9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 183 Cevapları Ata Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 183 Cevapları Ata Yayıncılık
9. Sınıf Ata Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 183 Verileri Değerlendirme Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Verileri Değerlendirme
1. Başlangıçtaki sıcaklıkları aynı, kütleleri farklı sular özdeş ısıtıcılarla eşit sürelerde ısıtılınca suların son sıcaklıkları arasında fark oldu mu? Nasıl?
Başlangıçtaki sıcaklıkları aynı olan fakat kütleleri farklı sular, eşit sürelerde ısıtıldığında, kütleleri büyük olan su daha fazla ısı enerjisi depolar. Bu nedenle, son sıcaklıkta kütleleri büyük olan su daha yüksek bir sıcaklığa ulaşırken, kütleleri küçük olan su daha düşük bir sıcaklığa ulaşır.

2. Başlangıçtaki sıcaklıkları ve kütleleri aynı olan sulara farklı miktarda ısı, eşit sürelerde verildiğinde suların son sıcaklıkları arasında fark oldu mu? Nasıl?
Başlangıçtaki sıcaklıkları ve kütleleri aynı olan sulara farklı miktarlarda ısı verildiğinde, daha fazla ısı verilen su daha yüksek bir sıcaklığa ulaşır. Yani, sıcaklıkta farklılıklar oluşur.

3. Başlangıçta sıcaklıkları ve kütleleri eşit su ve zeytinyağı eşit sürelerde özdeş ısıtıcılarla ısıtılsaydı suyun ve zeytinyağının son sıcaklıkları eşit olur muydu? Neden?
Başlangıçta sıcaklıkları ve kütleleri eşit olan su ve zeytinyağı, eşit sürelerde ısıtıldığında son sıcaklıkları eşit olmaz. Çünkü, su ve zeytinyağı farklı öz ısı değerlerine sahiptir. Su, daha yüksek bir öz ısıya sahip olduğu için, aynı miktarda enerji alırsa daha az sıcaklık artışı yaşar.

4. Yaptığımız etkinliğe göre kütle, ısı ve sıcaklık arasında nasıl bir ilişki olabilir?
Etkinlikten çıkarılabilecek bir sonuç, kütle, ısı ve sıcaklık arasında bir ilişki olduğudur. Maddelerin kütleleri ve öz ısı değerleri, alacakları veya verecekleri ısı miktarını etkiler.

5. Sıcaklıkları farklı maddeler birbirlerine temas ettiğinde sıcaklığı düşük olanın ısı alırken sıcaklığı yüksek olanın ısı verdiğini öğrendik. Acaba alınan, verilen ısı miktarı nelere bağlıdır?
Sıcaklıkları farklı maddeler arasındaki ısı alışverişi, maddelerin öz ısılarına ve kütlelerine bağlıdır. Isı alışverişi, sıcaklığı yüksek olan maddenin, sıcaklığı düşük olan maddenin sıcaklık artışını dengelemek için ısı transferi yapmasıyla gerçekleşir.

6. Sıcaklıkları ve kütleleri eşit, farklı iki madde eşit sürelerde özdeş ısıtıcılarla ısıtıldığında son sıcaklıklarının eşit olamayacağını öğrendik. Bu durumun maddelerin öz ısılarının farklı olmasından kaynaklandığını da biliyoruz. O hâlde ısı ile öz ısı arasında bir ilişki vardır. Öz ısısı yüksek olan madde daha çok ısı soğurur.
​​​​​​​Isı ile öz ısı arasında bir ilişki vardır. Öz ısısı yüksek olan bir madde, aynı miktarda enerji alırsa daha az sıcaklık artışı yaşar. Bu nedenle, aynı miktarda ısı verilen veya alınan farklı öz ısı değerlerine sahip maddelerin son sıcaklıkları farklı olur.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.