9. Sınıf Tutku Din Kültürü Sayfa 89-95 Cevapları

9. Sınıf Tutku Din Kültürü Sayfa 89-95 Cevapları
9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Tutku Yayıncılık Ders Kitabı 5. Ünite Değerler Sayfa 89, 91, 92, 93, 94, 95 Cevaplarını haberimizin devamından okuyabilirsiniz.

9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Tutku Yayıncılık Ders Kitabı 5. Ünite Değerler Sayfa 89, 91, 92, 93, 94, 95 Cevapları

9. Sınıf Din Kültürü Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 89 Cevabı

“Allah rızası için bir gün nöbet beklemek, dünyadan ve dünyadakilerden hayırlıdır.” (Buhari, Cihad, 72.) Bağımsız bir vatanda yaşıyor olmasaydık ne gibi olumsuzluklarla karşılaşabilirdik? Beyin fırtınası yapınız.

Bağımsızlık bizim için çok önemli bir değerdir. Özgürlük bir milletin var olmasının başlıca sebeplerindendir. Bireyler özgür ve bağımsız bir ülkele yaşasın ki mutlu, huzur içinde olabilsin. Esir bir yaşam sürmek acıların en büyüğüdür. Günümüz içinde özgür gibi gözüken fakat başka ülkelerin baskısı altında var olan huzursuz toplumları sık sık görürüz. Toplumun baskı altında ve şiddet görerek yaşamını sürdürmesi bağımsızlıktan çok uzaktır.

9. Sınıf Din Kültürü Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 91 Cevabı

Mehmet Âkif’in,
“Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilâl! Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helâl. Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlâl: Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet; Hakkıdır, Hakk’a tapan, milletimin istiklâl!”

dizelerini sınıfınızda değerlendiriniz.

 Bu dörtlükte şair bayrağımıza sesleniyor Uğruna canımı vereyim, ne olur kaşlarını çatma. Ey hilal kaşlı güzel bayrağı Neden bize dargın azarlar gibi bakıyorsun? Seni o nazlı nazlı dalgalandığını göklerimizden indirmelerine izin vereceğimizi mi sandın? Kahraman milletim hür yaşamak ve seni hür yaşatmak için çok kan döktü, şu anda da dökmektedir. Sen bize kaş çatarak, uğrunda yapılan bu fedakarlıkları hiçe sayarsan, dökülen kanlarımız sana helal olmaz. Doğruluk ve adalet için çalışan, Allah’a inanarak ona kulluk eden, istiklali uğruna canını veren milletimin hakkı bağımsızlıktır, hürriyettir.

9. Sınıf Din Kültürü Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 92 Cevabı

Mehmet Âkif Ersoy’un “Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!” sözünü milletimizin özellikleri açısından yorumlayınız.

Türk milletine her zaman özgür yaşadığını ve yaşayacağını ,buna kimsenin engel olamayacağını, bu özgürlüğe zincir vurmak isteyenlerin çıldırmış olduğunu söylüyor.Türk milletinin böyle bir durum karşısında kükremiş sel gibi olacağını ve gerekirse dağları yırtıp enginlere sığmayacak kudretle tüm zorlukları aşacağını söylüyor.

9. Sınıf Din Kültürü Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 93 Cevabı

İnsan hakları, yasalarla güvence altına alınmasaydı toplumda ne gibi sorunlar yaşanabilirdi? Tartışınız.

Herkesin hakkı yenilirdi gasp edilirdi. Adaletin olmadığı bir toplum oluşurdu.

9. Sınıf Din Kültürü Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 94 Cevabı

İslamiyet din ve inanç özgürlüğüne çok önem vermiş, bu konularda insanlara baskı yapmayı, zorlamada bulunmayı yasaklamıştır. Sizce bunun sebebi ne olabilir? Tartışınız.

İnsanlara bir şeyi zorla kabul ettirmeye çalışıldığı zaman insanlar o şeyden soğurlar bu nedenle insanlara bir şeyi sevdirerek veya karşılaştırma yaparak kabul ettirmeye çalışırsak hem o şeye inancı artar. hemde kabul edilen şeye gerçek anlamda inanılır..

“İşte bu yüzdendir ki İsrailoğulları’na şöyle yazmıştık: Kim, bir cana veya yeryüzünde bozgunculuk çıkarmaya karşılık olmaksızın (haksız yere) bir cana kıyarsa bütün insanları öldürmüş gibi olur. Her kim bir canı kurtarırsa bütün insanları kurtarmış gibi olur. Peygamberlerimiz onlara apaçık deliller getirdiler; ama bundan sonra da onlardan çoğu yine yeryüzünde aşırı gitmektedirler.”
(Mâide suresi, 32. ayet.)
“Ey iman edenler! Karşılıklı rızaya dayanan ticaret olması hâli müstesna, mallarınızı batıl (haksız ve haram yollar) ile aranızda (alıp vererek) yemeyin. Ve kendinizi öldürmeyin. Şüphesiz Allah, sizi esirgeyecektir.”
(Nisâ suresi, 29. ayet.)
Yukarıdaki ayetleri İslam’da insan haklarına verilen önem açısından yorumlayınız.

İnsan haklarından birisi de yaşam hakkıdır. İslamiyet insan hayatına çok değer veren bir dindir. Yaşam hakkına saygı duymuştur ve öldürmeyi kesinlikle onaylamaz.

9. Sınıf Din Kültürü Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 95 Cevabı

Millî seciyesini, kendine has özelliklerini koruyamayan milletler ne gibi olumsuzluklarla karşılaşır? Tartışınız.

Benliklerini kaybederler ve yavaş, yavaş asimile olurlar asimile olununca da milli benlik kaybolur artık o milletin özelliklerini barındırmazlar. 

2
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.