9. Sınıf Gün Coğrafya Sayfa 101 Cevapları

9. Sınıf Gün Coğrafya Sayfa 101 Cevapları
9. Sınıf Gün Yayıncılık Coğrafya Sayfa 101 Etkinlik Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Etkinlik

Haritaları inceleyerek aşağıdaki soruları yanıtlayınız. Soruların yanıtlarını defterinize yazınız.

1. Mevsimlere göre basınç değişiminde sizce neler etkili olmuştur?

  • Yer çekimi,
  • Yükseklik,
  • Sıcaklık,
  • Hava yoğunluğu,
  • Dinamik etkenler.

2. Mevsimlere göre basıncın daha yüksek ve daha alçak olduğu yarım küreler hangileridir? Bunun nedeni ne olabilir?
Cevap
: Basınç mevsimlere göre değişiklik göstermektedir, mevsimlere göre alçak ve yüksek basınç olarak bu değerler farklılık gösterir örnek olarak ocak ayında kuzey yarım kürede basınç yüksektir, güney yarım kürede ise basınç daha alçaktır. Temmuz ayında kuzey yarım kürede basınç alçakken, güney yarım kürede ise yüksektir. Mevsimlere göre basınç bu şekilde farklılık göstermektedir

3. Deniz ve karalardaki basınç değeri nasıl değişmiştir? Bunun nedenini yorumlayınız.
Cevap
: Denizler geç ısınır ve geç soğurlar, karalar ise hızlıca ısınır ve hızlı şekilde soğurlar. Denizler ve karaları birbirinden ayıran bu önemli özellik ile alçak basınç merkezlerini de etkilemektedir. Denizlerde ve karalarda meydana gelen bu soğuma ve ısınma farklılıkları farklı yarımkürelerdeki basınç merkezlerini de etkiler, Nitekim kış mevsi­minde kara kütleleri üzerinde hava kütlesinin aşırı olarak soğumasına bağlı olarak Kanada ve Sibirya’da yüksek basınç merkezleri, buna karşın Atlas Okyanusu’nda İzlanda ve Pasifik’te alçak basınç merkezleri oluşur. Yazın ise karaların aşırı ısınmasına bağlı olarak Asya ve Kuzey Amerika üzerinde âdeta ekvatoral bölgeyi andıran alçak basınç, Atlas ve Büyük okyanusları üzerinde ise yüksek basınç merkezleri meydana gelir.

12
22
13
10
8
12
6
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.