9. Sınıf Öğün Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 77 Cevapları

9. Sınıf Öğün Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 77 Cevapları
9. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 77 Metne Hazırlık Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Metne Hazırlık

1. Sevdiğiniz birinin dönmeyeceğini bile bile beklemek size ne hissettirir? Açıklayınız.
Cevap
: Beni üzer. Çünkü birinin dönmeyeceğini bile bile beklemek aslında yaşamdan da almamız gereken mutluluk payını eksik almamıza bir yanımızın hep boş kalmasına neden olur. Ama yine de ben olsam beklemekten vazgeçmezdim.

2. Aşağıdaki şiirleri nazım birimi ve şiirlerde kullanılan dil, anlatım özellikleri bakımından karşılaştırınız. Nazım birimi ile kullanılan dil, anlatım özellikleri arasında bir ilişki olup olmadığını açıklayınız.

Bir bakışta yürekleri
Yakar gider şu güzeller
Bir yüreğe bin acılar
Eker gider şu güzeller
Anonim, Başlangıcından Günümüze Halk Şiiri haz.: Mehmet Yardımcı

Nazım Birimi→ Dörtlük
Kullanılan Dil ve Anlatım Özellikleri→ Sade ve süssüz bir dil, anlaşılan bir Türkçe .

Mende Mecnûn’dan füzûn âşıklık isti’dâdı var
Âşık-ı sâdık menem, Mecnûn’un ancak adı var
Fuzûlî, Fuzûlî Dîvânı, haz.: Mehmet Kanar

Nazım Birimi→ Beyit
Kullanılan Dil ve Anlatım Özellikleri→ Daha kapalı, süslü sanatlı bir söyleyiş ve yabancı kelimelerin çokluğundan oluşmuş bir anlatım vardır.

3. Sizce şairler ifadeye zenginlik katmak, ifadenin etkisini artırmak ve az sözle çok şey ifade etmek için hangi yola başvururlar? Açıklayınız.
Cevap
: Genellikle sanatlara başvururlar. Çünkü her sanat sayesinde şair söylemek istediğini daha kısa yoldan ama daha yoğun şekilde söyleme imkanını kendinde bulur.

141
16
113
18
13
13
93
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.