9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 73 Cevapları Ata Yayıncılık

9. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 73 Cevapları Ata Yayıncılık
9. Sınıf Ata Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 73 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

ETKİNLİK

Uygulama Basamakları

1. Dörder beşer kişilik gruplar oluşturunuz.
2. Çekicin farklı noktalarını boya kalemleriyle işaretleyiniz.
3. Çekici sıranızın üzerine dik olacak şekilde koyduktan sonra itiniz ve çekiç ile birlikte çekiç üzerindeki işaretli noktaları gözlemleyiniz.
4. Çekici sıranızın ortasına yatay olarak koyunuz. Daha sonra çekicin herhangi bir noktasını dönme ekseni olacak şekilde belirleyerek çeviriniz ve işaretlediğiniz noktaları gözlemleyiniz. Bu işlemi farklı dönme eksenleri belirleyerek tekrarlayınız.
5. Plastik cetvelin bir ucunu elinizin yardımıyla sıranızın ucuna bastırarak sabitleyiniz. Daha sonra diğer elinizle cetvelin boşlukta kalan ucunu hafifçe aşağı doğru iterek bırakınız ve cetvelin yaptığı hareketi gözlemleyiniz.

► Verileri Değerlendirme

1. Etkinlikte farklı hareket türlerini gözlemleyebildiniz mi? Açıklayınız.
Cevap
: Etkinlik sırasında farklı hareket türlerini gözlemleyebiliriz. Çekici ittiğimizde lineer bir hareket gerçekleşir. Farklı dönme eksenleri belirlediğimizde ise dairesel hareketi gözlemleyebiliriz. Cetvelin hareketi ise serbest düşüş olarak nitelendirilebilir.

2. Çekici ittiğinizde ve farklı dönme eksenlerine göre çevirdiğinizde çekicin ve üzerindeki işaretli noktaların yaptığı hareketi karşılaştırınız.
Cevap
: Çekici ittiğimizde çekicin lineer bir hareketi vardır, yani çekicin yönü değişirken, üzerindeki işaretli noktalar da aynı hızda ve yönde hareket ederler. Farklı dönme eksenlerine göre çevirdiğimizde ise çekici dönerken işaretli noktalar dairesel bir hareket yaparlar.

3. Cetvelin yaptığı hareketi açıklayarak çekice yaptırdığınız hareket türleriyle karşılaştırınız.
Cevap
: Cetvelin hareketi serbest düşüş olarak adlandırılır çünkü cetvel, düşerken yer çekimi etkisi altında hareket eder ve yere dik bir şekilde düşer. Bu, lineer hareketten farklı bir harekettir, çünkü çekici ittiğimizde yön değiştirmez, cetvel ise düşerken yön değiştirir.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.