9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 59-60 Cevapları Ödev Yayınları

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 59-60 Cevapları Ödev Yayınları
9. Sınıf Ödev Yayınları Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 59, 60 Dil Bilgisi Çalışmaları Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

DİL BİLGİSİ ÇALIŞMALARI

1. Aşağıdaki parçada yer alan isimleri bulunuz. Bulduğunuz bu isimleri türlerine göre gruplandırarak tablodaki ilgili bölümlere yazınız.

“Karşımızda beş altı dönümlük kocaman bir bahçe içinde kaybolmuş bir eski ev vardır. Panjurları hemen daima kapalı duran bu evde ihtiyar bir karı-koca oturur. Ara sıra öteberi almak için çarşıya giden yine ihtiyar bir hizmetçilerinden başka kimseleri yoktur. Kimse ile görüşmezler. Yine de bahçenin etrafını çeviren yüksek duvara rağmen mahalle ahalisi onların kim olduklarını, nasıl yaşadıklarını öğrenmeye muvaffak olmuştur.”

“Ağustos. Cuma günü. Sicil Müdürü Cavit Bey, yemekten sonra minderin üstüne uzanmış, uyumak istiyor ama karasinekler rahat bırakmıyor. Köylülerin duvar diplerine uzanıp yüzlerine birer mendil örterek mışıl mışıl uyudukları gözünün önüne geldi. İmrendi. Uzandı, sandalye üzerinde duran ceketinin cebinden beyaz keten mendilini alıp yüzüne örttü, sıkıntılı olmasına aldırmayarak uyku gelecek diye bekledi. Bu arada da ilkin çocuklarının mektep taksitleri için gönderdiği paranın makbuzunu nereye koyduğunu düşündü. Sonra karısının, para yetiştiremiyorum, diye sızlanmasını hatırladı.”Ben burada aç duracak değilim ya!”Maaşlara zam yapılacak diyorlardı…”

İsimlerİsim Türleri
Özel
isim
Cins
ismi
Soyut
isim
Somut
isim
Tekil
isim
Çoğul
isim
Topluluk
ismi
Cavit Bey
bahçe
hizmetçi
imrenme
sıkıntı
ev
çocuklar
mahalle ahalisi

2. Aşağıdaki tabloda yer alan cümlelerdeki noktalama işaretlerinin kullanım amaçlarını belirleyiniz. Belirlediğiniz özelliği tablodaki ilgili bölüme yazınız.

Sicil Müdürü Cavit Bey, yemekten sonra minderin üstüne uzanmış, uyumak istiyor ama karasinekler rahat bırakmıyor. Nokta: bitmiş cümlelerin sonuna konulur.
Kendi kendine sordu: “Ne yapardım?” Alıntı cümlelerin başına konulur.
İstemem… Ben ilacı ne yapayım? Bitmemiş ifadelerin sonuna üç nokta konulur.
Balkan Savaşı’nda kimi öldü, kimi kayboldu. Özel isimlere getirilen ekleri ayırmak için kullanılır.
Biz, iki ihtiyar, Zehra ismindeki torunumuzla İstanbul’a geldik. Özel isimlere getirilen ekleri ayırmak için kullanılır.

3. Aşağıdaki metinde yay ayraçla gösterilen yerlere uygun noktalama işaretlerini yazınız.

( ) Sadrazamın sağındaki ( ) deminden beri bir mezar taşı gibi hareketsiz duran kırmızı tuğlu kavuk ( , ) yerinden oynadı ( . ) Yavaş yavaş sola döndü ( : )
( ) Ben ( , ) tam bu elçiliğe uygun bir adam biliyorum, dedi. Babası benim yoldaşımdı ama devlet memuriyeti kabul etmez ( . )
( ) Kim ( ? )
( ) Muhsin Çelebi ( . )
Sadrazam bu adamı tanımıyordu (.) Sordu ( : )
( – ) Burada mı oturuyor?
( – ) Evet( . )
( -) Ne iş yapıyor ( ? )
() Biraz zengindir ( , ) Vaktini okumakla geçirir ( , ) Tanımazsınız efendim ( . ) Hiç büyüklerle yakınlaşmaz ( . ) Onlardan bir şeyler istemez ( . ) ( )

1684
426
786
145
145
512
471
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.