9. Sınıf Dörtel Kur'an-ı Kerim Sayfa 29-30 Cevapları

9. Sınıf Dörtel Kur'an-ı Kerim Sayfa 29-30 Cevapları
9. Sınıf Dörtel Yayıncılık Kur'an-ı Kerim Sayfa 29, 30 1. Ünite Değerlendirmesi Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

1. Ünite Değerlendirmesi

A. Aşağıdaki soruları cevaplandırınız.

1. Kur’an-ı Kerim’i özgün kılan özellikler hakkında bilgi veriniz.

O, Peygamberimiz’e diğer kutsal kitaplarda olduğu gibi toptan değil, zamanın ve olayların akışına göre âyetler ve sûreler halinde indirilmiştir. Kur’an, en son kutsal kitaptır ve ondan sonra başka bir ilâhî kitap gelmeyecektir. Getirdiği hükümler ve bunların geçerliliği kıyamete kadar sürecektir. Kur’an, bize kadar hiç bozulmaya ve değiştirilmeye uğramadan gelmiş, kıyamete kadar da öyle kalacaktır.

O, Hz. Muhammed’in peygamber olduğunu gösteren mûcizelerin en büyüğü ve sürekli olanıdır. Kur’an’ın kapsadığı yüce gerçekler kıyamete kadar bütün insanların ve çağların ihtiyacını karşılayacak değerdedir. Bilimin ve aklın, ondaki gerçeklerde çelişki bulacağı bir zamanın gelmesi düşünülemez. Kur’an’ın bir başka üstünlüğü kolayca ezberlenebilmesidir. Bu özellik tarihte hiçbir kitaba nasip olmamıştır. Kur’an, aynı zamanda başka din mensupları arasındaki ihtilâfları çözüme kavuşturacak bir özelliğe sahiptir.

2. Kur’an-ı Kerim’in üslubu hakkında kısaca bilgi veriniz.

Genelde Kur’an-ı Kerim’in dili yalnızca Arapça olarak düşünülür. Ancak en kutsal ve değerli olan kitabın içinde hakkında bilgi sahibi olunması gereken bir edebi dil de bulunur. Bu sebeple Kuran’ı okumadan önce Arapça nasıl öğreniliyorsa, edebi dil de öğrenilmelidir.

Kur’an-ı Kerim’in en önemli özelliği Allah tarafından kullarına gönderilmiş olmasıdır. Kendisine benzeyen başka bir kitap veya sure getirilememiştir. Bu durum Allah’ın bir kelamı olduğunun göstergesidir.

Kuran’ın kendi içinde bir uyum vardır. Bu uyum kişilerin okumasını ve anlamasını kolaylaştırmaktadır. Birbiriyle bağlantılı ayetler, hikayeler, sureler bulunur. Bu durum Kuran’da bulunan düzenin bir göstergesidir.

Her bir sözün kullanıldığı yer özenle seçildiği için Kuran’ın anlatım dili oldukça etkilidir. İnsana ait sözler olmadığının bir göstergesi olan belagat, taklit edilememektedir. Ayrıca Kuran’ın ifade tarzı diğer kitaplara benzememektedir. Yapılan ses tekrarları ve oluşan ahenk, Kur’an-ı Kerim’in dinlenmesini kolaylaştırdığı gibi ezberlenmesine de yardımcı olur.

3. “Kur’an, ne şiir ne de nesirdir. O sadece Kur’an’dır.” ifadesini açıklayınız.
Cevap
: Kur’an ne şiir ne de düz yazıdır. Kur’an Allah’ın kelamıdır.

4. Kur’an’ı diğer kutsal kitaplardan ayıran özellikler nelerdir? Söyleyiniz.

  • Kur’an-ı Kerim’in hem lafzı yani ifadeleri hem içeriği mucizedir.
  • Kur’an-ı Kerim Hz. Peygamber (s.a.s.)’e toptan değil, zamanın ve olayların akışına göre parça parça indirilmiştir.
  • Kur’an-ı Kerim, en son kutsal kitaptır ve ondan sonra başka bir ilâhî kitap gelmeyecektir.
  • Kur’an, bize kadar hiçbir değişikliğe uğramadan gelmiş, kıyamete kadar da bu vasfının koruyacaktır.
  • Kur’an-ı Kerim’in kapsadığı yüce gerçekler kıyamete kadar bütün insanların ve çağların ihtiyacını karşılayacak değerdedir.
  • Kur’an-ı Kerim kolayca ezberlenebilir karakterdedir. Nitekim tarih boyunca yüz binlerce insan onu ezberlemiştir.
  • O, Peygamberimiz’e diğer kutsal kitaplarda olduğu gibi toptan değil, zamanın ve olayların akışına göre âyetler ve sûreler halinde indirilmiştir.
  • Kur’an, en son kutsal kitaptır ve ondan sonra başka bir ilâhî kitap gelmeyecektir. Getirdiği hükümler ve bunların geçerliliği kıyamete kadar sürecektir.
  • Kur’an, bize kadar hiç bozulmaya ve değiştirilmeye uğramadan gel­miş, kıyamete kadar da öyle kalacaktır.
  • O, Hz. Muhammed’in peygamber olduğunu gösteren mûcizelerin en büyüğü ve sürekli olanıdır.
  • Kur’an’ın kapsadığı yüce gerçekler kıyamete kadar bütün insanların ve çağların ihtiyacını karşılayacak değerdedir. Bilimin ve aklın, ondaki ger­çeklerde çelişki bulacağı bir zamanın gelmesi düşünülemez.

