9. Sınıf Gezegen Din Kültürü Sayfa 57-58 Cevapları

9. Sınıf Gezegen Din Kültürü Sayfa 57-58 Cevapları
9. Sınıf Gezegen Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı 2. Ünite Bilgilerimizi Ölçelim Sayfa 57, 58 Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

9. Sınıf Nevkitap Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı 2. Ünite Bilgilerimizi Ölçelim Sayfa 57, 58 Cevapları

A. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Kur’an-ı Kerim’de din kavramı hangi anlamlarda kullanılmaktadır? Belirtiniz.
Cevap:
Bir şeyin Cezasi, mükafatı, hükmü ve hesabi olarak açıklanmıştır. Sorunun detaylı cevabına buradan ulaşabilirsiniz. Tıklayınız

2. İslam’a göre din nedir? Tanımlayınız.
Cevap:
İslâm’a göre din, Allah tarafından insanlığa ilahi vahiy aracılığıyla bildirilen “hayat tarzı” ve “kurallar bütünü” dür. Din, insan adlı “değerli” varlığın kullanım kılavuzu, yol haritası, değerler ve ilkeler dizgesidir. Sorunun detaylı cevabına buradan ulaşabilirsiniz. Tıklayınız

3. Dinin tanımları arasındaki ortak noktalar nelerdir? Belirtiniz.
Cevap: Din, Allah tarafından konulmuş bir kanundur. İnsanlara, yaratılış gayesini ve varoluş hikmetini bildirir. Dinin tanımları arasında ortak noktalar bulunmaktadır. Sorunun detaylı cevabına buradan ulaşabilirsiniz. Tıklayınız

4. İnsan niçin dine ihtiyaç duyar? Açıklayınız.
Cevap:
İnsan içinde bulunduğu evreni, yaşadığı hayatı, olayları ve hepsinden önemlisi bizzat kendisini anlamlandırmak ister. Bu anlamlandırma çabasında her insan zihinsel kapasitesi ölçüsünde kendisine ve kâinata dair sorular sorar.” Ben kimim, nereden geldim ve nereye gidiyorum, hayatın anlamı ve amacı nedir?” gibi asli sorular daima insan zihnini meşgul etmiştir. Sorunun detaylı cevabına buradan ulaşabilirsiniz. Tıklayınız

5. İslam ve iman kavramları arasındaki fark ve benzerlikler nelerdir? Belirtiniz.
Cevap: İman ve İslam kavramları çoğu yerde aynı anlamda kullanılmaktadır. İman, kalbin bağlanışı ve teslimiyeti, İslam’da dilin ve organların teslimiyeti ve amellerin yapılmasıdır. İslâmiyet iltizamdır; iman iz’andır. Tabir-i diğerle, İslâmiyet, hakka tarafgirlik ve teslim ve inkıyaddır; iman ise, hakkı kabul ve tasdiktir. Sorunun detaylı cevabına buradan ulaşabilirsiniz. Tıklayınız

6. İslam’ın inanç esaslarının temel özellikleri nelerdir? Belirtiniz.
Cevap: İslam İnanç Esaslarının temel özellikleri şu şekildedir; İman esaslarından zorlama yoktur.
İslam’ın özü, samimiyet ve içtenliğe dayanır.
İslam’ın esasları sabittir ve değişmez.
İslam’ın inanç esasları bütündür, bölünmez.
İslam’ın inanç esasları açık ve sadedir.
İslam’ın inanç esasları kesin bilgi verir, dogmatik değildir.
İslam’ın inanç esasları insan fıtratına uygundur.

7. Nisâ suresi 136. ayette verilen mesajlar nelerdir? Açıklayınız.
Cevap: “Ey iman edenler! Allah’a, Peygamberine, Peygamberine indirdiği kitaba ve daha önce indirdiği kitaba iman edin. Kim Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve ahiret gününü inkâr ederse, derin bir sapıklığa düşmüş olur.” Bu ayet, bizlere iman esaslarını öğretmiştir. Her kim bunlara inanırsa iman etmiş olur. İnanmayan kimse ise büyük bir sapıklık içine düşmüş olur.

B. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun kavramlarla tamamlayınız.

