9. Sınıf Meb Tarih Yazının Gelişimi Cevapları

9. Sınıf Meb Tarih Yazının Gelişimi Cevapları
9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Ünite İnsanlığın İlk Dönemleri Sayfa 36, 37, 38, 39 Yazının Gelişimi Etkinlik Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Yazının Gelişimi

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 36 Cevabı

Yukarıdaki sözlerden hareketle yazının insan hayatındaki önemi ile ilgili neler söylenebilir?

Cevap: Bu sözlerin hepsi yazının bir bellek yaratması ile ilgilidir. Yani yazı, geçmişten bu güne bir köprü kurar. Kültürün, bilimin, her türlü inanışın, sanatın sürekliliğini sağlar. Yani insanlığın belleğini oluşturur.Geçici bilgiler için söz de kullanabilirsiniz ama kalıcı bilgiler için asla söz yeterli değildir. İnsan hafızası unutmaya meyil gösterir. Alimler bile unutmuş diyerek en zeki ve bilgili insanların bile sözlerini zaman zaman unuttuğu hatırlatılır. Yazılı metinler ise unutulduğunda tekrar  açılır ve okunabilir. Bir sözün aktarılması durumunda arada farklı kelimeler kullanır ve anlam değişebilir. Yazı ise olduğu gibi aktarılır ve asla değiştirilemez. Sözün uçucu yazının ise kalıcı olması durumu iyi analiz edilmeli ve yazının icadına olan önem iyi anlanmalıdır. Bu sözlerde asıl amaç yazının icadına ve yazının yaygın kullanılmasına yöneliktir.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 37 Cevabı

Sümerler’in yazıyı icat etmesi insanlık tarihinde ne gibi değişikliklere neden olmuştur?

Cevap: Sümerler, yazıyı icat eden ve simgeler halinde bir iletişim dili ortaya koyan bir uygarlık olmuştur. Böylece iletişimin sağlanmasında ve ekonomik gelişmelerin ilerlemesinde önemli bir etken oluşturdular. Özellikle tarım ve matematik alanında Sümerler, yazının icadıyla devri sağlamışlardır.İnsanlık tarihinde edebiyatın gelişmesinden önce yazının icadıyla tarım ve ticaret gelişmeye başlamıştır. Çünkü insan hayatının devam etmesi için beslenme, barınma, korunma ön plana çıkmaktadır. Bu da yazının icadının ilk ihtiyacı gidermesinde tarım ve ticarette kullanılmasını sağlamıştır.

Sümerler’in bu icadı dünya genelinde de tarım ve ticaretin ardından hukuk ve siyasi sistemlerin gelişmesinde etkili olmuştur.

Sümerler’in yazıyı icat etmesi insanlık tarihinde çığır açtı. Bu değişiklikler günümüz insanlık medeniyetinin bu hale gelmesini sağlamıştır.

  • Dini, ticari ve ebedi belgeler kayıt altına alındı.
  • Kanunlar yazılı hale geldi. Herkes kanunları öğrendi ve uyguladı.
  • Matematik işlemleri, hesap yapma kolay hale geldi.
  • Haklar kayıt altına alınabildi.
  • Eğitim verebilme imkanları arttı.
  • Bilimsel gelişmeler arttı.
  • Teknoloji gelişti.

Yazının ve yazı araçlarının gelişimine hangi milletler katkı sağlamıştır?

Cevap: Yazıyı M.Ö. 3500 yılında Mezopotamya’da yaşayan Sümerler icat etmiştir. Sümerler, toprak hamurdan yapılan kil üzerine şekiller ve hatta zarf içine konulmuş yazıların “konşimento” , “senet” , “borç belgesi” vb. ticari belgeler olduğu anlaşılmaktadır.
Mısırlılar Sümerlerden esinlenerek “Hiyeroglif” yazısını geliştirmişlerdir.
Fenikeliler M.Ö 2000’de ilk alfabeyi icat etmişlerdir.
M.Ö 1300’de Çinliler ve Mısırlılar kandillerini aydınlatmada oluşan ısı ve bitki zamklarıyla karıştırılarak hazırlanan mürekkebi buldular.

Kaynak:Eğitim Sistem

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.