9. Sınıf Öğün Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 14 Cevapları

9. Sınıf Öğün Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 14 Cevapları
9. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 14 Metni Anlama ve Çözümleme Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Okuduğunuz metne göre “edebiyat” ile “edep” kelimeleri arasındaki ilişki nasıl açıklanmıştır?
Edep kelimesi özellikle iyi ahlak anlamına gelmektedir. Edebiyatta bu anlamı da içine ekleyerek farklı anlamlara gelecek şekilde kullanılmıştır. Dil ile yapılan güzel söz değerli söz söyleme anlamına gelmiştir.
Edep, Bir toplumda örf, âdet ve kural halini almış iyi tutum ve davranışlar veya bunları kazandıran bilgi anlamında kullanılan terim.

2. “Edebiyat” metnine göre Tanzimat Dönemi’ne kadar edebiyat yerine hangi kavramlar kullanılmıştır? Açıklayınız.
Manzum / nazım eserler için :Şiir
Mensur / Nesir eserler için : İnşa
kelimeleri kullanılmıştır.

3. Metinde ortaya konulan bilgi, tespit, yorum ve görüşleri gerekçe, kanıt, tutarlılık, geçerlilik, doğruluk açısından değerlendiriniz.
Metindeki görüşler gerçekçi ve tutarlı şekilde dile getirilmiştir. Bu görüşler doğru ifade edilmiş ve kanıtlanarak okuyucuya aktarılmıştır.

4. Metindeki anlatım biçimlerini bulunuz.
Açıklama, kanıtlama, öğretici, kanıtlayıcı anlatım.

5. Metnin ana düşüncesini ve yardımcı düşüncelerini belirleyiniz.
Edebiyat duygu düşünce hayallerin estetik şekilde ifade edildiği bir sanat dalıdır.

6. “Edebiyat” metnine göre yazarın edebiyat tanımını açıklayınız.
Bize göre edebiyat veya edebî eser; itibari bir dünya ekseninde şekillendirilmiş çok çeşitli yorumlara imkân veren ve nice beyin ve ruh sancılarının eseri olan bir muhteva; bu muhtevanın en güzel ve en etkili biçimde sunulmasını üstlenmiş bir dil zevki imbiğinden sabırla damıtılarak elde edilmiş bir edebî dil; muhteva-dil ikilisinin ferdî ve orijinal kompozisyonundan teşekkül etmiş bir yapı; bunlar ve bunların dışındaki daha pek çok unsurun birbirleriyle birlik ve bütünlük prensibi dâhilindeki çok yönlü ilişkiler ve edebîlik potası içindeki sentezinden meydana gelmiş bir üslup çerçevesinde teşekkül etmiş karmaşık, ama estetik bir terkiptir.

422
162
524
81
70
68
565
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.