9. Sınıf Gün Coğrafya Sayfa 122-124 Cevapları

9. Sınıf Gün Coğrafya Sayfa 122-124 Cevapları

9. Sınıf Gün Yayıncılık Coğrafya 1. Ünite 5. Bölüm Ölçme ve Değerlendirme Sayfa 122, 123, 124 Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

1. Ünite 5. Bölüm Ölçme ve Değerlendirme

A. Aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Hava olayları atmosferin hangi katmanında gerçekleşir? Neden?
Cevap
: Hava olayları troposferde gerçekleşir. Çünkü atmosferdeki gazların büyük bir kısmı ve su buharının tamamına yakını bu katmandadır.

2. Hangi durumda Ekvator’dan kutuplara gidildikçe sıcaklık düzenli bir biçimde azalır?
Cevap
: Yeryüzü şekillerinde farklılık olmasaydı Ekvator’dan kutuplara gidildikçe sıcaklık düzenli bir biçimde azalırdı.

3. Troposferde yükseklere çıkıldıkça sıcaklık neden azalmaktadır?
Cevap: Troposfer, daha çok yerden ısındığı için yükseklere çıkıldıkça sıcaklık, her 100 metrede 0,5 °C azalmaktadır.

4. Bir yerde hava basıncının sürekli değişmesinin nedenleri nelerdir?
Cevap
: Bir yerde hava basıncının sürekli değişmesinin nedenleri sıcaklığın değişmesi ve hava hareketleridir.

5. Rüzgâr nasıl oluşur?
Cevap
: Rüzgâr basınç farkından oluşur. Yüksek basınç merkezlerinden alçak basınç merkezlerine haraket eden yatay yönlü hava akımıdır.

6. Basınç farkı rüzgârın şiddetini nasıl etkiler?
Cevap
: Basınç farkı artıkça rüzgârın şiddeti artmaktadır.

7. Ekvatoral iklimde sıcaklığın yıl boyunca çok az değişmesinin nedeni nedir?
Cevap
: Ekvatoral iklimde sıcaklığın yıl boyunca çok az değişmesinin nedeni güneş ışınlarının düşme açısının çok az değişmesi ve nem oranının fazla olmasıdır.

8. Tropikal kuşaktaki çöllerin oluşmasında en önemli etmen nedir?
Cevap: Tropikal kuşaktaki çöllerin oluşmasında en önemli etmen alçalıcı hava hareketleridir (sürekli yüksek basınç).

B. Aşağıdaki cümlelerin noktalı yerlerini uygun sözcüklerle tamamlayınız.

Cevap: 1. fazla olurdu. 2. daha sıcaktır. 3. azalır. 4. Ekvator’un yıl boyunca sıcak, kutupların yıl boyunca soğuk olmasıdır. 5. kara ve deniz meltemi 6. artmasına 7. konveksiyonel yağış 8. Akdeniz

1. Atmosfer olmasaydı sıcaklık farkları fazla olurdu.
2. Güney Yarım Küre’deki dağların kuzey yamaçları, güney yamaçlarına göre daha sıcaktır.
3. Basınç merkezleri arasındaki uzaklık arttıkça rüzgârın şiddeti azalır.
4. Sürekli termik basınç merkezlerinin oluşmasının nedeni Ekvator’un yıl boyunca sıcak, kutupların yıl boyunca soğuk olmasıdır.
5. Kara ve denizlerin gün içinde farklı ısınması sonucu oluşan rüzgârlara kara ve deniz meltemi denir.
6. Sıcaklığın düşmesi bağıl nemin artmasına neden olur.
7. Isınarak yükselen havanın oluşturduğu yağışa konveksiyonel yağış denir.
8. Kap Yöresi, Kaliforniya, Orta Şili ve Güneybatı Avustralya’da Akdeniz iklimi etkilidir.

C. Aşağıdaki tabloda Norveç’in Bergen şehrinin iklimine ait yağış ve sıcaklık değerleri verilmiştir. Bergen’in yağış ve sıcaklık grafiğini çizerek aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Bu bölgede tarım yapılabilir mi? Neden?
Cevap
: Bu bölgede tarım yapılabilir çünkü iklim koşulları uygundur. Arpa, yulaf, patates ve darı yetiştirilebilir.

