hafifletir. Damar ve sinirleri harekete geçirir. Devamlı abdest alanların yüzünde yaşları ilerlese bile bir güzellik oluşur.
4- Gusl abdesti, gerekli hallerde, vücudun yeniden zindeliğini kazanmasını sağlar. Vücudu belli aralıklarla yıkamak koruyucu hekimlik yönünden çok önemlidir.
5- Günümüzde kızılötesi ışınlarla derinin dış fotoğrafları çekilmiş, statik elektrik tabakasının yoğunluğu tespit edilmiştir. Vücut sağlığı bu elektriksel denge ile yakından ilgilidir. Cildin elektrik yükü öfke halinde normalin 4 katına, guslü gerektiren hallerde 12 katına çıkmaktadır. Gusletmekle vücut yeniden normal elektrik yüküne dönmektedir.
6- Abdest ve gusl abdesti damarlardaki sertleşmeyi ve daralmayı önler, lenf sistemini harekete geçirip bağışıklığı güçlendirir.
7- Su bulunmadığı zaman toprakla yapılan teyemmüm de vücuttaki statik eletriği azaltmaktadır. 8 -Vücudumuzda biriken elektronlar atılır. Bu sayede elektronların bizde bırakmış olduğu huzursuzluk ve gerginlik hâli ortadan kalkar.
9-Genel dolaşımdaki aksaklıklar giderilir ve böylece vücut dinçliğini muhafaza eder.
10-Vücuda âit koruma sisteminin temeli olan lenf dolaşımı en yüksek seviyede çalışır.

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 36 Cevabı

Yorumlayalım

“Bir kimse güzelce abdest alırsa geçmiş günahları bağışlanır. Onun namazı ve mescide kadar yürümesi de kazanç sayılır.” (Müslim, Taharet, 8.)
“Biriniz öfkelendiği zaman abdest alsın.” (Ebu Davud, Edeb, 4.)
Yukarıdaki hadisleri yorumlayınız.
Ebu Vail radıyallahu anh anlatıyor:"Urve İbnu Muhammed es-Sa'di'nin yanına girdik. Bir zat kendisine konuştu ve Urve'yi kızdırdı. Urve kalkıp abdest aldı ve:"Babam, dedem Atiyye radıyallahu anh'tan anlattı ki, o, Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm'ın şöyle söylediğini nakletmiştir:"Öfke şeytandandır, şeytan da ateşten yaratılmıştır, ateş ise su ile söndürülmektedir; öyleyse biriniz öfkelenince hemen kalkıp abdest alsın.

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 39 Cevabı

Etkinlik

Sizce insanlar çevre temizliği konusunda üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getiriyorlar mı? Gözlem ve düşüncelerinizi aşağıya yazınız.
Hayır bence insanların çoğunluğu bu görevi yerine getirmiyor. İnsanlar sürekli çevreyi, suları, havayı kirletiyor, ağaçları yok ediyor ve doğal çevreyi değiştiriyor. Bu şekilde çevreyi yaşanılamaz bir hale getiriyor.
Etkinlik
Çevre temizliğinin önemini vurgulayan sloganlar belirleyiniz ve bunları arkadaşlarınızla paylaşınız.
  • İstiyorsan sağlıklı yaşamak çevreni temiz tutmaya bak.
  • Temiz çevre güzel ve sağlıklı yaşam demektir.
  • İnsanın en büyük erdemidir temizlik, en büyük ayıbı ise kirlilik!
  • Temizlik kişinin yüz akı, pislik ise en büyük utancı!
  • Bu dünya bir tane, kıymetini bil kirletme.
  • Temiz çevre temiz hayat demektir.

0
0
1
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.