“vahiy – Kelime-i Tevhid – Kelime-i Şehadet – tevhid – İslam – iman – Esmâ-i Hüsnâ”
1. İslam literatüründe Yüce Allah’ın (c.c.) güzel isimleri anlamında Esmâ-i Hüsnâ kelimesi kullanılır.
2. Hz. Peygamber’i (s.a.v.), vahiy yoluyla Yüce Allah’tan (c.c.) getirdiği kesin olarak bilinen hükümlerde
tasdik etmek, onun haber verdiği şeyleri tereddütsüz kabul edip bunların gerçek ve doğru olduğuna gönülden inanmaya iman denir.
3. Yüce Allah’a (c.c.) itaat etmek, Hz. Peygamberin (s.a.v.) din adına bildirmiş olduğu şeylerin hepsini kalp ile tasdik edip dil ile söyleyerek inandıklarını yaşamaya, sözleri ve davranışları ile kabul edip benimsediğini göstermeye İslam denir.
4. “Lâ ilâhe illallah Muhammedün Resulullah (Allah’tan başka hiçbir ilah yoktur. Muhammed O’nun elçisidir.)” ifadesine Kelime-i Tevhid denir.
5. Allah’ı (c.c.) zatında, sıfatlarında ve fiillerinde birlemeye, tek ve eşsiz olduğuna inanmaya, ona hiçbir şeyi ortak koşmadan ibadeti yalnızca onun için yapmaya tevhid denir.

C. Aşağıdaki sorulardan her biri için beş cevap seçeneği verilmiştir. Seçeneklerden yalnızca biri doğrudur. Doğru seçeneği bularak işaretleyiniz.

1. Aşağıdakilerden hangisi Kur’an-ı Kerim’de geçen din kelimesinin anlamlarından biri değildir?
A) Ceza B) Mükâfat C) Teslimiyet D) Hâkimiyet E) Vicdan
Cevap: E

2. Aşağıdakilerden hangisi İslam’ın temel iman esaslarından değildir?
A) Allah’a inanmak B) Meleklere inanmak C) Oruç tutmak D) Kitaplara inanmak E) Ahiret gününe inanmak
Cevap: C

3. Aşağıdaki kavramlardan hangisi İslam’ın iman esaslarının özelliklerini ifade eden kavramlardan biri olarak değerlendirilemez?
A) Bölünmezlik B) Açıklık C) Kesinlik D) Değişkenlik E) Samimiyet
Cevap: D

4. İslam inancına göre dinin kaynağı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Vahiy B) Akıl C) Duyular D) Korku E) Arayış
Cevap: A

5. Aşağıdakilerden hangisi İslam dininde imanın geçerli kabul edilmesinin şartlarından değildir?
A) İmanda şüphe olmamalıdır.
B) İman edilmesi gereken hususların hepsine inanılmalıdır.
C) İmana şirk karıştırılmamalıdır.
D) Kur’an ayetleri ve dinî hükümler alay konusu yapılmamalıdır.
E) İman esasları sırasıyla bilinmelidir.
Cevap: E

Ç. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına (D), yanlış olanların başına da (Y) yazınız.
1. (D) Dinin kaynağı vahiydir.
2. (D) Din, iyiyi kötüden ayırt edebilecek akıl yetisine sahip insanlara hitap eder.
3. (Y) İslam’a göre insandaki din duygusu çevrenin etkisiyle oluşur.
4. (Y) İslam’ın iman esasları sonradan belirlenmiştir.
5. (Y) İslam’a göre bir kişi iman esaslarından birini kabul etmese de kısmen iman etmiş sayılır.

D. Defterinize “İnsan ve Din” konulu bir kompozisyon yazınız.

Cevap: Evren, yerde ve gökte yer alan varlıklardan oluşan bir bütündür. Allah (c.c.) , evrende canlı ve cansız sayısız varlıklar yaratmıştır. Bunlardan birisi de insandır. İnsan konuşabilmesinin yanında akıl, düşünce ve irade sahibi olan tek varlıktır. Bu nedenle evrendeki yaratıkların en üstünüdür. İnsan ancak akıl yoluyla Allah’ın emir ve yasaklarını anlayabilir.

İnsan, akıl ve düşünce yeteneğinin yanında, inanma duygusuna da sahiptir. Bu duygu, onu kendinden daha güçlü gördüğü yüce bir yaratıcının varlığını kabul etmeye yönlendirir. İnsan, aklıyla yaratıcının varlığını anlasa bile ona nasıl inanacağını ve ne şekilde ibadet edeceğini bilemez. Bu nedenle yüce Allah, insanlara yol gösterecek peygamberler göndermiştir.
İnsan, Allah’a ibadet etmekten ve dinin emirlerini yerine getirmekten sorumludur. Görevini yerine getiren insan da Allah katında en makbul olanıdır.

İnsan maddi ve manevi yönü olan bir varlıktır. Buna göre insanın ihtiyaçları bedensel ve ruhsal olmak üzere iki türlüdür. Yemek, içmek, giyinmek, barınmak insanın bedensel ve yaşamsal ihtiyaçlarıdır. Yüce bir varlığa inanmak, ona sığınmak ve bağlanmak ise ruhsal yönüyle ilgili ihtiyaçlarındandır.

696
66
404
37
51
37
31
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum