9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 82-83 Cevapları Ödev Yayınları

9. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 82-83 Cevapları Ödev Yayınları
9. Sınıf Ödev Yayınları Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 82, 83 Metni Anlama ve Çözümleme Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Aşağıdaki tabloda verilen altı çizili kelime ve kelime gruplarının anlamlarını metindeki bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahmininizin doğruluğunu sözlükten yararlanarak kontrol ediniz.

DizelerTahmin Edilen AnlamlarSözlükteki Anlamları
Her neyse muradım, ben ona yettim:İş nasıl olursa nereye varırsaNe olursa olsun, ne kadar ise, tutarı ne ise.
Efendi! Yan gözle hor bakma bana,Efendiye hitap ediliyor, ona kötü veya küçümseyici bir bakışla bakmaması isteniyor.Hor bakma: Kötü niyetli veya aşağılayıcı bakma.
Başımda sorguç yok, fakat başım var!Eskiden başa takılan bir tür simge başlık.Baş: Vücudun en üst kısmı, burada olmasıyla ilgili bir durumu ifade ediyor.

2. Destan adlı şiirin temasını belirleyiniz.
Cevap
: Rıza Tevfik’in kendini anlattığı, mala mülke önem vermeyen bu hayatta en değerli şeyin namus ve şeref olduğunu tema olarak kullandığı bir şiirdir.

3. Sebil ve Güvercinler ile Destan adlı şiirin ahenk öğelerini bularak aşağıdaki tabloda ilgili yerlere yazınız.

Ahenk ÖgeleriSebil ve GüvercinlerDestan
Ölçü14'lü hece ölçüsü11'li hece ölçüsü
Kafiyeuyusun / sun / birer / cinler yosun / susun beraber / güvercinlerbana / sana /yaşım var / savaşım var / bu sizelerde -ana sesleri zengin kafiye iken -aşım sesleri zengin kafiyedir.
Redifyokvar ve değilim sözcükleri rediftir
Aliterasyons ve g seslerid, k ve s sesleri
Asonansa ve e sesleria ve e sesleri
Ses AkışıSes akışı düzenli olarak sağlanmıştır, sesler birbiriyle müzikalite oluşturmaktadır.Ses akışı düzenli olarak sağlanmıştır, sesler birbiriyle müzikalite oluşturmaktadır.
Kelime ve Kelime Grubu TekrarıYokdeğilim ve var kelimleri

4. Destan adlı şiirin konu ve temasından hareketle nazım türünü belirleyiniz
Cevap
: Destan adlı şiirin nazım türü olarak taşlama / hiciv türüne örnek gösterebiliriz.

5. Destan adlı şiirde söyleyici ile hitap edilen kişi arasındaki ilişkiyi belirleyiniz.
Cevap
: Söyleyici şairin kendisidir okurla sanki konuşuyormuş havası içinde metin oluşturulmuştur. Karşılıklı söyleşme ve bilgi verme havası sezilmektedir.

6. “Zâhire bakanlar belki yanılır;” sözüyle anlatılmak istenen nedir? Açıklayınız
Cevap
: İnsanları dış görünüşleri ile değerlendirmenin insanı yanıltabileceği üzerinde durulmaktadır. Zahir görünen demektir. İnsanlar hakkında peşin hükümlü olmanın doğru olmadığı vurgulanır.

7. Destan adlı şiirde şiirin yazıldığı dönemin özelliklerini yansıtan ifadeleri belirleyiniz.
Cevap
: “Yakamda bir gülüm, yasemenim yok!..” dizesinde bugün yasemin olarak kullandığımız kelimenin yasemen olarak yazıldığını görürüz. “Kâbe-i maksûda dosdoğru gittim,” dizesinde ise günümüzde kullanılmayan Arapça ve Farsça terkiplere yani tamlamaların kullanıldığını görürüz.

8. Destan adlı şiirle ilgili tespitlerinizi, eleştirilerinizi, güncellemelerinizi ve beğenilerinizi metne dayanarak belirleyiniz.
Cevap
: Şiiri beğendim. Çünkü bir insanın çevresine samimi bir şekilde kendini anlattığını görürüz. Şairin biraz da esprili bir dille kaleme aldığı bu metin döneminde okur tarafından bence ilgiyle okunmuştur.

3769
1799
3282
1407
1305
1437
1883
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
3 Yorum