9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 19-20 Cevapları Ödev Yayınları

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 19-20 Cevapları Ödev Yayınları
9. Sınıf Ödev Yayınları Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 19, 20 Metni Anlama ve Çözümleme Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Metne göre edebiyatı, bilim ve sanat arasındaki ilişkiye göre açıklayınız.
Cevap
: Edebiyat ve bilimin konusu insandır ve insan içindir. Bilim; deney, gözlem, araştırmalarla doğru bilgilere ve gerçeğe ulaşmamızı sağlar. Edebiyat ise kendi alanında öznel bir anlatım, bakışla güzelliğe ulaşmayı amaçlar ve edebiyat kişiye estetik zevk kazandırmayı da amaçlamaktadır.

2. Metne göre edebiyat, hangi yönlerden bilim insanlarına esin kaynağı olmuştur? Açıklayınız.
Cevap
: Özellikle edebiyatçıların hayal güçleri ile ortaya koydukları gelecek zaman yaşamını konu edinen eserleri bilim adamlarının o hayallerle icatlar ve çalışmalar yapmalarını sağlamaktadır. Örneğin Denizler Altında Yirmi Bin Fersah adlı anlatıdaki atmosfer ileride bilim adamları tarafından denizaltı üretilmesi ile sonuçlanmaktadır.

3. ” Bilim ve sanat insanı özellikle çalışmalarını yaparken farklı kulvarda ortak kaderleri paylaşmaktadır.” sözüyle anlatılmak istenen nedir? Açıklayınız.
Cevap
: Örneğin ikisi de üretim zamanlarında çok fazla çalışmaktadırlar. Hatta akıllarını kalplerini hayatlarını bu uğurda harcamaktadırlar. Bundan dolayı da yaşadıkları üretim süreci itibari çektikleri sıkıntılar, yaratıcı yönlerinin varlığı ortak kaderleridir.

4. Metinde ortaya konulan bilgi, tespit ve yorumları tutarlılık ve geçerlilik bakımından değerlendiriniz.
Cevap
: Bence metindeki bilgiler ispatlanabilir ya da çürütülebilir bilgilerdir. Bu da metindeki bilgilerin tutarlı ve geçerli olduğunu düşünmekteyim.

5. Metin ile ilgili tespitlerinizi, eleştirilerinizi ve beğenilerinizi metne dayalı olarak ifade ediniz.
Cevap
: Metin bence bilim ile edebiyat arasındaki ilişkiyi bilimin edebiyatçının hayal gücünden nasıl faydalandığını bazı ülkelerin de edebiyatı kendi çıkarlar doğrultusunda nasıl kullandığı başarılı bir şekilde iyi örneklerle açıklanmaktadır.

ETKİNLİK

Aşağıda görsellerde anlatılan sanat dallarının adlarını altlarındaki noktalı yerlere yazınız.

Cevap: Minyatür, Müzik, Hat, Sinema, Resim, Tiyatro, Heykel.

5126
3731
1340
600
371
1220
832
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.