5. Kur’an’a verilen diğer isimlerden beşini yazıp bir tanesini açıklayınız.
Cevap
: Ahsenü’l-Hadis, Aceb, Alî, Beyân, Hikmet, Hüda, İlim, Kelamullah, Münezzel, Rahmet.

Ahsenü’l-Hadis Açıklaması

Sözün en güzeli, en güzel söz. Kur’ân, tamamen Allah sözüdür, bu itibarla sözlerin en güzelidir; yani ondaki bilgiler ve haberler gerçek, hükümler adaletli ve yararlı; onun gösterdiği yol doğru ve kurtarıcıdır, en güzel rehberdir, en güzel hükümleri ve tavsiyeleri içerir. Kur’ân; kendi içinde uyumlu; sözleri, nazmı ve üslûbu güzel, ahenkli, içeriği tutarlıdır; onda makul ve izahı mümkün olmayan hiçbir açıklama yoktur. “Allah sözün en güzelini; ayetleri, (güzellikte) birbirine benzeyen ve (hükümleri, öğütleri, kıssaları) tekrarlanan bir kitap olarak indirmiştir.” (Zümer, 39/23)

6. Kur’an-ı Kerim’e göre insanın yaratılışı hakkında bilgi veriniz.
Cevap
: “Allah sizi (Hz. Âdem’i) bir topraktan, sonra bir meniden (Hz. Âdem’in neslini) yarattı.” (Fatır, 35/11). Şu ayet-i kerimelerde de insanın topraktan yaratıldığı belirtilir.”Andolsun biz insanı kuru bir çamurdan, değişmiş cıvık balçıktan yarattık…” (Hicr, 15/26).

7. İlah kavramının anlamı nedir? Kısaca bilgi veriniz.
Cevap
: İlâh kelimesinin sözlükte “tapınmak, kulluk etmek” anlamına gelen ulûhet (ilâhet, ulûhiyyet), “hayret etmek, gönülden bağlanıp sığınmak” mânalarındaki veleh (eleh) veya “gizli olup duyu idrakinin üstünde bulunmak” anlamındaki leyh kökünden türemiş bir kelimedir.

8. İbadetin anlam ve önemi hakkında bilgi veriniz.
Cevap
: İbadet etmekte bizim için birçok faydalar olduğu da bir gerçektir. İbadet, Allah’a kulluk etmek, O’na itaat etmek, O’nun huzurunda her türlü inkâr ve isyandan uzaklaşıp O’na boyun eğmektir. İbadet, kulun, kendisini yaratana karşı saygı ve tazimidir. Kula yaratıcısı tarafından yüklenilmiş aslî bir görevdir.

B. Aşağıdaki soruların doğru seçeneğini işaretleyiniz.

1. Aşağıdakilerden hangisi Kur’an-ı Kerim’in özellikleri arasında yer almaz?
A) İlahi mesajların sonuncusudur.
B) Arapça inmiştir.
C) Hz. Muhammed’in (s.a.v.) en büyük mucizesidir.
D) Evrensel bir kitaptır.
E) Sadece Araplara gönderilmiştir.
Cevap: E

2. “Kur’an” ifadesinin sözlük anlamları, aşağıdaki seçeneklerin hangisinde verilmiştir?
A) Okumak, okunan şey B) Seslenmek, çağırmak
C) Aydınlık, nur D) Barış, esenlik E) Dua, ayet
Cevap: A

3. Aşağıdakilerden hangisi Kur’an’ın isimleri arasında yer almaz?
A) Rahman B) Nezir C) Tezkire D) Mübarek E) Kitap
Cevap: A

4. “Bu isim, ayırmak anlamında bir mastardır. Kur’an, hak ile batılı, helal ile haramı tam anlamıyla ayırdığı için bu isimle adlandırılmıştır.” Yukarıdaki cümlelerde Kur’an’ın hangi isminden bahsedilmektedir?
A) Zikir B) Mecid C) Şifa D) Furkan E) Burhan
Cevap: D

C. Aşağıdaki bilgilerden doğru olanın başına “D”, yanlış olanın başına “Y” yazınız.

(Y) Allah (c.c.), geçmiş toplumların çok azına peygamber göndermiştir.
(D) Kur’an tüm insanlığa gönderilmiş evrensel bir mesajdır.
(Y) İslam dini aslında önceki dinlerden tamamen farklıdır.
(D) Kur’an, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) en büyük mucizesidir.
(Y) Kur’an’ın en kısa suresi Fil suresidir. (En uzun sure 286 ayetten meydana gelen Bakara Suresi, en kısa sure ise 3 ayetten meydana gelen Kevser Suresidir.)
(D) Kur’an, kendisine, bilinen ve belirli bir kitap anlamında “el-Kitâb” der.

D. Ünitemizde geçen bazı kelime ve kavramlar aşağıdaki bulmacada gizlidir. Bunları bulup işaretleyiniz.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.