2. Sizce Bergen’de iklim koşulları günlük yaşamı nasıl etkilemektedir?
Cevap
: Yazların sıcak olmadığı kışların soğuk olmadığı bir iklime sahip olan Bergen’de iklim yaşamı olumlu etkiler. Bu yerde yaşayan bir insan günlük yaşamında ağır iklim koşullarıyla mücadele etmeyeceği için rahat bir şekilde yaşayabilir.

3. İklim koşulları bakımından böyle bir yerde yaşamak ister misiniz? Neden?
Cevap
: İklim koşullarının uygun olmasından dolayı ben böyle bir yerde yaşamak isterdim. Çünkü bu böyle bir yerde yıl boyunca yağış görülür. Yazlar çok sıcak olmadığı gibi kışlar da çok soğuk olmaz.

Ç. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları yanıtlayınız.

1. Aşağıdakilerden hangisine atmosferin etkisi yoktur?
A) Yerin aşırı ısınmaması ve aşırı soğumamasına
B) Zararlı ışınların tutulmasına
C) Yeryüzüne çok sayıda meteor düşmemesine
D) Gecenin karanlık gündüzün aydınlık olmasına
E) Güneş’i doğrudan görmeyen yerlerin de aydınlanmasına
Cevap: D

2. Her mevsimi yağışlı ve sıcak yerlerde yetişen bitki örtüsüne haritada numaralarla gösterilen yerlerden hangisinde rastlama olasılığı daha fazladır?
A) I B) II C) III D) IV E) V
Cevap: B

3. Kışın don olayları bulutsuz gecelerde bulutlu gecelere göre daha çok görülmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bulutsuz gecelerde don olaylarına daha çok rastlanmasının nedenidir?
A) Basıncın azalması B) Yağışın azalması
C) Rüzgârın şiddetlenmesi D) Yerden uzaya geçen ısının tutulamaması
E) Nem oranının artması
Cevap: D

4. Aşağıdaki rüzgârlardan hangisi, sürekli dinamik yüksek basınç merkezinden sürekli dinamik alçak basınç merkezine eser?
A) Kış musonları B) Alizeler C) Yaz musonları
D) Kutup rüzgârları E) Batı rüzgârları
Cevap: E

5. • Sıcaklığın gün içinde değişmesi
• Kutuplara gidildikçe sıcaklığın azalması
• Sıcaklığın yıl içinde değişmesi
Aşağıdakilerden hangisi belirtilenlerin her üçünün de temel nedenidir?
A) Kara ve denizlerin dağılışı B) Dünya’nın kendi etrafındaki hareketi
C) Güneş ışınlarının düşme açısı D) Dünya’nın şekli
E) Dünya’nın eğiklik derecesi
Cevap: C

6. • Yıllık sıcaklık farklarının en az olduğu iklim bölgesidir.
• Bitki örtüsü kızılçam ormanları ve makidir.
• Bitki örtüsü yaz yağışlarıyla yeşeren yüksek otlardır.
• Yıllık sıcaklık farklarının en fazla olduğu iklim bölgesidir.
Yukarıda, aşağıdaki iklim tiplerinden hangisiyle ilgili bilgi verilmemiştir?
A) Ekvatoral iklim B) Akdeniz iklimi C) Savan iklimi
D) Sert karasal iklim E) Okyanusal iklim
Cevap: E

7. X yöresinden Y’ye rüzgâr esmektedir. Buna göre X ve Y merkezleri için aşağıdakilerden hangisi kesin olarak söylenebilir?
A) X’deki basınç Y’den fazladır. B) X kıyıda Y iç kesimlerdedir.
C) Her iki yer de orta kuşaktadır. D) Y’nin yükseltisi daha fazladır.
E) X’de nem oranı daha çoktur.
Cevap: A

8. Aşağıda bir yöreye ait sıcaklık ve yağış grafiği verilmiştir. Grafikteki bilgilere göre aşağıdaki yargılardan hangisine varılamaz?
A) Güney Yarım Küre’de yer alan bir merkeze aittir.
B) Uzun süreli don olayları görülmez.
C) Sıcaklığın düştüğü dönemde yağış azalmıştır.
D) Yıllık sıcaklık farkı 20°C’tan azdır.
E) Ocak ve şubat ayları, haziran ve temmuz aylarına göre kuraktır.
Cevap: C

9. Haritada numaralarla gösterilen yerlerden hangisinde cephe yağışlarına rastlama olasılığı daha fazladır?
A) I B) II C) III D) IV E) V
Cevap: B

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
709
154
406
116
115
110
346
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.