9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 206 Cevapları Ödev Yayınları

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 206 Cevapları Ödev Yayınları
9. Sınıf Ödev Yayınları Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 206 Metni Anlama ve Çözümleme Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Metinde yer alan “Olay değil, atmosfer hikâyecisidir.” cümlesindeki “atmosfer” kelimesinin anlamını metindeki bağlamından hareketle tahmin ediniz ve tahmininizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz.
Cevap
: Burada atmosfer kelimesi, içinde yaşanılan ve etkisinde kalınan ortam anlamında kullanılmıştır.

2. Tarık Buğra adlı metnin konusu, amacı ve hedef kitlesi arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.
Cevap
: Metnin konusu Tarık Buğra’nın hayatı, sanatı ve eserleridir. Amacı Tarık Buğra’yı okurlara tanıtmaktır. Hedef kitlesi sanatçılara ve onların hayatlarına ilgi duyan okur kitlesidir.

3. Tarık Buğra adlı metnin ana düşüncesini ve yardımcı düşüncelerini belirleyiniz.
Cevap
: Metnin ana düşüncesi Tarık Buğra’nın edebiyatımızın önemli bir yazarı olduğudur. Yazarın doğumu, okuduğu okullar, kullandığı müstear isim gibi detaylar metnin yardımcı düşünceleridir.

4. Tarık Buğra adlı metindeki anlatım biçimlerini, düşünceyi geliştirme yollarını ve bunların işlevlerini belirleyiniz.
Cevap
: Metinde Tarık Buğra’nın hayatı anlatılırken öyküleyici anlatım, sanatçının sanatçı kişiliğiyle ilgili bilgi verilirken açıklayıcı anlatım kullanılmıştır. Sanatçının Küçük Ağa romanıyla ilgili olarak “…en güzel Kurtuluş Savaşı romanlarından biridir.” denirken de karşılaştırma yapılmıştır.

5. Tarık Buğra adlı metinde dönemin özellikleriyle ilgili hangi belirlemeler yapılabilir?
Cevap
: Yatılı okulların o dönemde tercih edilen kurumlar olduğu, üniversite bitirmeden öğretmenlik yapılabildiğini, o dönemde gazete ve dergicilik faaliyetlerinin gelişmiş olduğunu söyleyebiliriz.

6. Tarık Buğra adlı metinde ortaya konulan bilgi, tespit ve görüşleri; gerekçe, kanıt, tutarlılık, geçerlilik, doğruluk açısından değerlendiriniz.
Cevap
: Biyografiler öğretici metinlerdir. Yazılırken mutlaka nesnel davranılmalıdır, kişisel duygu ve yorumlara yer verilmemelidir. Bundan dolayı bu eserler belge niteliği taşımaktadır. Bilgiler kanıtlanabilir, tutarlı ve doğrudur.

15
137
10
16
12
5
28
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.