9. Sınıf Meb Sağlık Bilgisi Sayfa 109 Cevapları

9. Sınıf Meb Sağlık Bilgisi Sayfa 109 Cevapları
9. Sınıf Meb Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sayfa 109 Öğrendiklerimizi Değerlendirelim Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Öğrendiklerimizi Değerlendirelim

1. Trafik adabı nedir? Açıklayınız.
Cevap
: Trafik, bir yerden bir yere doğru olan araç ya da nesne yoğunluğu olarak bilinmektedir. Trafik, araç trafiği olarak hayatımızda yer almaktadır. Trafik bir kültür düzeninde ilerlemektedir. Ahlaki ve hukuki olarak düzenlenen trafik bir trafik adabını ortaya koymaktadır. Trafik adabı, trafik kültürünün belli kurallara uygun olarak yaşanmasıdır. Trafikte yolculuk etme adab, sevgi, saygı, adalet, merhamet, vicdan ve insaf değerleriyle şekillenmektedir. Trafik adabının oluşması ve yerleşik hale gelmesi için trafik kurallarının uygulanması gerekir. Trafik kurallarına uymak trafik adabını kendiliğinden oluşturur. Trafik adabı trafikte güvenli seyahat etmenin bir gereği olarak yaşanmalıdır. Bu nedenle trafik adabı çok önemlidir.

2. Trafikte sergilenmesi gereken olumlu davranışlara örnek veriniz.
Cevap
: Hasta veya çocuklu bir insanı indirmek için kısa süreli duraklayan bir sürücüye arkadaki sürücülerin korna çalmak yerine sabırlı olmak. Karlı bir havada zincir takmak için uğraşan bir sürücüye bu konuda daha deneyimli bir başka sürücünün yardım etmesi. Yağmurlu bir havada sürücüler trafikte seyrederken etraftaki yayalara su sıçratmamaya özen gösterecek saygı ve nezakete sahip olmalıdır.

3. Trafikte beden dili ve konuşma üslubu neden önemlidir? Açıklayınız.
Cevap
: Sürücü veya yaya olarak trafikte bulunan insanlar; beden dilini kullanarak el ve kol hareketleriyle yüz ifadeleriyle birbirlerine yapıcı bir şekilde yol gösterebilir. Yine trafikte bulunan insanlar, bu iletişim türünü olumsuz yönde kullanarak tartışmalara hatta kavgalara neden olabilir.

4. Aşağıdaki metni okuyarak metinle ilgili olan a ve b sorularını cevaplayınız.

a) Buna göre aşağıdaki yargılar doğru ise “D”, yanlış ise “Y” seçeneğini işaretleyiniz.
Cevap
: D, Y, D, Y, Y

(D) a) Eğitim düzeyi arttırılırsa kurallara uygun davranış sergileme düzeyi artacaktır.
(Y) b) Sürücülerin kullandıkları araçların segmentleri ile kurallara uygun davranış sergileme puanları arasında ilişki yoktur.
(D) c) Yaşı küçük olanların araç kullanmaları sınırlanırsa kaza oranları azalır.
(Y) ç) Yaptırımlar (cezalar) trafik kurallarına uyma davranışını artırır.
(Y) d) Bu araştırma ile elde edilen sonuçlar, farklı ülkeler için de genellenebilir.

b) Bu araştırmanın sonucu için en uygun seçenek hangisidir?
A) Cinsiyet ile kurallara uygun davranış sergileme arasında ilişki belirlenmemiştir.
B) Araç sahibi, sürücünün kendisi ise sürücü kurallara daha fazla riayet ettiğinden sürücünün sürüş puanı yüksektir.
C) Eğitim düzeyi artınca gelir düzeyi de artmaktadır. Bu nedenle insanlar daha erken yaşta araç satın aldıklarından bu kişilerin sürücü belgesine sahip olma süresi artmaktadır.
D) Sürücülerin bazı demografik özellikleri ile trafik kurallarına uygun araç kullanma davranışları arasında ilişki vardır.
E) Yaşı düşük olan sürücülerin sürüş puanı, yaşı yüksek sürücülere göre daha düşüktür.
Cevap: D

4
2
3
3
2
3
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum