9. Sınıf Gün Coğrafya Sayfa 76-78 Cevapları

9. Sınıf Gün Coğrafya Sayfa 76-78 Cevapları

9. Sınıf Gün Yayıncılık Coğrafya 1. Ünite 4. Bölüm Harita Bilgisi Ölçme ve Değerlendirme Sayfa 76, 77, 78 Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

1. Ünite: Doğal Sistemler 4. Bölüm: Harita Bilgisi Ölçme ve Değerlendirme

A. Aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Bir çizimin harita olabilmesi için hangi özellikleri taşıması gerekir?
Cevap: Bir çizimin harita olabilmesi için kuş bakışı görünüme ve bir ölçeğe göre çizilmiş olması gerekir.

2. Türkiye, hangi projeksiyonla çizilen haritalarda daha az hatalı gösterilir?
Cevap
: Türkiye, konik projeksiyonla çizilen haritalarda daha az hatalı gösterilir.

3. Hangi tür haritalarda ayrıntı daha fazladır?
Cevap
: Büyük ölçekli haritalarda ayrıntı daha fazladır.

4. Renklendirme yöntemiyle çizilen bir fiziki haritada renkler neyi ifade eder?
Cevap
: Renklendirme yöntemiyle çizilen bir fiziki haritada renkler yükselti basamaklarını ifade eder.

5. Bir izohips haritasında eğimin fazla olduğu yerler nasıl gösterilir?
Cevap
: Bir izohips haritasında eğimin fazla olduğu yerlerde eğriler sık geçer.

6. Fiziki haritalarda denizin derinliği nasıl gösterilir?
Cevap: Fiziki haritalarda denizin derinliği mavi rengin tonlarıyla gösterilir. Derinlik arttıkça renk koyulaşır.

B. Aşağıdaki cümlelerin noktalı yerlerini uygun sözcüklerle tamamlayınız.
Cevap
: 1. silindirik, 2. ölçeğinden, 3. konularına göre, 4. içe doğru çizilen oklarla, 5. çok azdır.

1. Ekvator çevresi silindirik projeksiyon yöntemiyle çizilen haritalarda daha az hatalı gösterilir.
2. Haritada iki yer arasındaki gerçek uzaklığı veya bir yerin gerçek alanını hesaplayabilmek için haritanın ölçeğinden yararlanılır.
3. Türkiye fiziki haritası, Türkiye mülkî idare haritası, Türkiye jeoloji haritası şeklinde haritaların adlandırılması, haritaların konularına göre sınıflandırılmasının örnekleridir.
4. İzohips haritalarında kapalı çukurlar içe doğru çizilen oklarla gösterilir.
5. İzohips haritalarında ovalarda eğriler çok azdır.

C. Aşağıdaki soruları haritaya göre yanıtlayınız.

1. İzohipsler kaç metre aralıklarla geçmiştir?
Cevap
: İzohipsler 500 metre aralıklarla geçmiştir.

2. Kaç numaralı yer bir vadide bulunmaktadır
Cevap
: III numaralı yer bir vadide bulunmaktadır.

3. Kaç numaralı yer bir boyunda yer almaktadır?
Cevap: II numaralı yer bir boyunda yer almaktadır.

4. Kaç numaralı yerde bulunan bir gözlemci daha geniş bir alanı görür?
Cevap
: IV numaralı yerde bulunan bir gözlemci daha geniş bir alanı görür.

5. Kaç numaralı yer tarıma daha elverişlidir? Neden?
Cevap
: I numaralı yer tarıma daha elverişlidir çünkü yükselti azdır.

Ç. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları yanıtlayınız.

1. Silindirik projeksiyonla çizilen haritalarda numaralarla gösterilen yerlerden hangisinde kara ve denizlerin boyutlarında bozulma daha fazla olur?
A) I B) II C) III D) IV E) V
Cevap: A

2. Aynı büyüklükteki kâğıtlara, kâğıdın tamamını kapsayacak şekilde haritaları çizilen aşağıdaki yerlerden hangisi, daha ayrıntılı olarak gösterilmiştir?
A) Asya kıtası B) Türkiye C) Ankara D) Kanada E) Çin
Cevap: C

3. I. Dünya’nın küresel şekle sahip olması
II. Haritaların düzleme çizilmesi
III. Haritaların kuş bakışı görünüşe göre çizilmesi
IV. Haritaların belirli bir ölçeğe göre çizilmesi
Yukarıdakilerden hangileri düz bir yüzeye çizilen dünya haritalarında kara ve denizlerin boyutlarında bozulmalar gerçekleşmesinin temel nedenidir?
A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) II, III ve IV E) III ve IV
Cevap: A

4. 1/1.000.000 ölçekli bir haritada 12 cm olarak ölçülen bir akarsuyun gerçek uzunluğu kaç km’dir?
A) 500 B)600 C)800 D)120 E) 200
Cevap: D

5. I. 1/1.000.000
II. 1/200.000 aynı
büyükki kâğıdınlara, kâğıdın bütün ayrıntılı çizilen ve ölçekleri verilen fiziki haritalar için nasıl kesin olarak söylenebilir?
A) Aynı dağın senaryosu II. haritada daha fazla olur.
B) I. harita, daha geniş bir alanı göstermektedir.
C) I. haritada yer bakımından daha çok engebelidir.
D) II. haritada daha fazlası.
E) I. haritada profil çizilebilir, II. haritada çizilemez.
Cevap : B

6. 1/200.000 civarında bir haritada 3 cm2 olarak bir yerin parkı kaç 2dir?
A) 3 B) 6 C) 9 D) 12 E) 18
Cevap : D

7. İzohips tablosunda müsaittir.
A) Sırt B) Tepe C) Vadi D) Yamaç E) Plato
Cevap : E

8. Aşağıdaki yerlerin hangisinde yükseklik aralığının aralarında uzaklığı?
A) Azengebelilerde B) Eğimli yamaçlarda
C) Deltalarda D) Platolarda E) Ovalarda
Cevap : B

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
504
125
398
32
60
35
215
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum